bitva-nejen-o-stredozem
The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth II Článek Bitva nejen o Středozem

Bitva nejen o Středozem

Radek Friedrich

Radek Friedrich

1. 3. 2006 23:48
Reklama

Vynikající zpracování strategie Lord of the Rings: Battle for Middle-earth II nás donutilo k zamyšlení, kam by se mohly ubírat kroky vývojářů v dalších dílech. Už ve druhém dílu nám tvůrci nabídli bitvy, se kterými jsme se ve filmové trilogii nesetkali a v knížkách byly zmíněny až v dodatcích jako důležité, nicméně proti hlavnímu střetu okrajové střety a šarvátky. Existuje ale jedna kniha, kde jsou bitvy popsány celkem podrobně a je jich tam víc než dostatek na pár pokračování… V nedávné době totiž došlo k jedné významné změně v oblasti licenčních práv. Electronic Arts směli tvořit hry na základě filmové licence, kdežto práva knižní patřila Activisionu. Po neslavném pokusu s názvem Společenstvo prstenu už se na chystané pokračování The Treason of Isengard jaksi nedostalo a v současné době už podle knížek mohou tvořit své hry právě v EA.

Nechceme jim nijak fušovat do řemesla, ale po pročtení Silmarillionu nás napadlo pár bitev, které by si rozhodně maximální pozornost zasloužily. Tak doufejme, že v Electronic Arts o téhle knížce vědí také, a že třetí díl ponese zcela jiný název než LotR: BfME III. Třeba něco jako Young Days of Middle-Earth: When Morgoth was King... A které bitvy bychom si rádi vyzkoušeli na vlastní meče / luky / palice? Malý nástin těch nejzajímavějších naleznete na dalších řádcích.

Dagor Aglareb aneb Slavná bitva

Bitva nejen o Středozem
i Zdroj: Hrej.cz

Tehdy Morgoth, který věřil zprávám svých zvědů, že se noldorští pánové toulají krajem a na válku ani nepomyslí, vyzkoušel sílu a bdělost svých nepřátel.

Ideální přepadová mise, pokud se rozhodnete hrát za temné síly. Davy skřetů se vrhnou přes planinu Ard-galen na rozptýlené síly elfích pánů. Sirionský průsmyk vede útočící vojska dál, po předhůří Modrých hor se rozlévají tisícihlavé šiky angbanských pohůnků. Dokážete se v roli generála vyvarovat chyb popsaných v knize a nedovolíte v bitvě u Dorthonionu elfským knížatům Fingolfinovi a Maedhrosovi, aby rozprášili vaše hlavní voje? Vynecháním části obléhání Angbandu nebo časovým posunem by bylo možno zapojit do rozhodujících bojů i nedorostlého draka, prvního z Urulóki, severských ohnivých draků, Glaurunga. Za stranu elfů by tahle mise byla asi jednodušší, neboť v těch dobách byli Noldor strašliví ve svém hněvu a hořel v nich oheň Neumírajících zemí. Hlavní výzvou by byla dobrá koordinace vojsk jednotlivých elfských knížat tak, aby se nikdo z nich nedostal sám do křížku z mnohonásobnou přesilou Morgothových stvůr.

Dagor Bragollach aneb Bitva náhlého plamene

Bitva nejen o Středozem
i Zdroj: Hrej.cz

Tu náhle vyslal Morgoth veliké řeky plamene, které se hnaly dolů z Thangorodrim rychleji než balrogové a rozlévaly se po celé pláni.

Tentokrát už Temný pán nic neuspěchal a v čele svých vojsk vyslal Glaurunga Zlatého, otce draků, tentokrát už v plné síle. Za ním kráčeli balrogové a armáda černých skřetů tak početná, že to překonalo nejtemnější obavy elfů. Tahle mise je pro změnu nízko na žebříčku obtížnosti pro temnou stranu, neboť síla a hlavně množství válečných prostředků prakticky neumožňuje vyčerpat zálohy. Pro elfy jde naopak o vrcholnou zkoušku taktiky a organizace řízeného ústupu, neboť v této bitvě nelze vyhrát – jde jen o to, aby byl zpomalen nápor vojsk Angbandu a přežily alespoň některé obranné bašty. Finále této mise obstará samotný Morgoth, který naposled vyšel ze svých bran do otevřeného boje. A i když nakonec zvítězil, šrámy, které mu uštědřil Fingolfin, se již nikdy nezhojili. Vy byste měli možnost toho troufalého elfa rozmáznout na kaši už prvním úderem Kladiva podsvětí a ušetřit si tak příští bolestná léta s nezhojenými ranami...

Bitva o Nauglamír

Bitva nejen o Středozem
i Zdroj: Hrej.cz

"Jak se vy, nemotorné plemeno, opovažujete něco žádat ode mne, Elu Thingola, Pána Beleriandu, jehož život začal u vod cuiviénských nespočetné roky předtím, než se probudili otci zakrslého lidu?" Vstal mezi nimi, vysoký a pyšný, a hanlivými slovy je vyzval, ať odejdou z Doriathu bez odměny.

Aby nebyly náplní hry jen věčné sváry mezi vojsky Temného pána a elfy, jedna z misí by mohla pojednávat o sveřepém boji o Nauglamír, náhrdelník nejcennější, v jehož středu trůnil silmaril. Jak známo, trpaslíci kvůli němu zabili Pána Beleriandu a tím vypuklo jedno z největších vraždění mezi elfy a trpaslíky. Mise, která by byla rozdělena do několika navazujících scénářů by vás postavila před úkol nejprve prorazit s trpasličími jednotkami pryč z dosahu elfů i za cenu ztráty klenotu. Dílčím cílem by bylo dorazit do Nogrodu a nabrat trpasličí vojsko. Pak už se jen vrátit, vyrvat opět elfům náhrdelník a pokusit se prchnout Berenově hněvu. Jak známo, v knize se to nepodařilo, ale co byste byli za stratégy, kdybyste nepřišli na nějaký špinavý trpasličí trik jak obelstít Jednorukého, když už by nešel porazit.

Bonusová mise – Válka hněvu

Bitva nejen o Středozem
i Zdroj: Hrej.cz

O pochodu valarského vojska na sever Středozemě se v žádném příběhu mnoho nevypráví, neboť s ním nešel nikdo z elfů, kteří žili a trpěli v Bližších zemích a kteří skládali příběhy z oněch dnů, jež jsou dosud známy.

Po splnění všech kampaní a scénářů by ti nejvytrvalejší a nejlepší stratégové byli odměněni vskutku božským střetem. Neboť válka hněvu přivedla proti sobě mocnosti Valar s celou silou Morgothovy říše. V této bitvě porazil Earendil Ancalagona Černého a Morgoth byl vyhnán za Brány noci. Tahle mise by se podobala spíše Populous, protože při ní byste nedisponovali jen klasickými zbraněmi a vojsky, ale měli byste moc nad živly a dokázali měnit tvar země. Ať je skřetí armáda sebevětší, pokud pod ní otevřete ohnivou propast do nitra země, vejdou se tam všichni. Boj, který by navždy změnil tvář a podobu pevnin i moří, by byl jistě důstojným zakončením této strategické lahůdky.

Ze Silmarillionu by se dalo načerpat bitev klidně na dalších deset pokračování (válka končící bitvou a pádem Gondolinu by mohla klidně vydat na samostatný díl), takže teď můžeme jen doufat, že ti, jichž se to týká, stočí zraky stejným směrem, jakým to napadlo nás.

Citace použity z díla J. R. R. Tolkien: Silmarillion, MF 1992, překlad Stanislava Pošustová
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama