Mass Effect 2 Článek BByznys: Prodávají se v ČR předražené hry?

BByznys: Prodávají se v ČR předražené hry?

Blixa

Blixa

11. 2. 2010 23:32 35
Reklama

Možná už jste někdy v novinách četli o takzvaném Big Mac Indexu. Jde o tabulku, kterou pravidelně vydává už více jak dvacet let britský týdeník The Economist a ve které se, zjednodušeně řečeno, dozvíte, kolik stojí v různých zemích světa sendvič Big Mac a jak dlouho na něj v dané oblasti lidé vydělávají. Celá tabulka navíc poskytuje i informace o nadhodnocení jednotlivých světových měn oproti jiným, ale to v tuto chvíli není důležité. Podstatné je, že právě Big Mac Index nás inspiroval ke vzniku tohoto trochu netradičního Bbyznysu. Rozhodli jsme se v něm porovnat ceny videoher ve vybraných zemích a zjistit, nakolik jsou oprávněné časté stížnosti českých hráčů na vysoké ceny novinek v herních obchodech. Jsou hry v ČR opravdu o tolik dražší než v zahraničí? A jak jsme na tom vlastně v porovnání s jinými zeměmi, ať už směrem na západ nebo na východ?

Mass Effect 2 Index

Hlavním předmětem našich počtářských hrátek se stal Mass Effect 2 ve verzi pro Xbox 360. Typický AAA titul, který pro naše účely zvýhodnil hlavně fakt, že jej ve většině námi vybraných zemí distribuuje přímo vydavatel, tedy Electronic Arts. Mělo by se tak minimalizovat zkreslení dané lokálními distributory. Pro srovnání jsme použili doporučenou maloobchodní cenu hry. Nemusíme asi zdůrazňovat, že tato cena je ve většině případů vyšší než cena, za kterou se hra reálně prodává v obchodech. Například v ČR tak činí 1599 Kč, ovšem na internetu seženete Mass Effect 2 v různých akcích i třeba za 1200. I proto je ale pro srovnání nejvhodnější právě doporučená maloobchodní cena, nikoliv ta reálná. Místní cenu jsme pak podle kurzu aktuálního koncem minulého týdne (ve čtvrtek a v pátek) přepočítali na americké dolary a získali tak to nejzákladnější možné vzájemné porovnání.

Už při pohledu na graf je zřejmé, že ceny her se ve většině zemí nijak výrazně neliší. Z devatenácti vybraných zemí se rovných třináct pohybuje v intervalu 80-90 dolarů. Česká republika je zhruba v prostředku žebříčku s 84,75 USD a letmým srovnáním tedy zjistíme, že ME2 je u nás dražší než například na Slovensku (o nepatrných 1,36 dolaru) nebo v Polsku (o už znatelnějších 5 dolarů). Naopak vyskakovat si můžeme třeba na Japonce (tam je cena zřejmě ovlivněna západním původem hry), Australany nebo Portugalce. Výraznější výkyvy najdeme v žebříčku jen na jeho okrajích. Na jedné straně jsou se suverénně nejlevnějšími hrami Kanada a USA, na straně druhé se kolem hranice sta dolarů za ME2 pohybují Francie, Německo a s přehledem nejdražší Turecko. Nemohu si mimochodem odpustit jednu poznámku. Při vyhledávání názvu hry v jednotlivých zemích bylo příznačné řazení odkazů v internetovém vyhledávači. V zemích, kde jsou hry cenově nejdostupnější, dostává zájemce na prvních místech odkazy na mix e-shopů, velkých herních serverů a agregátorů hodnocení typu Metacritics. V zemích srovnatelných s Českou republikou na vás ale k tomu všemu už na první stránce vykouknou odkazy na stažení warez verzí a čím více na východ (a na žebříčku směrem k vyšším cenám) se posunujeme, tím jsou tyto weby na vyšších pozicích. Naopak najít na první stránce vyhledávání nějaký internetový obchod se rovná velkému štěstí.

Za jak dlouho na to vydělám?

Přímé srovnání cen je samozřejmě fajn, ale o reálné dostupnosti her v dané zemi samozřejmě nic nevypovídá. Dalšími počtářskými prostocviky jsme se proto rozhodli pokusit se spočítat, za jak dlouho si člověk s průměrnou mzdou na Mass Effect 2 pro X360 dokáže vydělat. Jako podklady jsme u většiny zemí použili údaje OECD za rok 2008 a tam, kde nebyly k dispozici, jsme si vypomohli statistickými údaji z daných zemí dostupných na internetu. Z průměrných hrubých ročních (případně měsíčních) mezd jsme jednotně stanovili průměrnou hodinovou mzdu s tím, že náš průměrný hráč odpracuje měsíčně 160 hodin. Následně už nám jednoduchým dělením vyšla data, která si můžete prohlédnout v grafu. V této souvislosti je třeba ještě poznamenat, že vzhledem k tomu, že jde o průměrné hrubé mzdy, nebere se logicky ohled na míru zdanění v dané zemi. Údaje tedy berte spíše jako orientační.

Už při letmém porovnání s předchozím grafem je zřejmé, že pořadí jednotlivých zemí se nám hodně proházelo. A rovněž rozdíly jsou daleko znatelnější, než tomu bylo v předchozím případě. První čtyři místa nejsou překvapivá a v podstatě odpovídají regionům, kde se hry prodávají celosvětově nejlépe. Vedle silné trojky v podobě Velké Británie, USA a Japonska je tu ještě Kanada a ve všech těchto zemích si vyděláte na Mass Effect 2 za méně než 3 hodiny práce. Na čelo žebříčku se v tomto porovnání posunuli Australané, Němci, Francouzi, Portugalci a Švédové (zde bude deformace způsobená započtením hrubé mzdy nejvyšší). Hry v těchto zemích sice nejsou nejlevnější, ale průměrné výdělky jsou natolik vysoké, že si na jednu kopii novinkové hry pro Xbox 360 vyděláte za méně než 8 hodin. Tedy za námi stanovený jeden pracovní den. Pak ale následuje velký skok mezi země střední a východní Evropy. Z nich je na tom nejlépe Česká republika, kde si na ME2 vydělá člověk s průměrnou mzdou za necelých 11 hodin. Slovensko, Polsko, Maďarsko a Chorvatsko jsou na tom následně přibližně stejně s údajem mezi 12 a 13 hodinami. Ani v přepočtu nejdražší Turecko na tom není s necelými 16 hodinami úplně zle. Naopak v Rusku, Bulharsku a především v Bělorusku si koupili Mass Effect 2 pravděpodobně jen ti největší fandové. Přeci jenom, dát za hru svůj týdenní výdělek, to už chce určitou oddanost.

Přepočet pro PC

Po dokončení počtů s Xbox 360 verzí nám to nakonec nedalo a rozhodli jsme se propočítat adekvátní grafy i k PC verzi. Faktem totiž je, že v řadě sledovaných zemí není Xbox 360 oficiálně Microsoftem podporován, a tak v nich trh pro tuto konzoli prakticky neexistuje. Dalo se tedy čekat, že zatímco u vyspělých západních států bude rozdíl mezi konzolovou a PC cenou jen minimální, na východě se situace pro hráče značně zlepší. Při pohledu na další dva grafy určitě vidíte sami, že tento předpoklad se prakticky bezezbytku potvrdil. Nejzajímavější posun co do ceny jsme zaznamenali u trojice Rusko, Bělorusko a Turecko. V těchto třech státech jsou PC hry prodávány skutečně za babku. A to jsme v případě Ruska započítali krabicovou, a ne takzvanou „jewell verzi“ hry, která je ještě o zhruba o třetinu levnější. Naopak v Austrálii, Německu, Francii nebo Japonsku se potvrdila drahota, která vyplývá i z grafu konzolové verze. Co se týče České republiky, opět jsme zhruba v polovině žebříčku, nicméně v přímém porovnání s takovým Polskem platíme za PC hry skoro o 12 dolarů více. A to je mnohem znatelnější rozdíl než v případě X360 verze. Před ČR se v žebříčku ceny hry v USD umístilo ještě Bulharsko, Maďarsko a Estonsko, naopak na Slovensku stojí Mass Effect 2 pro PC zhruba o pět dolarů více.

Vzhledem k tomu, že PC hry jsou po celém světě levnější než hry pro konzole, není divu, že si na novinkovou PC hru vyděláme všude o něco rychleji. V případě ČR činí rozdíl více než tři hodiny, ale takové Bělorusko kleslo v tomto ohledu skoro o dvě třetiny. Dopad nepodpory X360 na ceny her je tedy poměrně zřejmý. Specifické Rusko se díky extrémně nízkým cenám PC her dostalo v tomto žebříčku před ČR. Tím mimo jiné v podstatě rozbilo jinak nejvíce předpokládaný graf tohoto článku. Seřazení zemí v něm totiž není prakticky žádným překvapením a troufám si tvrdit, že s výjimkou Ruska by většina z nás obdobné pořadí natipovala i bez počítání. Bez povšimnutí ale nesmíme nechat to, že ČR se v tomto grafu jako jediná umisťuje v dolní polovině žebříčku.

Je to drahé, nebo ne?

Na první pohled to s námi nevypadá nijak zle. Ve třech ze čtyřech grafů se Česká republika nachází zhruba v prostředku a v porovnání s jinými zeměmi našeho regionu jsme na tom relativně nejlépe. Ovšem jen pro zajímavost - kdybychom si chtěli na konzolovou hru vydělat za 2 hodiny a 40 minut jako Kanaďané, musela by novinka na X360 stát v okamžiku uvedení na trh zhruba čtyři stovky. Při podobném srovnání se sousedním Německem nám pak vyjde cena novinky pro X360 na 750 Kč. Když se následně podíváme na PC verze, na úroveň s Kanadou bychom se dostali se 350 korunami a s Německem s doporučenou maloobchodní cenou ve výši 500 Kč. Otázkou do diskuse samozřejmě je, zda by taková cena přinutila dosavadní piráty vyrazit do obchodů, nebo jestli by se pro kopírování her našly nějaké jiné „pádné argumenty“.

Pozn.: Tabulku, ze které jsou všechny grafy v tomto článku vytvořeny, si mohou případní zájemci stáhnout z této adresy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama