Článek Otestovali jsme PS4 Pro – vyplatí se?

Otestovali jsme PS4 Pro – vyplatí se?

konfrst.jan@gmail.com

konfrst.jan@gmail.com

2. 12. 2016 10:45 19
Reklama

Být nestranný v případě recenze na produkt, jež je vám od prvního přestavení sympatický a který do puntíku naplňuje vaše osobní preference, je nadmíru těžké, a znát to přitom může každý z nás. Do PlayStationu 4 Pro jsem se bláznivě zamiloval jako do té nové dívky od vedle a v tom okamžení jsem opomněl, že už jednu (konzoli) vlastně doma mám. A právě proto je zapotřebí udržet si zcela realistický nadhled a udělat si seznam pro a proti – vyplatí se změna zažitého hardwaru jen pro to, že ten druhý je mladším ročníkem a umí více kousků?

Pokud bychom bezmezně věřili PR taktice Sony, tak můžeme vzít zavděk suchým ano, napsat si o PS4 Pro Ježíškovi a věnovat se vesele činnostem jiným. Například vydělávání na marnotratný život zhýralce, který musí mít všechno nablyštěné a zkrátka nej. Než bychom vás ale raději utvrzovali v rámci našeho novinkového servisu o tom, jak je všechno skvělé a jak je vlastně PS4 Pro papírově výkonná i pro rozšířené televizory s HD a full HD rozlišením, tak jsme se raději v uplynulých dvou týdnech nové konzoli podívali podrobně na zoubek a sami jsme tak na sebe vzali to těžké břemeno, jít se někam zavřít a tam si nerušeně hrát.

STÁLE TA SAMÁ PÍSNIČKA

V jednom vás musíme utvrdit ihned – stále je to PS4, některé drobné a architekturou dané neduhy vymizely, jiné se naopak dostavily, v zásadě se ale jedná o ten stejný kousek hardwaru, s jakým jste měli tu čest již na konci roku 2013. Původního střízlíka ovšem vystřídal opravdový cvalík a s rozměry 295 mm x 55 mm x 327 mm (šířka x výška x hloubka) se jedná o značný nárůst oproti hodnotám původním (275 mm x 53 mm x 305 mm). Opět ale platí, že potenciálně nejcitlivější část, zdroj, je nedílnou součástí konzole. k tomu však nabobtnal i napájecí kabel, který nově dokáže konzoli už i uzemnit.

Otestovali jsme PS4 Pro – vyplatí se?
i Zdroj: Hrej.cz

Přiložené fotografie pak odhalují odlišné (a pochopitelně také větší) balení konzole, které mnohem spíše než okrasnou edici původní verze připomíná moderní a životní prostředí šetřící balení notebooků. To pak kromě konzole a ovladače obsahuje návod pro použití, headset, HDMI kabel, napájecí kabel a USB kabel nutný pro prvotní nastavení a spárování ovladače s konzolí.

SNÁZE DOSTUPNÉ ÚLOŽIŠTĚ

Další naše poznámky týkající se samotného hardwaru konzole míří na adresu mechanických tlačítek, jež nahrazují dotykové plošky. Ona tlačítka mohou být vítanou změnou a poskytují haptickou odezvu, působí však poněkud vachrlatě a raději jsme tak celou konzoli obsluhovali skrze ovladač, to ovšem rozhodně nepovažujeme za bůhvíjakou výtku, jen opatrnosti není nikdy dost.

Vedle toho vyloženě sympaticky působí přidání USB 3.0 portů, jejichž potenciál vyvažuje absenci podpory 4K blu-ray mechaniky. To je však nedostatek, který by mohl být vyřešen někdy v příštím roce formou softwarové aktualizace. Sony se totiž tímto krokem pravděpodobně možná jen brání podkopáním prodejů plánovaného dedikovaného přehrávače.

KONEC LESKLÝCH PLASTŮ V ČECHÁCH

Lesklé logo konzole pak doplňuje novinka v podobě snáze dostupného pevného disku konzole, který nově narostl na dvojnásobnou kapacitu oproti původní verzi a konečně také podporuje moderní rozhraní SATA v revizi 3.0. Nicméně zde si musíme rýpnout – 1 TB je na dnešek stejně až zoufale málo a pokud se zde bavíme o konzoli s podporou až 4K rozlišení, tak vězte, že toliko prostoru konzole skutečně nenaskýtá. A pokud jste snad jako my navíc kopírovali data z již stejně velkého disku doinstalovaného do původní konzole, tak jste si nijak nepolepšili. Nemluvě o tom, že experimentování s velkým množstvím her znamenalo pokročilou správu úložiště a neustálé přemýšlení nad tím, co už nebude zapotřebí pustit.

Kdyby konzole byla o fous větší, nebo by naskýtala odlišné vnitřní uspořádání, tak do ní bylo možno vměstnat klasický 3,5“ disk.

Tady je potenciál bohužel vyloženě nevyužitý – externí úložiště stále nejsou podporována a kdyby konzole byla o fous větší, nebo by naskýtala odlišné vnitřní uspořádání, tak do ní bylo možno vměstnat klasický 3,5“ disk. Tehdy by byly starosti typu „Kam s ním“ jednoduše pasé, a přestože šly ceny pevných disků před Vánoci rapidně nahoru, dalo by se  v případě zakoupení disku s trojnásobnou kapacitou mluvit o rozumné investici.

TAK TROCHU JINÝ DUALSHOCK

Předchozích výtek si běžný uživatel povšimnout nemusí, co jej ale naopak trkne, je přiložený ovladač. Ten doznal změn prakticky minimálních a použité materiály jsou na omak stejné (snad jen s mírně hrubšími analogovými páčkami, ovšem těžko posoudit, zda se v případě porovnávaných starších ovladačů nejednalo o pouhé opotřebení) a jedinou pro uživatele viditelnou novinkou tak je přesunutí části Lightbaru na horní dotykovou plochu ovladače. To prý abychom věděli, která takzvaně bije. Praktický dopad si zhodnoťte sami, každopádně pokud vám DualShock vyhovoval až doposud, nemáte se čeho obávat. V opačném případě vás možná potěší, že na obě verze konzole míří ovladače z produkce třetích stran (Razer a Nacon), které poněkud nápadně připomínají nejmenovanou konkurenci.

Ohmatání hardwaru a ukojení jistého technologického fetiše nutně brzy vystřídalo zapojení konzole a její start, který se z neznámých důvodů sice povedl až napotřetí, žádné další problémy však již nenastaly, a tak můžeme tuto připomínku brát jen s lehkou nadsázkou – pořádný výkon na sebe zkrátka nechal čekat.

POVĚDOMÉ PROSTEDÍ

Dost už tedy bylo mechanických záležitostí – důležité je rozhraní a nabídka samotné konzole. A světe div se, v tomto ohledu se nezměnilo zkrátka vůbec nic a nastavení a migrace dat proběhla zcela plynule. Zde musíme vyzdvihnout intuitivní a perfektní návod, který nás krok po kroku provedl jednoduchým a svižným spuštěním přenosu. Po tom již následovalo pouze pětihodinové čekání na přetahání všech her a uložených pozic.

Konzole však má dva zcela zásadní háčky, jež se pro mnohé z nás zcela právě přetransformují v rozhodnutí, zda PS4 Pro nakonec koupit či nikoli.

Bolestivé čekání však stálo za to a přišly první zážitky zprostředkované ponořením se do známých světů. Exkluzivity zde přitom rozhodně neočekávejte – PS4 Pro nabízí pouze to samé, ale v lepším rozlišení s podporou technologie HDR (jež však přišla formou softwarové aktualizace i do konzole původní), má to však dva zcela zásadní háčky, jež se pro mnohé z nás zcela právem přetransformují v rozhodnutí, zda PS4 Pro nakonec koupit či nikoli.

BEZ 4K ANI RÁNU

PS4 Pro je o hraní ve 4K a o rozšiřování zážitku. Regule Sony vývojářům diktují podporu nově koexistujícího hardwaru a přímo vybízejí k tomu, aby nové tituly na PS4 Pro nabízely barvitější a ostřejší světy, nikdo je k tomu však nenutí. A to obzvláště platí pro starší tituly – pokud jste tedy čekali, že si kupříkladu své oblíbené GTA V pustíte ve 4K a budete se královsky bavit, máme pro vás nepěknou zprávu. Slibovaný upscaling (přepočítání obrazu původně renderovaného v menším rozlišení do vyššího rozlišení) nemá kýžený efekt a jakákoli podpora her tak vězí na samotných autorech. Pokud se tedy rozhodnou a ostřejší textury do svých her dodají, mají u hráčů plus. Pokud ne, nikdo je penalizovat nebude.

Pro ilustraci přikládáme tři obrázky pořízené právě v GTA V – jeden pochází z 4K televize s PS4 Pro, jednou je to z full HD panelu s PS4 a do třetice rovněž z full HD panelu, tentokrát však na PS4 Pro. Identifikující popisky jsme přímo do obrázků nedodali, neboť to ve své podstatě pokládáme za zcela zbytečné – výsledek je totiž prakticky nachlup stejný a Trevor tak má kštici stejně ostrou na všech třech obrázcích. Ale pro pořádek – obrázek číslo 1 je 4K TV, číslo 2 je full HD panel s PS4 a konečně obrázek označený číslem 3 je full HD panel a hra běžící na PS4 Pro.

Otestovali jsme PS4 Pro – vyplatí se?
i Zdroj: Hrej.cz
Otestovali jsme PS4 Pro – vyplatí se?
i Zdroj: Hrej.cz
Otestovali jsme PS4 Pro – vyplatí se?
i Zdroj: Hrej.cz

HRA JE STŘEDOBODEM VESMÍRU

Tím se plynule dostáváme k tomu nejdůležitějšímu – k samotné podpoře 4K her. Jak z výše uvedeného vyplývá, podpora ze strany tvůrců her je zcela zásadní a ve zkratce to znamená vlastně to, že pokud hra nenabízí nativní podporu pro vyšší výkon nové konzole, tak se koupě konzole jen těžko vyplatí. Rozhodnutí je to o to jasnější, pokud ani 4K panel nevlastníte – v takovém případě je výměna konzole doporučená skutečně jen těm, kteří již tak nějak vlastní vše a přesto by potřebovali ještě něco navíc.

Otestovali jsme PS4 Pro – vyplatí se?
i Zdroj: Hrej.cz

Z dosavadního testování totiž vyplynulo, že jedinou velkou výhodu má konzole pouze tehdy, pokud hry podporují výkonnější hardware, i to se ale ve většině případů omezuje na vyšší rozlišení, výjimečně na vyšší framerate hry. Takže se ptáme – máte 4K panel?

KRÁSNÁ, MOŽNÁ ALE ZBYTEČNÁ

Pokud jste odpověděli ne a navíc jste ještě četli pozorně (ukazujeme prstem na ty, kteří s grácií sobě vlastní zalistovali rovnou k verdiktu), tak vězte, že nákup doporučujeme jen s ostražitostí v hlase i v klávesnici. PS4 Pro je krásný a moderní kousek hardwaru, jehož smysluplné využití však vyžaduje podporu ze strany zobrazovacího zařízení i ze strany samotných tvůrců. Jinak byste rozdíly jen těžko pohledali, a ani ty slibované odlišnosti v nahrávacích časech nejsou nikterak zásadní. Koupě tak v tomto případě dává skutečný smysl pouze tehdy, že se jedná o vaše první seznámení s konzolí, či zda chcete vytřískat to nejlepší ze své 4K TV. Smysl pak pochopitelně PS4 Pro nabízí i ve spojením s PS VR, ale to je snad ještě specifičtější a vzácnější, než ty nejmodernější televize. Plánujete nákup nové TV či helmy pro VR? Budiž. Jinak ale raději opatrně – vaše stávající PS4 odvede prakticky stejnou práci.

Toliko k hardwaru a k málem stručnému úvodu do toho, co tato nová konzole momentálně nabízí. Bližší pohled na vybrané hry, podporující tento výkonný hardware, přineseme v dedikovaném článku. Jako ochutnávku můžeme jen vyslat avízo, že takové tituly je radost hrát a tyto zážitky s vámi budeme rozhodně rádi sdílet.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama