Článek Bláznivé freewarovky

Bláznivé freewarovky

Vojtěch Matěna

Vojtěch Matěna

17. 4. 2010 22:49 1
Reklama

Známý fakt, že za volně šiřitelné tituly nemusejí hráči utratit ani korunu, nepřináší klady jenom straně spotřebitelů, nýbrž do jisté míry i autorům jednotlivých produktů. Za této situace je totiž nemusí trápit případný neúspěch či rovnou záporný zisk, a tak můžou s chladnou hlavou zvolit experimentální formu práce, do níž zaimplementují nápady šílené a bláznivé, které by jinak byly na komerční scénu příliš riskantní. A protože nemají opravdu co ztratit, nestydí se přehánět, nebojí se ničeho ani nikoho a výsledkem jsou pak originální, kreativní, netypické a zajímavé náměty na hru. Jen některé ovšem dokáží využít svůj svérázný potenciál v něco víc...

Potřeba s velkým P

Zářným příkladem autora s originálními myšlenkami budiž finský génius Petri Pürho, známá persona indie světa, která dokázala sesbírat již řadu ocenění a úspěchů, a to rozhodně ne pro nic za nic. Jeho rané začátky provázelo i rozhodnutí, že každý měsíc vyjde na svět s novou hrou, mezi nimiž bych si jednu bláznivou dovolil právě teď vypíchnout. Její název zní Jimmy’s Lost His Toilet Paper a už název toho hodně vypovídá o hlavní náplni. Zkrátka musíte pomoci malému klučinovi se srolováním několikametrového toaletního papíru tak, aby se posvátný hygienický nástroj vrátil zpátky na blažené místo, kam odjakživa patří. Operace s ruličkou opravdu nemohou být bezmozkové a na první pohled jednoduchý úkol se brzy stane noční můrou.

Daleko závažnější problémy ovšem prožívá hlavní hrdina krátké textové adventury a flashovky s rovněž výstižným názvem - Don't Shit Your Pants, kde musíte podávat přesné a rychlé instrukce k tomu, aby jeho páchnoucí exkrement neskončil předčasně mimo mísu nebo ještě hůř v kalhotách. No co, nechutné to je, ale o drasticky vtipný náboj zde není nouze. Ostatně jako titul Dump Jumper!, v němž se ujmeme role cholerického malíře naštvaného na celý svět a způsob, jakým dává najevo svoje pocity, jsou více než přehnané a nestydaté. Rozhodl se totiž na vše hodit bobek, doslova, a čím více, tím lépe. Vskutku muž, kterého bych nerad potkal svlečeného na ulici, stačilo by na něj vrhnout jeden křivý pohled a...byla by vymalována celá čtvrť do odstínů hnědé.

„Moudrý se usmívá, blázen se chechtá.“

Tak jako jsem se rozplýval nad kvalitami zručného Fina, mohl bych nyní směle opěvovat i plošinovkového mága jménem Jesse Venbrux. Ten už se může považovat za zkušeného borce, jehož dosud největší úspěch přikládám famóznímu nástupu série Karoshi. Ti z vás, kteří se s tímto sarkastickým uměním minuli, vězte, že jeho náplní je opravdu spáchat sebevraždu a že je to opravdu prvotřídní zábava, pokud tedy berete černý humor všemi deseti. Čeká na vás úvodní díl Karoshi, „důstojné“ pokračování Karoshi 2.0 a vše zakončuje účastník kooperativní soutěže serveru YoYo Games - Karoshi Factory. Na podobném principu se rovněž nese parodický titul (Don't) Save the Princess!, v němž se vynasnažíme postavit chrabrému rytíři cestu za spanilou princeznou tak, aby skončil v tlamě nenažraného draka. Aneb ne každá pohádka má šťastný konec, že?

A nejenom pohádka, ale třeba i osud Ježíše, na což se zaměřuje čerstvě vypuštěná hra Run Jesus Run a.k.a. The 10 Second Gospel vzniklá v rámci soutěže serveru Experimental Gameplay. Autor nás v ní nechá proběhnout biblickými příběhy evangelia – Marka, Matouše, Lukáše a Jana. A teď pozor! Vše během 10ti krátkých sekund, jak zaznělo v tématu soutěže. Nevšední zážitek zaručen! Monkey Madness je hrou jiného ražení, avšak šíleným až až. Zde, v deštném pralese, totiž došlo k totálnímu pobláznění místních opic, které se spikly na olámání větví jednoho stromu, a právě ten hráč ovládne chtějíc všechny ty potvory setřást na zem.

„Áááá, moje hlava...“

Jak jste se mohli dočíst, přepracovanost a stres budiž velkým nepřítelem člověka. Ve zmíněném Karoshi páchají úředníci z těchto faktorů sebevraždu, ale hra Frobot: Fueled By Dancing volí optimističtější postup a nechá stereotypem unuděné businessmany uvolnit bláznivými tanečními kreacemi. Toho docílíte tak, že na ně vystřelujete barevné kuličky, které je přeměňují na odvázané bezstarostné týpky. Někde se rádo tančí, jinde zas zpívá, v podání hry John Wraper the Rapper se konkrétně rapuje. Lépe řečeno, hlavní hrdina John by chtěl vydat svůj strhující song, a protože k tomu potřebuje peníze, chopí se práce, v níž má za úkol obalovat různé druhy předmětů. Slušilo by se přitom podotknout, že se jedná o logickou hru od českého autora s přezdívkou Jazzuo, kolem něhož se to kontroverzí jenom hemží. Titul z jeho dílny s názvem Boobza Sports mluví za vše.

Těžko byste hledali ukecanější hru než je Din. Toť můj názor na toto nápadité dílo, kde se slova stávají osudovými a hlavu rozbolívajícími. Nebo myslíte, že když vám několik dívek najednou začne do ucha vyprávět svoje nezáživné příběhy, tak vám z toho nebude na zbláznění? No, zkuste a uvidíte! Stejné doporučení pak padá na originalitu s názvem ROM CHECK FAIL, což v překladu znamená chyba při kontrole paměti ROM. Tyto chyby zapříčinily zmatečné chování počítače, který každou chvíli mezi sebou přepíná hry jako Mario či PacMan a to si pište, že vám tato situace pořádně zamotá hlavu a nervy nezůstanou nehybnými přihlížejícími.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama