amd-radeon-mezi-nami-ati-konci
Článek AMD Radeon mezi námi, ATI končí!

AMD Radeon mezi námi, ATI končí!

Redakce Hrej.cz

Redakce Hrej.cz

23. 7. 2006 22:22 17
Reklama

Dohodu o koupi ATI Technologies oznámili zástupci Advanced Micro Devices dnes dopoledne. Úderem půl desáté tak ATI jako taková přestala existovat, podnik je od tohoto okamžiku pod patronátem AMD.

Celá finanční operace vyšla druhého největšího výrobce mikroprocesorů na 5,4 miliardy dolarů. Přestože se firma zdráhala říci, kolik dala za jednu akcii ATI, vyšlo najevo, že za ně zaplatila přibližně o 25 procent více než je jejich současná tržní hodnota.

Krátkým mrknutím na burzu NYSE zjistíme, že se cenně papíry ATI obchodují kolem 16,5 dolarů za kus. AMD tak musela zaplatit za jednu téměř 21 dolarů.

Zatím se zdá, že ATI bude pracovat pod velkým bratrem AMD zpočátku samostatně, jako autonomní oddělení. Později by však mohlo dojít k totálnímu splynutí obou firem. Nakupovat za pár let grafické kouzelníky s přídomkem AMD Radeony by tak nemuselo být ničím výjimečným.

ATI Technologies pod AMD plně vklouzne až ve čtvrtém kvartále. Výrobce Athlonů zaplatí za majetek ATI z 80% hotově, zbytek do sta procent uhradí v akciích.

První spekulace o odkupu ATI Technologies AMD se objevily již v červnu. Analytici, kteří podobné myšlenky prezentovali v deníku Forbes, vycházeli zejména z toho, že AMD až příliš zvyšuje své výrobní kapacity.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama