Age of Conan: Unchained Článek Age of Conan

Age of Conan

Martin Hrabálek

Martin Hrabálek

24. 6. 2009 22:34 1
Reklama

„Nejpyšnější ze všech, zářící jako měsíc mezi hvězdami, bylo království Aquilonské, vládnoucí suverénně zasněnému západu. Sem přišel Conan, Cimmeřan, černovlasý a zachmuřený, s mečem v pěsti, zloděj, pobuda a rváč, aby srazil zářící trůny pod podrážky svých zaprášených sandálů…“
Nemedijské kroniky


Pokud výše uvedenou citaci dobře znáte a patříte k milovníkům díla Roberta E. Howarda, mám pro vás dobrou zprávu. Po videoherním MMORPG Age of Conan přichází conanovská legenda znovu na trh, tentokráte ale s dobrodružstvím ze zcela jiného soudku - v podobě velké deskové hry od Fantasy Flight Games.

Deskovka Age of Conan (AoC) vás přenese do Conanova světa, kde se posadíte na trůn jednoho z tamních království - pyšné Aquilonie, drsné Hyperborei, východního Turanu nebo tajemné a zlověstné Stygie. Až čtyři stratégové se tedy nad deskou mohou porvat o to, kdo z nich na konci zvítězí a s trochou štěstí třeba i korunuje Conana svým králem.

Válka o Prsten 1.01? Víc než to...

Deskovkou podobu má na svědomí italský tým z Nexusu, který stojí například za velmi úspěšným a podařeným War of the Ring ze světa J.R.R. Tolkiena, jehož distribuce se též ujali pánové z Fantasy Flight. Již na první pohled jsou si hry trochu podobné, ať již precizním zpracováním, či výrazným využitím kostek. Mé první obavy tak byly, zda budou hry dostatečně rozdílné, aby to ospravedlnilo nákup další poměrně drahé "hračky". No a už nyní mohu říci, že ano, a nejen proto, že WoR je deskovka primárně pro dva hráče, zatímco AoC pro dvojnásobný počet lidí.

Nejprve se zastavme u zmiňovaného zpracování. To je skutečně vynikající. Dostanete celkem 168 miniaturek ve čtyřech barvách. Samozřejmostí je to, že každý národ má jiné vypodobnění - seveřané mají sekerníky, Aquiloňané legie, atd. Plus samozřejmě figurku Conana. K tomu tu najdete spoustu kartiček a žetonků. Samotná hrací plocha má povedený design, navíc je pořád ještě přiměřeně velká, aby se vešla na stůl.

Cimmerie, tam to žije!

Age of Conan se tedy odehrává v širším rámci Conanova světa, ve kterém je i mocný válečník pouhou figurkou, i když zdaleka ne nevýznamnou. Ve svém tahu si hráč může vybrat jednu z akcí, která mu padla na sedmi kostkách. Následně danou kostku odebere a zbývající hráči tak mají volbu z menšího počtu dostupných akcí. Jakmile kostky dojdou, hodí se znovu a vše se opakuje. Rozdíl oproti War of the Ring je ve skutečnosti, že všichni hráči tu odebírají kostky z jedné zásoby, což s sebou přináší zcela odlišný způsob rozhodování.

Volby akcí se skládají především ze sbírání karet království a strategických karet, které pak přinášejí výhody v boji (co si budeme nalhávat, o ten tu jde především). Hráči se postupně snaží dobývat volná území, ať již vojenskou nebo diplomatickou cestou - ve hře jsou též speciální figurky diplomatů, kteří se mohou snažit území přesvědčovat k tomu, aby se k vám přidali. Vše pak neúprosně spěje k tomu, aby se hráči následně srazili a porvali o území ležící mezi nimi. K tomu ale dochází až tak v polovině hry, jelikož volných území je ze začátku dost. Tenhle pozvolný rozjezd asi může leckomu i vadit.

Já být Conan. Conan Barbar.

Co se týče samotného Conana, ten je ovládán jedním z hráčů, který ho pro tzv. dobrodružnou pouť získal v aukci. Hráč pak s Conanem pohybuje po mapě a snaží se nasměrovat do destinace, kde se ono předem určené dobrodružství odehrává. Získává za to žetony žen, nestvůr a svitků, které jsou důležité pro závěrečné bodování. Stejné žetony mohou získávat i ostatní hráči, ale pouze za pomoci výběru příslušné kostky ze zásoby. Právě trvání každého takového dobrodružství určuje délku samotné hry, v každém ze tří věků se odehrají čtyři a pak hra končí. Pokud ji někdo již dříve nedokončí korunovací Conana.

Conan však po mapě pouze nechodí, naopak, jeho přítomnost na správném místě může hráči, který jej aktuálně ovládá, přinést i významnou posilu v boji. Jak by také ne, když je během bitvy schopen skolit stovky nepřátelských bojovníků? Celkově je tak Conanova postava zasazena do celé hry velmi stylově. Někteří hráči tvrdí, že na ni nemá dostatečný vliv a že se hodí jen na sbírání žetonů, nicméně s využitím správné karty království může mít výraznější dopad.

Kostky jsou vrženy

Fanouškům barbara Conana se pěkně udělaná deskovka z jeho světa prostě musí líbit. Stejně jako milovníkům lehkých konfrontačních her, nabízejících vyžití ve více lidech, přičemž AoC se ideálně hraje ve čtyřech. Žádnou komplexní strategii tady ovšem nečekejte, byť hra trvá cca 3-4 hodinky. Je však docela hodně o kostkách a o tom, jak to padá. Ano, lze sice získat výhodu šikovným hraním karet, na druhou stranu bez paní Štěstěny to tady určitě nejde. Pokud tedy nemáte rádi hry, kde prvek překvapení a náhody hraje velkou roli, AoC pro vás nakonec nebude.

Resumé: Age of Conan je určitě dobrá hra, pro fanoušky Howardova díla dokonce velmi dobrá. Vyniká výborným zpracování, jak je u Fantasy Flight ostatně zvykem, a perfektním zasazením do rámce celého Conanova světa. Bojový systém je poměrně zajímavě a originálně řešen, zvláště s ohledem na strategické karty, které mohou značně zvýšit vaše šance na úspěch. Na druhou stranu je pravda, že zejména ze začátku jako by hra postrádala potřebné tempo a že kostky a náhoda zde hrají podstatnou roli.

Hru k testování zapůjčila Planeta her

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama