sedmdesatilety-batman
Batman: Arkham Asylum Článek Sedmdesátiletý Batman

Sedmdesátiletý Batman

Jiří Pavlovský

Jiří Pavlovský

2. 9. 2009 22:32 15
Reklama

Batmana vymysleli Bob Kane a Bill Finger (i když za autora je převážně označovaný jenom Bob Kane). Jejich hrdina se poprvé objevil roku 1939 v sedmadvacátém sešitě série Detective Comics – a už se v ní zabydlel a okupoval si ji sám pro sebe. Už tehdy byl protikladem ryze pozitivního, až prosluněného Supermana a stejně jako byl temný a posedlý on, byli temní a pošahaní jeho protivníci. Rozesmátý psychopat Joker, rozpolcený Two Face, deštníkem se ohánějící Pinguin, sexy Catwoman… prostě žádný z nich nebyl zrovna symbolem normality.

Sedmdesátiletý Batman
i Zdroj: Hrej.cz
Tehdy ještě nikdo netušil, jaký kult se z Batmana stane. Byla to prostě jen jedna z mnoha komiksových figur, navíc rychle ocejchovaná dětským sidekickem (jejich latentní homosexuálních vztah byl tématem mnoha parodií i odborných protikomiksových prací).

Ale postupně se Batman formoval. Ze začátku kupříkladu nosil střelnou zbraň a neměl vůbec žádné výčitky, když musel protivníka odprásknout nebo shodit do kyseliny. Teprve časem vznikla jeho averze ke střelným zbraním a potřeba chránit život každého šmejda.

To jsou začátky komiksové série, ale jaké jsou začátky postavy?

Tragický začátek

Sedmdesátiletý Batman
i Zdroj: Hrej.cz
Jak jinak by mohl Batman začít než tragédií: Chlapec jménem Bruce Wayne se stal sirotkem ve chvíli, kdy šel s rodiči z kina (dávali zrovna Zorra, kdybyste chtěli mít kompletní informační servis). Odstřelil je (alespoň podle původní mytologie) v boční uličce gauner jménem Joe Chill (takže ne Joker, jak se vám snažil namluvit Burton). A malý Bruce nad jejich těly přísahal, že jejich smrt pomstí. A vzal to opravdu od podlahy. Trénoval bojová umění, studoval kriminalistiku, lékařství, techniku… a vůbec všechno, co mu mohlo v boji se zločinem pomoci. (I když Nolanův film tvrdí něco jiného, tak se neučil u Ra´s Al Ghula – s tím ho pojí spíš Ra´sova dcera Talia, se kterou si dokonce upletl haranta) Nejdřív zkoušel bojovat proti zločincům jen tak, v civilu, ale potom, co dostal nakládačku (viz Millerův Rok jedna... vyšel v Crwi), usoudil, že radši využije prvek strachu a stvořil temný přízrak Gothamu - Batmana.

Podobně jako u Supermana, i u Batmana je jeho lidského alterego, Bruce Wayne, jen kostýmem, který si obléká, když jde do společnosti. Batman je natolik pohroužen do svého boje se zločinem, že mu prostě na lidskou stránku nezbývá čas… ani nálada. Takže se Bruce Wayne smrskl na karikaturu rozmařilého boháče a šmitec.

Návrat

Sedmdesátiletý Batman
i Zdroj: Hrej.cz
Batman vycházel od konce čtyřicátých let bez přestávky. Dával nakládačku Němcům, pak odhaloval komunistické špióny a jeho dobrodružství byla čím dál víc béčkovější. Dokonce se i oženil – vzal si Catwoman a měli spolu dceru, Helenu Waynovou. Objevil se i Batman z paralelního vesmíru a Batman senior. Chyběl už jen, aby si pořídili Bat-psa a na zahrádce pěstovali Bat-mrkev.

Tohle naštěstí všechno smázla maxisérie Crisis of Infinite Earths, která pročistila DCčkovský vesmír a všechny Bat-penzisty zlikvidovala. Ale opravdový zlom nastal až roku 1986, kdy vyšlo zásadní batmanovské dílo - Návrat temného rytíře. Frank Miller (Sin City) v něm zcela reformátoval batmanovskou legendu. Vzhledem k tomu, že to vyšlo i u nás, budeme struční – v podstatě šlo o to, že z rozjuchaného Batmana se stal opravdu Temný rytíř. Komiks zachycuje Batmana už jako starého, posedlého a zahořklého muže ve světě, kde zločinci mají větší práva než ti, kteří se je snaží chytat. Batman je pro ten svět příliš velký, a to se neodpouští. Tahle temná vize starého Batmana udělala ze superhrdiny tragického hrdinu. Tím nastala slavná batmanovská epocha – a několik zásadních událostí z ní teď zmíníme.

Největší události

Sedmdesátiletý Batman
i Zdroj: Hrej.cz
Lonely Place of Dying – Komiks, který zachycuje smrt druhého Robina, Jasona Todda. Umlátil ho (samozřejmě) Joker… ale o tom, jestli má Robin přežít nebo ne, měli rozhodnout čtenáři. Většina jich dala palec dolů. I když si Todd v komiksu moc dlouho nepobyl, tak temný stín jeho smrti se s Batmanem táhnul dál. (Chystá se k českému vydání.)

Rok jedna – Další legendární komiks popisující Batmanovy začátky… simultánně s příchodem komisaře Gordona do Gothamu. Spíš noirová kriminálka než superhrdinský komiks… ale skvělá. (Vyšlo v češtině).

Kameňák – Odhaluje se v něm tajemství Jokerovy minulosti… a kulka proletí páteří Barbary Gordonové, bývalé Batgirl. (Vyšlo na pokračování v magazínu Crew.)

Knightfall – Batman získá nového protivníka jménem Bane. Ne, není to ta komická figurka z Schumacherova Batmana – je to nebezpečný a inteligentní padouch. Jako první vyhodí do povětří Arkhamský blázinec a vypustí všechny šílence do ulic. Čím dál vyčerpanější Batman bojuje s přívalem zločinců, jednoho po druhém je likviduje… a Bane čeká. Až teprve když je Batman na pokraji zhroucení, vstoupí na scénu a Batmana nejenže porazí, ale navíc mu zlomí páteř.

Sedmdesátiletý Batman
i Zdroj: Hrej.cz
Knightquest – Děj navazuje přímo na Knightfall. Batman se snaží znovu postavit na nohy a mezitím jeho roli (protože Gotham potřebuje Batmana) přebírá Azrael. Jenže ten je ovšem čím dál tím tvrdší a nebezpečnější… až nakonec svede souboj i s Batmanem, který se vrátí a chce zpátky vládu nad městem.

Cataclysm, No Man Land – Opravdu masivní série, ve které Gotham postihlo zemětřesení. Město je v troskách. Každý z Batmanových padouchů si zabírá část Gothamu a celý souboj dobra se zlem se mění v regulérní válku.

Final Crisis – další masivní megacrossover, ve kterém se bojuje o osud multiversa... a ve kterém Batman umírá. Tak nějak mimochodem, celkem hloupě a uboze – takže si myslíme, že se to nepočítá a že se Batman brzo vrátí. Zatím ho nahradil Dick Grayson, bývalý Nightwing... a Robina mu dělá agresivní Batmanův syn Damian.

Batman u nás

Pokud byste si chtěli přečíst nějakého Batmana i v češtině, tak máte šanci. Vyšel Kameňák, Rok jedna, Návrat temného rytíře... ale i Ticho, ve kterém se poprvé objevuje nový zafačovaný padouch, který pak bude Batmanovi dál a dál znepříjemňovat život, objevil se legendární Dlouhý Halloween, v parádní kresbě Tima Salea, v poslední Crwi vyšla Šílená láska, ve které se psycholožka Harley Quinzelová zamiluje do svého pacienta... a bohužel je tím pacientem právě Joker... do historie jsme zavítali knihou Deset nocí KGBeasta, která nás vrací do temného postmillerovského období... a tak dále. Čili výběr je veliký, jen začít.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama