Canis Canem Edit (Bully) Článek Bully

Bully

michal.jonas

michal.jonas

4. 4. 2006 22:18
Reklama

Kluci od Rockstarů snad opravdu neví co by už samými roupy dělali, nebo jen mají velmi silný pud krvelačnosti a bestiálnosti. Naprostou většinu jejich her totiž tvoří krvavé a násilné fláky, když pominu jinak lidumilnou sérii Midnight Club. Jméno jim dělá zejména řada Grand Theft Auto, nicméně daleko krvavější je takový Manhunt. Takže vlastně již vůbec nepřekvapí, že další čerstvě servírovaná omeletka bude ze stejného vajíčka, jako většina předešlých kuřátek.

Škola - základ života?

Tentokrát se můžeme těšit na neortodoxní simulátor školního života na jedné smyšlené anglické střední škole. Neortodoxní proto, protože se nejedná o nějaké virtuální vyučování, nebo simulaci šlichtů ze školních jídelen, nýbrž o vedení typického třídního darebáka, jakožto studenta nižšího ročníku Bullworthské akademie.

Malý Hooligans

Jimmy Hopkins za prvé jako by z oka vypadl Wayne Rooneymu a za druhé musí snášet každodenní nadávky a posměšky nejen od dětí, ale i od pedagogů, kteří z něj dělají ukázkový příklad třídního škarohlída. Spolužáci ho dokonce šikanují a nedej bože i mlátí jeho čínským plastovým penálem po hlavě, takže Jimmy pak má zpřelámané tužky a to dost vadí. Jenže jednou kalich hořkosti přeteče a náš hrdina se osmělí k dokonalé pomstě jak na ostatních dětech, tak i na kantorech. Mladíček Hopkins jim nejenže omlátí o hlavu jejich čínské penály s růžovými pandami a zláme hliníková ukazovátka, nýbrž začne vracet dluh i s úroky. Takové pošťuchování a nadávání je docela nuda, jenže drsná šikana a hulení na záchodě už je jiné kafe. Tudíž bitky zde budou na denním pořádku a Jimmy ani nebude mít čas zastrčit si svůj propálený svetřík školní uniformy načichlý marjánkovým parfémem do kalhot.

Láska kvete v každém věku

Do toho se ještě zamotávají Jimmyho složité vztahy s něžnějším pohlavím, kterému je najednou sympatické, že se podceňovaný klučina dokázal postavit přesile a nenáviděným učitelům. Takže souboje o dívčí srdce v kostičkované sukni a bílých podkolenkách budou taktéž v rozvrhu mladého výtržníka. Na hráči pak bude, aby Jimmyho co nejlépe provedl jedním školním rokem, než mu na vysvědčení udělí ředitelskou důtku a výstrahu inspektora k tomu.

Hurá za školu!

Za začátku ovšem nesmíte opustit školní areál, nicméně dostatek exteriérů i interiérů školy to bohatě vynahradí. Když však budete dost hrubí a Jimmy se dočká kompletního podrobení celého osazenstva školy mimo zdejšího policejního konstábla, hra vás pustí i za brány akademie, takže vašemu řádění na celých ostrovech již nic nebude bránit v cestě.

Srabové a bábovky

Grafika po vzoru minulých GTA zřejmě nebude nijak přelomová, ale rozsáhlost lokací, včetně důrazu na detailní vybavení interiérů učeben, laboratoří, tělocvičen a kabinetů by standardní zjev měla vynahradit. Jestli tvůrci dostojí svých slov, budete moci po učitelce zlostně mrštit tuhou vycpaninu mrtvého ptáka, až jí vypadnou oči z důlků a sešity na opravu ze zpoceného podpaží. Žánrově Bully spadá nejvíce do škatulky akčních her z pohledu třetí osoby, takže Jimmy bude po školním dvorku pobíhat pěkně v popředí, protože tento způsob náhledu je nutný pro dobré prostorové vidění. To se mu bude velmi hodit, například při napadení celým gangem výrostků z vedlejší třídy, aby náš klučina mohl ihned reagovat na výpady tyčí od zábradlí, nebo vrakem školního glóbu s nápisy „Fucking School“ a „Academy is Dead“.

Ty vole, na základní škole...

Studio Rockstaru z kanadského Vancouveru si v Bully splnilo svoji povinnost první hry, takže se před zbývajícími kolegy chtějí pěkně vytáhnout, aby si nikdo nemyslel, že ve Vancouveru jsou jen samá másla. Bully, díky svému zaměření, je určen výhradně pro jednoho hráče, takže multiplayerové bitky mezi 4.A a 5.C nebudou v žádném případě povoleny. Bully pak již nyní ještě před svým vydáním drží v rámci titulů od Rockstaru zajímavý primát, když se na něj valí jedna žaloba za druhou a v některých zemích se již vede „zasvěcená“ debata o zákazu dovozu hry, když žalobci prakticky neviděli ani zbla hratelného kódu. Rockstary ovšem předchází vynikající pověst, takže se ani není co divit. Bully vyjde v průběhu letošního října výhradně na konzole Playstation 2 a Xbox.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama