Marvel: Ultimate Alliance Článek Marvel: Ultimate Alliance

Marvel: Ultimate Alliance

Václav Rybář

Václav Rybář

31. 7. 2006 22:56 2
Reklama

Ne že by to byla první snaha o asimilaci počítačových hráčů, to rozhodně ne. Marvel vytrvale chrlí herní projekty rozličné (leč především průměrné) kvality, většinou spojené s nějakou tou filmovou adaptací. Všichni si jistě vzpomenou na průměrné Spider-Many, X-Men: The Official Game nebo staršího Hulka. Vždycky to dopadlo snesitelně, ale nikoliv výjimečně. Jedinou čestnou výjimkou, která si sáhla na vrchol, byla série X-Men: Legends , ve které jste ovládali hned čtveřici hrdinů naráz a která místo bezduché řežby nabídla trochu komplexnější přístup ke comicsovému řádění. Případně The Incredible Hulk: Ultimate Destruction, kde jsme se mohli v kůži nazelenalého mlátiče pořádně vydovádět. Nicméně právě tvůrce Legends nyní Marvel zneužil k tomu, aby počítačovým hráčům představil co možná nejvíc superhrdinů ze své stáje. Nač se plácat se sólovými tituly pro každého borce, Ultimate Alliance nabídne celkem 140 známých tváří. Přípravte se na největší kostýmní přehlídku všech dob.

Čím víc, tím líp

Marvel to vzal opravdu z gruntu a tolik superhrdinů jste na jedné obrazovce neviděli minimálně od dob mlátičky Marvel Super Heroes vs. Street Fighter. 140 superhrdinů ale nevyjadřuje počet těch, které si budete moci naživo osahat, ten se redukuje na "pouhých" dvacet, zbytek tvoří záporáci, NPC a nějaká ta překvapení. O X-Men: Legends II jsem se v úvodu nezmínil jen tak náhodou, protože Ultimate Alliance bude mít s tímto akčním RPG společnou řadu věcí, což je potěšitelné, protože vyvojáři Beenox nám už letos stihli předvést kam vede přílišné zjednodušení a uspěchání projektu - výsledek byla sotva průměrná mlátička X-Men: The Official Game, která trpěla především mizernou kamerou, odfláknutou prezentací a blboučkým scénářem. Ani jedna z těchto chorob nás snad v Ultimate Alliance nepřekvapí.

Bylo, nebylo...

Jak z dějové hlediska zařídit, aby se na planetě sešlo 140 nejslavnějších marveláckých superhrdinů? Jednoduše vykouzlete konec světa a oni už si zařídí, aby to sledovali z první řady. Organizátorem velkolepé spouště je Dr. Doom, který dá dohromady tým Masters of Evil, aby konečně zlikvidoval konkurenci a ovládnul Zemi. O tenhle post má přirozeně zájem i řada dalších maníků, namátkou třeba Galactus (milý pán, který tu s námi je už od Velkého třesku a mezi jeho nejlepší kousky patří kulečník s planetami nebo likvidace kohokoliv pouhým pohledem), takže tým klaďasů bude mít co dohánět. Na základě Doomových výpadů proti kladným superhrdinům, jej dá dohromady Nick Fury, šéf bezpečnostní agentury S.H.I.E.L.D. a nažene do něj spoustu známých tváří, které jindy pracují výhradně sólo - Blade, Elektra, Wolverine, Profesor X, Spider-Man, Iceman, Jean Grey, Nightcrawler, Captain America, Thor, kompletní Fantastická čtyřka, nebo Ghost Rider.

Tahle smetánka patří do dvacítky oněch ovladatelných postav, ze kterých si hráč podle libosti vytvoří čtyřčlennou jednotku, se kterou bude plnit jednotlivé mise. Každý z hrdinů má specifické schopnosti, jejichž výpis by zabral spoustu času - pokud jste filmoví fanoušci, většinu vyjmenovaných existencí stejně znáte (nebo letos poznáte, viz Ghost Rider) a tak nemá smysl plýtvat znaky - a také vlastní kostým. Tady vám Beenox nabídne hned dvě varianty u každé postavy. Např. Wolverine má svůj černý kostým od X-Menů, ale také civilní oblečení, další postavy mají v rámci Marvel univerza svoje Ultimate verze (Nick Fury, Spider-Man, Thor) a tak po nich hráč může sáhnout, což je příjemné zpestření.

"A vám říkají jak? Pan Vozejk?"

Tvůrci naznačili, že v rámci možností se spolu budou členové vaší jednotky trochu popichovat. Hláška kterou uštědřil Wolverine Profesoru X během jejich prvního setkání zřejmě hovoří za vše. Musíme si uvědomit, že vedle drsňáků jako Wolverine nebo Ghost Rider budou stát slušňáci Spider-Manova nebo Thorova kalibru. Dost nadávek pro vás mají schováno i záporáci z druhé strany barikády, o těch ale zatím propagační materiály příliš neprozrazují. Poučka o tom, že slovo je silnější než zbraň však v tomhle světě neplatí a proto se víc než vyplatí pozdravit nepřítele dobře mířeným fireballem nebo metnutou škodovkou. Jste přeci superhrdinové, tak proč toho nevyužít.

Herní systém je jednoduchý - pobíháte po světě a řešíte nejrůznější úkoly, které mají Doomovi znepříjemnit jeho ovládnutí světa. Většinou to samozřejmě spočívá v tom, že vymlátíte všechny, kdo vám přijdou do cesty, ale autoři slibují nelineární děj. V mnoha případech budete mít možnost volby, která v závěru ovlivní vyvrcholení celého příběhu. Slyšeli jsme to už mnohokrát, ale kolikrát jsme to skutečně viděli? Myslím, že na kalkulace vám postačí jedna zdravá ruka.

K mlácení raději použijte ruce obě. Přímo ovládat můžete jednoho superhrdinu, ostatní už se zařídí podle taktiky, kterou jim nastavíte (stupeň agresivity, četnost obranných manévrů, během kterých se mohou doléčit, typ speciálních útoků atd.). Zní to složitě, ale v X-Men: Legends II to obnášelo pár kliknutí myší a těžko věřit, že by se Beenox snažil věci zbytečně komplikovat. Ovládání vašeho superhrdiny už je trochu těžší a připomíná tlačítkový čardáš z Mortal Kombatu (když se snažíte vyloudit nějaké smrtící kombo), ale výsledky jsou působivé, ostatně každá z postav je taková malá továrna na efekty - stačí se podívat na screenshoty.

Komiksová revoluce?

A nebo víte co? Kašlete na screenshoty a rovnou si pusťte trailer. Ten asi nejlépe naznačuje měřítko, ve kterém by se mohly bitvy Ultimate Alliance odehrávat a řeknu vám, vypadá to po čertech lákavě. Krom působivé grafiky (next-gen se na podzim v podání Beenoxu rozhodně konat nebude, ale efektů se tvůrci nebáli a to by hru mohlo zachránit i v očích náročnějších soudců vizuální stránky) se totiž nabízí řada osvědčených vychytávek z Legends série, v jejichž čele stojí kooperativní multiplayer nebo možnost hrát tzv. Hero mise, ve kterých se vybraný superhrdina utká se svými úhlavními nepřáteli z comicsových stránek (v případě Spider-Mana lze např. očekávat trio Green Goblin - Scorpion - Doc Ock), dvě velké náplasti na dlouhé zimní večery, které by nám tahle hra měla zpříjemnit.

Přemýšlíte nad tím, jestli si Beenox neukousnul moc velké sousto? Ambice Ultimate Alliance jsou rozhodně nemalé, ale pokud se podaří skloubit vyváženou X-Men: Legends II s berserkem přítomným v X-Men: Official Game, můžeme se vskutku těšit na něco, co už tu dlouho nebylo - superhrdinskou mlátičku bez chyb, která se dovede tvářit seriózně (ty RPG prvky spočívající v rozdělování bodíků mezi jednotlivé schopnosti jsou přeci jenom spíš na okrasu). Někde po cestě se to může ještě tisíckrát pokazit, ale zkusme být optimisti. A to platí i pro ty, kteří se v comicsové historii dostali nejdál ke Čtyřlístku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama