roboti-superrychly-bezdratovy-internet-jizni-korea
Článek Roboti + superrychlý bezdrátový internet = Jižní Korea

Roboti + superrychlý bezdrátový internet = Jižní Korea

Ondřej Grym

Ondřej Grym

13. 4. 2006 22:54 2
Reklama
Roboti + superrychlý bezdrátový internet = Jižní Korea
i Zdroj: Hrej.cz

Robotičtí pomocníci začínají vstupovat do obyčejného života Jihokorejců. Mají za sebou obrovskou státní podporu, jihokorejská vláda totiž prudký rozvoj internetových služeb a elektronických potvor se stále větší umělou inteligencí mohutně sponzoruje.

Domovina Jihokorejců patří díky tomu mezi nejzasíťovanější oblasti světa. Připíchnuto k širokopásnové síti je zde přibližně 72 procent domácností. A všechny z nich se už příští rok začnou vybavovat novými a značně vylepšenými roboty, kteří budou využívat informace z celosvětové sítě a dále je rozesílat. Někteří z nich mají také vypomáhat s výukou cizích jazyků nebo bavit znuděné malé asiaty.

Další várku robotů odešle stát přímo do ulic a úřadů. S jejich zástupci se tak spousta lidí setká na poště nebo na křižovatce, kde budou řídit dopravu, vykonávat práci navigátorů. Některé z mašin zvládnou hlídat svěřený prostor, nahrávat a odesílat z něj obraz přímo do řídícího střediska, ze kterého jim poté operátor zadá příkaz k určité činnosti. Speciální roboti budou nasazeni k vyhledávání podezřelých jedinců. Živý člověk aby se pomalu bál za pár let vyjít v jihokorejském Soulu do ulic…

Jihokorejec život bez elektroniky nezná

Roboti + superrychlý bezdrátový internet = Jižní Korea
i Zdroj: Hrej.cz

S výkřiky moderní techniky se v Jižní Koreji setkávají už batolata. Ty se od prvních krůčků dozvídají, že bez techniky se prostě žít nedá. Můžeme také říci, že kdo není v této zemi připojen k internetu, ten jakoby nebyl. Před internetem neutečou ani domácnosti, které si jej kvůli malým příjmům nemohou dovolit – dostávají totiž od státu speciální finanční příspěvek, jakési internetovné.

Avšak nejen roboty a internetem je prostý Jihokorejec živ. Řada z nich je také závislá na televizním vysílání nebo jiných digitálních radovánkách – hraní. Přenosnými herními konzolem je Korea přímo zaplavena, zde žádný problém co se týče dostupnosti gamesek nevidíme. O něco horší to bylo s televizním vysíláním, které si přece jen nemohli Korejci odnést v mobilu například do auta. Od ledna se však tato situace razantně změnila. Stát totiž neváhal a všem dal dárek v podobě zadarmo přístupného televizního vysílání, které lze pozorovat přes displeje mobilních telefonů. A aby to nebylo málo – už tento měsíc spouští Jižní Korea další ambicozní projekt WiBro. WiBro je synonymem superrychlé národní bezdrátové technologie pro přístup ke světové síti. „Každý Korejec se tak bude moci připojit k internetu rychlostí 10 megabitů za sekundu,“ citoval deník New York Times z technologické specifiace WiBra.

Cyberworld mění tvář Jižní Koreje

Roboti + superrychlý bezdrátový internet = Jižní Korea
i Zdroj: Hrej.cz

Lidé z Jižní Koreje už nejsou jen pouhými uživateli moderních technologií tak, jako je tomu například u Evropanů. Neustálá přítomnost internetu a stále nové elektroniky je totiž mění ať už v dobrém či špatném smyslu. Přibližně 17 miliónů ze všech 47 miliónů Jihokorejců je navíc sdruženo ve webové službě Cyberworld. A v Cyberworldu se díky tomu, že jsou lidé neustále napojeni jeden na druhého, velice rychle mění nebo přizpůsobují jejich názory, říkají psychologové.

V Jižní Koreji se proto musíte mít na pozoru, jak uvidíme dále. Nikdy totiž nevíte, co internetovým blogem a jeho pisálkem zfanatizovaný dav asiatů udělá. Nezapomínejme, že všichni jsou napojeni na všechny. A když jeden z nich oznámí v síti přes Cyberworld zajímavou novinu, vždy se mezi 17 milióny lidí najde několik takových, kteří se jí chytí a roznesou ji dále.

Vskutku nemilou situaci tak kvůli internetu zažila majitelka psíka, který se nerozpakoval ozdobit zbytkem potravy veřejný hromadný prostředek. Počínaní jejího mazlíka si všiml jeden z pasažérů. Muž dívku okamžitě vyzval, aby ještě teplý exkrement uklidila. Když odmítla, přistoupil chlapík k činu. Vytáhl z kapsy fotoaparát, dotyčnou, jejího hafana spolu s nevábně páchnoucím pozůstatkem na podlaze autobusu vyfotil a o něco později svůj digitální úlovek vystavil na internetu. Netrvalo dlouho a lidé připojení do Cyberworldu začali pátrat po takzvané „Dog Poop Girl“. Výsledkem honu bylo několik napadených žen, které neměly se situací v dopravním postředku nic společného. Nakonec jakýsi dobrák zjistil jméno skutečné „pachatelky“ a ta byla poměrně dlouho vláčena po mnoha internetových fórech, kde se jejich účastníci doslova vyžívali v jejím urážení.

Až jednou zavítáte do Jižní Koreje, chovejte se slušně. Nikdy nevíte, jaký šílenec vás při něčem opravdu nechutném vyfotí a vystaví vaši podobiznu na internetu. Následný úprk před několikasethlavým davem by také mohl být jednou z posledních věcí, které se na tomto světě dopustíte.

Autor je redaktorem Novinky.cz, on-line magazinu deníku PRÁVO a portálu Seznam.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama