6-nejlepsich-urovni-v-logickych-hrach
Fish Fillets Článek 6 nejlepších úrovní v logických hrách

6 nejlepších úrovní v logických hrách

Tomáš Krajča

Tomáš Krajča

23. 1. 2009 23:30 14
Reklama

Logické hry se v poslední době přesunuly do casual sféry a s pár čestnými výjimkami se omezily na generické rychlíky typu Bejeweled či Zumy. Jejich historie ale nabízí řadu příkladů designové výjimečnosti, kdy se podařilo vdechnout zdánlivě sterilnímu seriálu čím dál obtížnějších hlavolamů duši. Ať už to bylo vizuální stylizací, zajímavým příběhem, atmosférou nebo "jen" perfektním propojením kvalitních herních mechanismů s konkrétním návrhem jedné úrovně, vznikly památné okamžiky. Několik z nich připomenou následující odstavce, další možná přidají příspěvky do diskusního fóra.

Kam běžíš? Do Měsíční ulice!

Hra: Fish Fillets | Level: Vítejte ve městě | Cíl: dostat se z místnosti

6 nejlepších úrovní v logických hrách
i Zdroj: Hrej.cz
V potopeném městě uvítá dvojici rybích agentů upovídaná hlava, která slouží jako místní rozhlas a evidentně ještě nepochopila, že město dávno zaplavily vody oceánu. A tak upozorňuje na loď z Lemurie, která právě připlula, ujišťuje, že zatopení východní částí města je jen dočasné, anebo zvrhle zve do rybí jídelny. Dojde i na starověkou reklamu: "Kam běžíš? - Do měsíční ulice. Nechám si tam udělat osm mečů. - Nač tolik mečů? - Ty to ještě nevíš? Ke každým osmi mečům ti dají bronzové náušnice zdarma! - Tak počkej na mě, jdu s tebou." Skoro se hráči ani nechce útulnou místnost opustit, ale když ho hlášky kamenné hlavy přece jen znudí, není nic snazšího, než k ní nasunout všechny v místnosti přítomné kraby, posunout ocelovou tyč a vytratit se jako pára...

Trocha neškodné nekromancie

Hra: Gobliiins | Level: 5 | Cíl: získat houbu v katakombách

6 nejlepších úrovní v logických hrách
i Zdroj: Hrej.cz
Tři malí skřeti, kteří zachraňují dobrého krále před voodoo magií zatrpklého černokněžníka – taková byla zápletka bezmála geniální logické hry Gobliiins. V páté úrovni se do roztomilého koktejlu síly, obratnosti a kouzel zamíchala nekromancie. Aby skřeti získali houbu hlídanou hrbatým bláznem s půl metru dlouhým předkusem, museli ze sarkofágu vyvolat zombie. Nejstarší ze skřetů nejprve kouzlem protáhl malou tyč u pravé ruky ušaté sochy. Rohatý skřet vylezl nahoru a úderem do oka sochu donutil, aby vyplázla jazyk. Ten posloužil jako úkryt ve chvíli, kdy zombie vylezla z rakve ven, a jakmile k smrti vystrašila hrbáče, stačilo už skřetíkovi v čepici kýženou houbu pouze utrhnout a strčit za kabát.

Je libo šálek kávy?

Hra: The Incredible Machine 3 | Level: Newton's Coffee | Cíl: ohřát hrnek kávy

6 nejlepších úrovní v logických hrách
i Zdroj: Hrej.cz
Macgyverovsky neuvěřitelné přístroje vznikaly praktické v každé úrovni třídílné série The Incredible Machine. V reálném světě k ohřátí hrnku kávy nepotřebujete dvakrát velkou fantazii, v jedné z těžkých úrovní třetího dílu to ale bylo potřeba: člověka jako první možnost obvykle nenapadne postavit složitou konstrukci z větrníku, převodových pásů, či antigravitační podložky a využít nezdolné touhy myší po sýru, aby celou tu podivnost uvedly do chodu. Po hodině a půl zkoušení by to člověka ale napadnout mělo, chce-li tedy dohrát do konce i sérii tří desítek levelů s obtížností Hard.

Boj s větrnými mlýny

Hra: World of Goo | Level: Blustery Day | Cíl: nasát kuličky černou trubicí

6 nejlepších úrovní v logických hrách
i Zdroj: Hrej.cz
Zážitkový vrchol bezvadné logické hry World of Goo a úroveň, kde naplno zazářila genialita jeho tvůrců. Hráč se snaží vytvořit konstrukci z těžkých černých a lehounkých čirých kuliček, aby dosáhl k nasávacímu potrubí v pravé části scény. Musí se ale vypořádat s dvěma překážkami: roztočenými lopatkami větrného mlýnu, jež rozemelou každou konstrukci, která se k nim byť jen letmo přiblíží, a stálými poryvy větru. Silný zážitek staví na audiovizuální stylizaci a dramatické atmosféře. A co úroveň Blustery Day povyšuje z velmi dobré na doopravdy výjimečnou? Jakkoliv vynikající její návrh je, už nikdy ho tvůrci nezopakují a nerozmělní v obvyklém vytěžovacím procesu...

Když napoprvé neuspějete...

Hra: Lemmings | Level: 01 z těžké obtížnosti | Cíl: dovést lumíky k bráně

6 nejlepších úrovní v logických hrách
i Zdroj: Hrej.cz
Úroveň, která odstartovala těžkou obtížnost v klasickém logickém rychlíku Lemmings, a v okomentované Windows verzi je nazvána If at first you don't succeed, je nejlepším příkladem geniality herního návrhu. Lemmings jsou neopakovatelným způsobem z jedné strany emotivní a dramatičtí (malé zelené postavičky neustále utíkají bezhlavě vstříc smrtelnému nebezpečí), z druhé pak náročné na přemýšlení a kreativní řešení problémů. Třeba jako v téhle úrovni, kde je potřeba nejprve překonat tři vysoké, schodišti podepřené sloupy, následně přemostit velkou jámu a v závěru ještě opravit díru ve schodišti. To vše s omezeným počtem rozdělitelných povolání: jen dva lumíci se mohou stát šplhouny, parašutisty, bombonoši, blokaři, kopáči, průrazníky a hrabáči, pouze osm jich může být staviteli.

Koláč a pomoc utrápeným budou podávány po skončení testu

Hra: Portal | Level: Test Chamber 15 | Cíl: výtah do komory č. 16

6 nejlepších úrovní v logických hrách
i Zdroj: Hrej.cz
Z unikátního konceptu, který Portal převzal od indie hry Narbacular Drop, se dalo rozhodně vytěžit víc. Prvních 14 úrovní jsou primitivní tutoriály, až poté se hra láme a designéři začínají na složitějších kusech, které kombinují hádanky vyžadující odlišný přístup, zoubky nejenom vystrkovat, ale také s nimi kousat. Testovací komora č. 15 je tedy první, kde se většina hráčů vůbec poprvé musela zastavit a přemýšlet. A nejen to. Bylo třeba precizně zvládnout kinetiku pohybu skrze portály, bleskurychlé budování děr za letu a zabrat dostalo i mozkové centrum zajišťující orientaci v silně uniformním 3D prostoru. Silnou motivací byl samozřejmě příslib koláče prohnané GLaDOS, která své věty začala kořenit narážkami na možnost nepřežití celého testu! No veřili byste tomu?! Další úrovně, a bohužel se daly spočítat na prstech jedné ruky, obrátky náročnosti a nápaditosti ještě o pár stupňů navýšily, ale „tenkrát poprvé, když jsem přišel o panictví s pravou duší Portalu“ si prostě zaslouží pouze sladká patnáctka.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama