Age of Empires Online Článek Age of Empires Online - první dojmy

Age of Empires Online - první dojmy

Dalibor Franta

Dalibor Franta

4. 5. 2011 22:47 9
Reklama

V době, kdy se v chápání hráčů pomalu ale jistě smazává rozdíl mezi slovy „mikrotransakce“ a „znásilnění tupým předmětem“, vypadá snaha Microsoftu oživit slavnou RTS sérii Age of Empires právě na mechanismu skrytě placeného F2P, jako další zářez na pažbě nenasytného kapitalisty. Nasvědčuje tomu všechno. Grafika přezula bačkory do klasického cartoon stylu, tolik milovaného mezi casual hráči, a internetem kolují hrozivé zvěsti o „spojení Age of Empires a FarmVille“. V okamžicích jako je tento, umírá obvykle něco v duši každého rozumného tvora na planetě. A přece to – alespoň v tomto konkrétním případě – není nic, než hloupý předsudek. Blíž než k nejapným facebookovským hříčkám, má AoE Online ke klasickým MMORPG. S jedním drobným rozdílem: hrdinou nejste vy, ale vaše město.

Πώς είσαι

Hru začínáte s prostou rybářskou osadou. Je tu malý palác, pošta, tržiště a skladiště a sešlý chlápek s vykřičníkem nad hlavou, který si žádá vaší pozornosti. Brzy se ukáže, že tenhle hrbatý strejda je váš průvodce a bude vám do začátku zadávat jednoduché questy – postav kasárna, obdělej pole, zachraň vesničany, zlikviduj posádku barbarů atd. Za plnění úkolů získáváte peníze, stavební materiál (protože každá stavba si vyžádá něco dřeva a kamení z vašich zásob) a sem tam třeba i stavební plány pro nové budovy. Hlavní jsou ale XP body, které automaticky putují na konto vaší vesničky a s rostoucím levelem (v betě je limit stanoven na lvl 40) otevírají nové stavby, questy a technologické etapy.

Brzy tak v srdci vaší vísky vyroste radnice, kde lze rozdělovat body na košatém vývojovém stromu jednotek a technologií, koloseum, kde se uskutečňují PvP bitvy s ostatními hráči, obchody, skladiště, chrámy a zlaté pyramidy, ale třeba i Craft Hall, kde si z nabídky specializací (pěchota, lučištníci, jízda, námořnictvo, …) vyberete dvě a pak už vesele přetváříte vzácný materiál v ještě vzácnější pomůcky a bonusy pro bojující jednotky či pracanty. Bonusy můžete sami využít nebo – a to je to nejzajímavější – se ziskem prodat ostatním hráčům. Vojenské jednotky, pracanti, lodě, ale i pevnosti a pole, to vše může být vylepšeno až čtveřicí různých bonusů, čítaje v to např. vzácná brnění, lepší pracovní náčiní nebo pevnější lodní bednění. Lépe vybavené jednotky mají samozřejmě v boji výhodu, proto se vyplatí tyto bonusy neopomíjet a na veřejném herním chatu vyhledávat výhodné nabídky k odkupu. Kromě toho můžete dle libosti „cestovat“ mezi městy ostatních hráčů, obdivovat jejich pokroky, vyzývat je na souboje či asistovat jim s plněním těžkých questů.

Σε πεθύμησα (πάρα)πολύ!

Právě questy – klasické RTS bitvy – jsou přes všechnu herní ekonomii a mikromanagement solí AoE Online. A třebaže by tomu první pohled na roztomile kreslené řecké hoplity nenasvědčoval, je to RTS mimořádně kvalitní a přiměřeně náročné. Ostatně pracovali na něm stejní lidé, kteří stáli u zrodu původních Age of Empires (společnost Robot Entertainment vznikla na troskách Ensemble Studios, dejž jim pánbu‘ lehkého spočinutí). Herní mechanismy (na čele s množstvím a rozmanitostí jednotek) byly lehce zjednodušeny, základy jsou ale stále stejné a vyžadují nezmenšenou míru plánování a logistické přípravy jako v běžných RTS. Zkousnete-li extrémně rozvleklý úvod, který možná až příliš podrobně vede hráče za ručičku skrze všechny povinnosti sběrače surovin (jídlo, dřevo, kámen, zlato), správce lidských zdrojů (bydlení pro pracanty, kasárna, loděnice atd.) a bojového stratéga, otevřou se někde kolem 7. levelu první náročné questy/bitvy. Mnohé z nich navíc nabízejí možnost hrát v kooperaci s kamarádem nebo anonymním hlasem z vždy chtivého a vždy připraveného davu ostatních hráčů. Kampaň za Řeky, doposud jedinou hratelnou frakci, je propracovaná do detailu a v rozmanitém mixu dávkuje obranné mise na čas s námořními bitvami, obojživelnými útoky či misemi na záchranu rukojmích. Na mapách se navíc nachází řada bonusů v podobě beden s poklady. Pakliže si dáte tu práci je najít a vytrhnout z pařátů nenechavých barbarů, odmění vás nedostatkovým materiálem pro stavbu budov v městském menu. Obsah beden je vlastně jediná věc, kterou si z bitev můžete odnést. Úkoly na sebe totiž nenavazují a každý quest začínáte od nuly, jen s hlavním skladištěm a hrstkou několika pracantů.

Přímka obtížnosti stoupá pomalu, ale vytrvale a na vyšších levelech už se při komandování a zásobování rozsáhlých armád zapotí i RTS veteráni – zvlášť když se zaměří na questy pár stupínků nad svou úrovní. Pravou prověrkou jsou ale až PvP střetnutí. V těch se mohou hráči utkat buď 1v1 nebo 2v2 a nutno podotknout, že tady už se začátečnickým nadšením díru do světa neuděláte. Matchmaking se snaží dávat dohromady hráče na stejném levelu, stejně ale může být souboj s lidským protivníkem pořádně studená sprcha. Zvlášť pokud jste si hraní dosud jen užívali a nedejbože ani nezavadili o klávesové zkratky a jiná veselá RTS udělátka.

Πού είναι το μπάνιο

Všimli jste si, že dosud nepadlo ani slovo o mikrotransakcích? Právem – zatímco každá hra založená na systému F2P se velmi brzy dostane do stádia, kdy si bez nějakého toho nákupu ani neškrtnete, Microsoft zvolil pro AoE Online trochu jiný přístup. Místo spousty drobných plateb za spoustu drobných nezbytností měly by zdejší transakce otevírat větší porce hry. Platit by se podle plánu mělo například za nové hratelné civilizace (do začátku bude pro všechny dostupné Řecko a Egypt), nejvyšší stupínky vývojových technologií či balíčky čerstvých misí – nikoliv za blyštivější brnění nebo ostřejší kopí, k těm se může běžnými prostředky dostat každý. Teoreticky tak můžete delší dobu plnohodnotně hrát bez potřeby do čehokoliv investovat.V betě samozřejmě nic takového ověřit nelze, každopádně pokud by se Microsoft skutečně tímto směrem vydal, mohla by to být pro nenáviděné mikrotransakce šance na PR reparát.

Ve své současné podobě je Age of Empires Online mimořádně povedený kousek, kombinující to nejlepší z MMORPG s jednoduchou, a přece nesmírně mnohovrstevnou RTS. Ve hře vlastně vzniká obdoba antické sociální sítě, kde můžete dle libosti vyrábět, obchodovat, levelovat, spolupracovat i válčit. Jakkoliv nedůvěřivě se můžete na podobný koncept dívat, věřte, že vás zblajzne a sežvýká jako malinu – stejně jako ty, co dřív volali „mě nikdy žádný fejsbuk nedostane“, a dneska veřejně prezentují i fotky z vlastní obřízky. K dokonalosti ještě chybí veřejný aukční dům, který by zamezil otravnému spamování hlavního chatu (měl by se objevit po skončení bety) a snad i trochu upravený systém čekání na spojení v PvP. Ale od toho jsou tady bety.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama