Článek Žena za kompem

Žena za kompem

elisheva

elisheva

20. 6. 2006 22:57 67
Reklama

Vidět v dnešní době dívku, jak sedí u počítače nebo konzole, nadšeně pokřikuje všechny nadávky, která zná, a vraždí mutantní nepřátele, je pro mnoho lidí krajně neobvyklý jev. A když se pak mluví o vztahu žena - hra, nejčastěji se připomíná The Sims nebo ty rozkošné hry, co vychází společně s animovanými filmy, ale rozhodně ne některé FPS nebo snad dokonce strategie. Co všechno za to může, proč a jestli vůbec se to takhle má, to jsou otázky, které patří pod jiný článek. Sice se zde budeme věnovat ženám hráčkám, ale z pohledu, který nemá za cíl řešit, jestli mají slečny menší mozek, a proto patří maximálně za plotnu. Ani se nebudeme bavit o slečnách ve smyslu radování se z pokročilé emancipace. Spíše tu bude řeč o profesionálních hráčkách na rovnocenné úrovni, a to především z konzolových rodin.

Není syndrom jako syndrom

První z dívčích klanů, který se doteď pyšní se svým počtem pětiset členů i jako největší světová komunita, pochází jak jinak než již dlouho feminizované Ameriky. Roku 2002 Amber Daltonová, přezdívaná Athena Twin, se svým dvojčetem Amy (a.k.a Valkyra FD) daly dohromady čistě dámskou skupinu pod názvem PMS klan, která měla za cíl spíš než propagovat kvalitu žen jakožto hráček, tak vytvořit příjemné prostředí pro hraní online her bez všemožných sexistických urážek. PMS zkratka (ačkoliv se to samo nabízí, neznamená to v tomto případě premenstruační syndrom) označovala 'Psychotic Men Slayerz', ale jelikož to údajně působilo spíše komicky než výhružně, což děvčatům nevyhovovalo, raději se nechaly přejmenovat na lehce sušší 'Pandora's Mighty Soldiers', u čehož zůstaly dodnes. Po dvou letech, kdy se klan věnoval hlavně hraní her přes službu Xbox Live, vznikla i PMS PS2 frakce, a byla jen otázka času, než se nakonec objevila i MMO PC divize. Vše vyvrcholilo kdy, pro velkou popularitu mezi muži, a v rámci podpory na světových šampionátech, se dámy usnesly dokonce na založení čistě pánské divize H2O.

Bacha na sex!

Zajímavé je, že členkou se může stát kdokoliv, za což by mohl mluvit i fakt, že nejmladší člence je 9 let a nejstarší 58. Důležité ovšem je splnit jistá tři základní pravidla. První zní, že kandidátce musí vyhovovat hraní pouze po boku dívek, což se samozřejmě ne každé zamlouvá. Další vychází z celkového postoje ke hraní, a v neposlední řadě musí mít k samotným hrám víc než kladný vztah (nečekaně). Pokud to slečně všechno vydrží přes tři měsíce - taadáá - stává se právoplatnou členkou PMS. Ale pozor! Ačkoliv to hlavní leader Athena Twin neudává, také byste se neměla jakožto členka příliš aktivně věnovat virtuálnímu sexu. To totiž dělávala jedna nejmenovaná hráčka, s kýmkoliv, především s naprosto neznámými lidmi a téměř pořád. Také na to ale tvrdě doplatila. Jelikož svým jednáním poškozovala PMS klan, a navíc narušovala přátelské vztahy mezi jednotlivými děvčaty, byla nakonec vyloučena.

Ceny a jiné nepotřebnosti

Co se týče vítězství, tak samozřejmě jistá se dostavují. Například velmi slušný výkon na CPL Summer 2005, kde se jeden PMS tým umístil na 6. místě a tým vedený Athenou Twin na 8. místě. Dle jejích slov ale ocení jakékoliv trochu lepší umístění. PMS klan není ani tak o vydělávání si peněz hraním, jako o podpoře hráček samotných a budování cestičky k tomu, aby obyčejní hráči dokázali brát ženu za počítačem jako zcela běžnou záležitost a ne jako něco srovnatelného s únosem UFO nebo viděním Yettiho.

Panenky s ovladači

Trochu jinou stránku ženského gamingu tvoří Frag Dolls. Tahle dívčí partička má sice mnohem méně členek, přesto je o dost více slavnější než PMS klan. Je přesně otázka, co všechno stojí za jejich popularitou. Frag dolls jsou ve své podstatě zaměstnankyněmi společnosti Ubisoft, která je aktivně sponzoruje, což má za následek jisté vedlejší efekty. Frag dolls tak sice pečlivě propagují ženský gaming jako takový, ukazují úspěšně, že hrám se věnují pěkné slečinky, které milují ze všeho nejvíc FPS, nastavují svoje obličeje chtivým fotografům, a jen tak mezi řečí prohodí, že ale nejlepší je třeba náhodou Splinter Cell (není divu, Samu Fischerovi v upnutém neoprénu prostě žádná neodolá) a Far Cry. Frag Dolls vznikly zcela nepoeticky v Americe, kdy některého managera napadl tento chytrý tah, a tak jednoduše dal inzerát. Postupně se vytvořila skupina o šesti šikovných slečnách, Rhoulette, která je ubisoftí zaměstnankyně na plný úvazek, pomáhala tenhle klan utvořit. Frag dolls si získaly okamžitou popularitu, právě díky celkem úspěšnému postavení ve světovém žebříčku.

Jako houby po dešti

Po úspěchu ve Státech vznikla britská frakce, která se rozjela okamžitě naplno se vší parádou, a jelikož úspěch v Evropě na sobě nenechal dlouho čekat, vylouply se nakonec i francouzské Frag Dolls. Kupodivu některé členky PMS klanu jsou i členkami Frag dolls a vztah mezi oběma skupinami je vřelý (možná právě díky oné aférce s virtuálním dováděním). Vzájemně se snaží podporovat ve svých hlavních cílech, a ty jsou každopádně stejné, ačkoliv cesty k němu možná vedou trochu odlišnými cestami. Z mého pohledu tak nezbývá než doufat, že ve svém mírném boji za emancipaci naplno uspějí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama