Star Trek: Starfleet Academy Článek 7 nejhravějších škol

7 nejhravějších škol

Jiří Bigas

Jiří Bigas

2. 11. 2009 23:55 6
Reklama

Je to paradox. Ať jsou dosud domácí úkoly a šprtání vzorečků vaším denním chlebem nebo na studium už jen vzpomínáte s trochou nostalgie a slzou v oku, najde se asi jen málo těch, kteří budou mít mezi slovy škola a zábava rovnítko. A přesto existuje nemálo her, které se vzdělávacími institucemi tu více, tu méně inspirovaly a nás nejenže baví, ale jsme jim dokonce ochotní věnovat celé dlouhé hodiny volna. Ačkoli možná je to často tím, co se v nich vlastně probírá. Učit se jak velet vesmírnému korábu ze Star Treku, máchat světelným mečem nebo pilovat tajemná zaklínadla je přeci jen mnohem zajímavější než standardní osnovy z české devítiletky.

Kam se dosud nikdo nevydal

Škola: Akademie Hvězdné flotily
Hra: Star Trek: Starfleet Academy
Rok vydání: 1997

Žádný učený z nebe nespadl a pro kadety Hvězdné flotily to platí zvlášť. Jako budoucí kapitán hvězdných křižníků David Forester vedete svou mladou posádku kadetů vstříc úspěšnému absolutoriu na nejprestižnější škole v galaxii 23. století – Akademii Hvězdné flotily, která sídlí v San Franciscu. Než ovšem usednete do velícího křesla skutečné lodi, čeká na vás bezpočet hodin strávených v simulátoru, ale také nejedno morální rozhodnutí. Starat se totiž musíte i o pohodu své posádky mimo službu. A to není vzhledem k jejímu multikulturnímu složení žádná legrace.

Co tě nezabije, to tě posílí

Škola: Bullworth Academy
Hra: Bully/Canis Canem Edit
Rok vydání: 2006

Patnáctiletý Jimmy Hopkins je pořádné kvítko. V jádru je ovšem tenhle výrostek, kterého máma poslala na internát, aby si sama mohla užít roční líbánky, správný kluk. Že má ovšem trochu ostřejší lokty, to mu může být v Bullworthu jedině ku prospěchu. Zdejší kampus je totiž skutečně drsnou školou. Učitelé si zde v mnohém nezadají ani s těmi největšími sígry a přežít tak byť jediný školní rok není rozhodně procházka růžovým sadem. Neprošvihnout žádnou hodinu, udržet si respekt všech školních partiček a k tomu ještě sbalit třídní krásku – Jimmy se holt má co ohánět. Na druhou stranu jsou ale školní pozemky jako stvořené i k nejedné lumpárně a ty má pochopitelně mladý Hopkins – jako každý správný kluk – rovněž rád.

Abrakadabra, simsala bim

Škola: Škola čar a kouzel v Bradavicích
Hra: série Harry Potter
Rok vydání: 2001-2009

Ať už jste čarodějem z masa a kostí, jak se patří, nebo jen mudlovským šmejdem, co neumí ani to nejsnazší zaklínadlo, v bradavické škole z vás početný tým kouzelníků-pedagogů vykřeše to nejlepší. Harry Potter se sem vrací už několikátý rok za sebou a hráči pochopitelně spolu s ním. Jednotlivé chodby a zákoutí zdejší školy a její koleje tak znají mnozí už bezmála zpaměti, a to přesto, že bradavické panství nepatří rozhodně svou rozlohou mezi skromné. Ještě že tu máme pohyblivé schodiště a různé tajné zkratky. A kdybyste se i přesto ztratili, správnou cestu vám jistě rád ukáže Skoro bezhlavý Nick. Ať už ale fandíte Nebelvíru, Mrzimoru, Havraspáru či Zmijozelu, učit se budete totéž – obraně proti černé magii, bylinkářství, lektvarům a pochopitelně také létání na koštěti. Jak byste si jinak chtěli zahrát famfrpál.

Studenti, začněte vřískat

Škola: Leafmore High School
Hra: ObsCure
Rok vydání: 2004

Život na takové obyčejné americké střední to nejsou jen nikdy nekončící večírky, litry piva a houfy polonahých děvčat, která se vám snaží dát praktickou hodinu z biologie. Když se filmařům, anebo jako v tomto případě vývojářům, splaší představivost, může se pro skupinku zdánlivě obyčejných studentů změnit jeden běžný vyučovací den v peklo na zemi. Jaké to je, když vám jde po krku celá škola, si ostatně vyzkoušeli třeba i protagonisté poměrně úspěšného hororového béčka Fakulta, kterým se vývojáři ObsCure šikovně inspirovali. Ještě, že na téhle výběrové škole umí každý student něco užitečného. Dohromady tak mají šanci vyváznout se zdravou kůží.

Do ředitelny, prosím!

Škola: libovolná
Hra: School Tycoon
Rok vydání: 2004

Jaká může být lepší škola než taková, kterou si navrhnete, postavíte a vybavíte vy sami. Vybudujete příští Harvard, nebo se vaše třídy stanou noční můrou pro školní inspektory? Vše záleží jen na vás. Řídit vlastní „mučírnu“ je naštěstí o dost větší zábava než ji navštěvovat. Svým studentům patřičně vybavíte jednotlivé učebny podle jejich zaměření, ale myslet budete muset i na další zázemí. Správná škola totiž nemůže postrádat ani sborovnu, ošetřovnu, jídelnu anebo záchody. A nezapomeňte ani na fakt, že každá škola je jen tak dobrá, jak kvalitní je její profesorský sbor.

Nažhavte mozkové závity

Škola: Big Brain Academy
Hra: Big Brain Academy for Wii
Rok vydání: 2007

Když se chce Mii udržet v kondici, zasportuje si ve Wii Sports nebo Wii Fit. Když má chuť na trochu kultury, popadne zase některý hudební nástroj z Wii Music. Pokud ale sezná, že strádá především jeho šedá kůra mozková, nezbývá než se vydat pro diplom na Big Brain Academy. Tady se pak bude tak dlouho zdokonalovat v jednotlivých učebních oborech, dokud mu z toho nepůjde hlava kolem. Odměnou za několikaměsíční snažení budiž nejen virtuální diplom hodnotný asi tak jako titul z plzeňských práv, ale i úctyhodně rostoucí čísla vyplývající z průběžného převažování vašeho studovaného mozku.

Nechť tě síla provází

Škola: Akademie Jediů Luka Skywalkera
Hra: Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy
Rok: 2003

Deset let od bitvy u Endoru si stále nechce prohnilé Impérium zabalit fidlátka. Na planetě Yavin IV proto novopečený spasitel Luke Skywalker zakládá po vzoru Staré republiky první novodobou akademii rytířů Jedi. Studovat zde nemůže jen tak někdo, pro Jaden Korr z Corusantu (či Jadena Korra, pokud hrajete za osobu mužského pohlaví) to ale není žádná překážka. Kdo by koneckonců pochyboval o schopnostech člověka, který si sám dokáže bez jakýchkoli znalostí sestrojit světelný meč. Mistrem se přesto nikdo nestane přes noc. Nezbývá tak než pilovat své schopnosti, neustále se ohánět mečem, nořit se stále hlouběji do tajů síly, přitom ale nesklouznout k její temné straně. Kdo by ale odolal tak lákavému studiu se spoustou hodin praxe a výměnných meziplanetárních kursů – navíc pod vedením legend jako je Luke či Kyle Katarn.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama