Článek BattleLore

BattleLore

Barbora Kohoutková

Barbora Kohoutková

14. 7. 2009 22:34 2
Reklama

Chladný a vlhký rozbřesk na okraji lesa, starého jako sama historie. Včera v noci narazili vaši průzkumníci na zbytky nepřátelského tábora. Odešli ve spěchu. Na obzoru se třepetají vlajky jako zvlněné moře vysoko nad hlavami vznešených anglických koní. Vzduch se chvěje předzvěstí bitvy. Vítejte ve světě BattleLore, deskové hry autora Richarda Borga.

V BattleLore, které propojuje historii a fantasy, velíte zástupům miniaturních vojáků na bitevních polích středověké Evropy. Jak sestavit svou válečnou radu, skupinu mistrů starého umění - to bude jen jedna z mnoha otázek, na kterou je třeba najít odpověď: dát důvěru raději mužům hluboké víry, znalcům kouzel, sveřepým válečníkům, nebo zákeřným šejdířům? Správné rozestavení jednotek, opatrný výběr spojenců, vhodné načasování zaklínání a stará dobrá zrada - to vše jsou důležité schopnosti, které si musíte osvojit.

Proměnlivé bojiště

Protože středověká Evropa bitevními poli přímo oplývala, bylo nasnadě zvolit variabilní mapu. Se základní hrou obdržíte rozměrný herní plán rozdělený na pravidelné šestiúhelníky. Všechny jsou stejné, zelené a bez terénů. Konkrétní bitevní pole si teprve sestavíte - modifikujete podle scénáře, kterých existuje nepřeberné množství, nebo podle vlastní fantazie. Můžete použít políčka s kopci, lesy a řekou, mosty či brody - a v rozšířeních přibudou další. Co se ale nemění, je rozdělení celé mapy na tři sekce: levé a pravé křídlo a střed.

Ve scénářích najdete nejen terény, ale i rozestavení jednotek. Jak už jsem zmínila, máte jich k dispozici - slovy klasika - nepočítaně. Přímo v základní hře je sešitek s deseti dobrodružstvími, která autoři doporučují projít od začátku: jsou seřazena od toho nejjednoduššího, a hráči se tak postupně seznamují se všemi součástmi a náležitostmi herního světa. Další scénáře najdete na internetu, ať už oficiální od Days of Wonder (potažmo Fantasy Flight Games, kteří hru od DoW nedávno přebrali), nebo od samotných hráčů.

Vedle scénářů dostanete samozřejmě i sešit pravidel. Stejně jako v případě dalších her musím podotknout, že neexistuje oficiální česká lokalizace, ale není problém přeložená pravidla získat. Podrobně a postupně vás provedou celou hrou: od jednodušších středověkých dobrodružství, přes "Lore", až po používání takových jednotek, jako jsou goblini, trpaslíci nebo obří pavouk. V základní hře najdete přes dvě stě miniatur, z nichž většinu tvoří různé typy jednotek lidí, menší část již zmiňovaní trpaslíci a goblini a zcela sám zůstává pavouk. Bez výjimky jsou velmi detailně propracované, šedé a nachystané na barvy a štětce těch nejzapálenějších fanoušků.

Memoir '44 vs. BattleLore

O co vlastně v BattleLore jde? Samozřejmě vybojovat vítězství! Hra je primárně určena pro dva hráče, jejichž armády stojí proti sobě a za pomoci karet a kostek se snaží získat určitý počet protivníkových praporů. Základní herní princip, tedy použití karet k pohybu a útoku a házení kostkami pro zásah, se vám může zdát povědomý z Memoir '44. Ozvláštňují jej ale karty "Lore". Jejich vynesením můžete změnit ve svůj prospěch například bojovou sílu - házíte více kostkami, nebo zastavíte protivníkův pohyb, můžete způsobit, že na nepřátele zaútočí lesy či kopce. Možností jsou desítky. Nejde tedy "jen" o středověkou variantu Memoir, ačkoli i takto lze BattleLore hrát.

Taktika a náhoda

Když jste si vytvořili bitevní pole, rozestavěli svá vojska a rozdali velitelské karty, dali do kupy válečnou radu a podle ní vybrali Lore karty či speciální terény, můžete začít. Ve scénáři každého dobrodružství jsou uvedena i případná zvláštní pravidla a také je určeno, která strana začíná. Obvykle je to strana s větším počtem "zelených" jednotek - rychlejších, avšak slabších pěších i jízdních jednotek, které nesou zelený prapor. Tato strana jako první vynáší svou velitelskou kartu, aktivuje jednotky a pohybuje s nimi, případně útočí. V dalším kole podobně reaguje protivník. Hra končí, jakmile některý z hráčů vybojoval tolik bodů (praporů), kolik uvádí scénář, popř. na kolika se hráči dohodli.

BattleLore je především taktická hra. Na základě karet přesouváte svá vojska, aby jejich pozice byla co nejvýhodnější, kombinujete, musíte myslet i několik kol dopředu. Ovšem i dokonalou taktiku vám může pokazit nevydařený hod kostkami. Budou lučištníci úspěšní ve střelbě na dálku? Zvládne oslabená těžká jízda nápor na bránící se pěchotu v lese? Podíl náhody je zde poměrně velký.

Do zbraně!

Celá hra je velmi proměnlivá, k čemuž přispívá i množství rozšíření. Většinou obsahují nové jednotky a zbraně, za zmínku ale stojí především "Call to Arms", tedy „Do zbraně“. Toto rozšíření totiž vnáší do hry nový prvek - hráč může do jisté míry ovlivnit rozestavení svých vojsk.

Ostatní rozšíření jsou si vzájemně podobná. Jak už jsem zmínila, obsahují hlavně nové jednotky a scénáře k nim. Ani zde ale nejste omezeni počtem těchto dobrodružství - do jakýchkoli jiných, včetně Call to Arms, lze nové jednotky dostat pomocí tzv. karet specialistů. Některé můžete použít, jen pokud máte ve své radě daného Lore mistra, jiné jsou bez tohoto omezení. Je jen na vás, jak jich nejlépe využít.

Ještě jedna expanze se ostatním vymyká: Epické BattleLore. Figurky zde sice už nenajdete, zato druhou polovinu epického, tedy dvojnásobného herního plánu. První polovina je natištěna z druhé strany mapy v základní hře. Základní pravidla se ani zde nemění, ale existuje i úprava pro Call to Arms a také je možno hrát ve více hráčích. Jakmile jednou propadnete BattleLore, budete tato rozšíření chtít všechna.

Hodiny kvalitní zábavy

Těžko shrnout něco tak variabilního, s takovými možnostmi. Hra BattleLore je jedním slovem skvělá. Je jen na vás, zda budete hrát jen středověké dobrodružství, nebo Lore. Sami si sestavíte válečnou radu, určíte úrovně vašich Lore mistrů, v případě Call to Arms můžete navíc ovlivnit rozestavení jednotek. Po domluvě s protihráčem je možno i mírně upravovat pravidla. Hra netrvá dlouho, základní verze (bez přípravy) hodinku až dvě, epická varianta či Call to Arms pak trochu déle. Snadno se vám ale může stát, že u BattleLore nakonec strávíte celý večer - prostě se od hry nedokážete odtrhnout. Což jenom dokresluje skutečnou kvalitu téhle deskovky. Přeji hodiny a hodiny kvalitní zábavy!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama