Survivor Článek Survivor

Survivor

lukbas

lukbas

29. 3. 2006 22:58
Reklama

Survivor vypadá hodně nenápadně, ale o to více zajímavě. Představte si hru, která vás postaví čelem těm nejděsivějším neštěstím, vrhne vás do zběsilého dění událostí a ukáže vám, co ve vás doopravdy je. No dobře, to zase ne, přeci jenom pořád budete sedět v teple obýváků a jediné střetnutí s velkou, zatoulanou krou bude, že vás někdo trefí kostkou ledu. Když jsme zmínili ledovec, asi si dokážete představit, kam tím míříme. Autoři se inspirovali těmi největšími a nejznámějšími katasrofami posledních sta let. Dojde na potopení Titanicu roku 1912, když se chtěl za klidné noci na palubu tajně propašovat velký ledovec. Poté přeskočíme do roku 1945, kdy se v Hirošimě rozsvítilo tolik televizních přijímačů, že by to ani všemocná duhová energie neutáhla. Na to uděláme větší skok čase a v prostoru a skončíme v epicentru mexického zemětřesení roku 1985. Pak se podíváme na spoušť, jenž v roce 1992 napáchal hurikán Andrew. Předposledním, dosud zveřejněným scénářem, je 11. září 2001, kdy do newyorských dvojčat přistála dvojice Boingů. Vaše věru strastiplná cesta by se měla završit v nákupním centru v Paraguaji 2004, které lehlo popelem.

Nohy na ramena

Jak můžete vidět, bylo by těžké jednotlivé události propojit nějakou vševysvětlující dějovou linkou, takže každý scénář bude stát sám o sobě a s ostatními nebude mít nic společného. Každá z kapitol bude uvedena jen televizním zpravodajstvím stanice NCN - Non Censored Network. Vždy se chopíme jednoho z davu – neznámého hrdiny, který se bude snažit zachránit krk sobě, případně i ostatním. Tím se dostáváme k další zajímavé věci. Autoři se kasají, že chtějí udělat hru otevřenou možnostem obdobně jako v Grand Theft Auto. Samozřejmě prostor zde bude omezen oním děním, ale i tak by se nám mělo dostat zajímavého herního zážitku. Každý ze scénářů bude rozdělen do několika částí, kterými se budete muset probojovat a kde v každém z nich naleznete spoustu vedlejších úkolů. Vždy narazíte na nějaké zoufalce v nouzi, kteří potřebují vaši pomoc, ať už se budou plácat ve vodě nebo uvíznou v hořící místnosti. Kromě hřejivého pocitu z dobrých skutků vás samozřejmě čeká i vyšší skóre. Teď je otázkou o co vám jde více.

Kdo uteče, vyhraje

Survivor by měl být silně inspirován jak původními událostmi, tak i věcmi známými z filmů nebo knih. Sice se zřejmě nedočkáme ohmatávání hrudníku Kate Winslet, ale pokud jste viděli Cameronův Titanic nebo takového Twistera, měli byste mít jasnou představu, jak se věci budou odehrávat. Na druhou stranu si vůbec nedokážeme představit level Hirošima, kdy prostě do centra města spadne jaderná hlavice a rozmetá všechno v dosahu. To už však necháme na samotných autorech, jak se s tím popasují a čím nás překvapí. Během hraní přijdou vhod také různé předměty a vozidla, která mají být ke splnění úkolů potřeba. Dojde na hasičské masky, díky nimž se budete moci pohybovat zakouřenými prostory jednoho z dvojčat nebo mezi nejnovějšími modely od Quicksilveru v Paraguajském skateshopu. Když se budete snažit uprchnout před hurikánem Andrew, jistě přijde vhod automobil, který vás ze zasažené oblasti dostane pryč rychleji, než kolem letící kus dobytka.

Zachraň se kdo můžeš

Podobné téma spolu s sebou nese i velké morální dilema. Nebude možnost zahrát si neštěstí, která tisíce lidí připravila o život a desetitisíce dalších o přátele, či členy rodiny, trochu přes čáru? Nicméně podobná témata se na filmovém plátně rozebírají velmi často a patří k velmi navštěvovaným. Autoři z Replay Studios rozhodně nemají v plánu vzít tak závažné úseky lidských dějin na lehkou váhu a nějak propagovat násilí a brutalitu. Chtějí co nejvíce navodit události, aby si každý člověk mohl okusit to peklo, alespoň v rámci možností, jaké v dnešní době herní ztvárnění nabízí. Survivor vypadá doopravdy zajímavě a v dobrých rukách by se mohl stát zajímavou herní zkušeností. Zatím ale máme obavy, že téměř neznámé vývojářské studio Replay, které má na svém triku akorát průměrný Crashday, nedokáže takhle komplexní látku dotáhnout zdárně do konce. Tomu ostatně nasvědčuje i fakt jen několika málo zveřejněných obrázků/artworků a vůbec mírný amatérský závan, který je cítit u vašeho monitoru. Další špatná zpráva pak přijde pro fanoušky Karla Gotta, kteří nebudou moci být po jeho boku při úderu Tsunami minulé Vánoce. Holt autoři se nemohou zavděčit všem neštěstíchtivým hráčům. Jeden nikdy neví. Třeba se Survivor nakonec podaří a třeba i toho Karla Gotta se dočkáme. Každopadné je tahle hra zajímavým krokem někam jinam, než jsme byli doposud zvyklí. Jen doufáme, že ne do h...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama