The Godfather Článek The Godfather - 1. část

The Godfather - 1. část

David Vlach

David Vlach

11. 4. 2006 22:48 3
Reklama

Zbraně

Paleta zbraní není nijak velká a každá zbraň má svoje využití, takže se určitě nestane, že byste si z některé z nich celou hru ani nevystřelili. Navíc lze každou zbraň pořídit hned ve třech variantách, přičemž vylepšení zbylých dvou oproti základní verzi je skutečně hodně znát. Ani ne tak druhá verze, která většinou jen vylepšuje množství nábojů v zásobníku nebo rychlost střelby, ale spíše třetí, která vám představí naprosto ničivý nástroj. Ovšem tyto modely také stojí poměrně dost peněz, takže jejich koupi musíte dobře promyslet a naplánovat. Vaší základní zbraní budou ale ruce, kterými můžete všem protivníkům pořádně zatopit. Nejdůležitější je, že pomocí rukou můžete chytit nepřítele pod krkem a začít s ním manipulovat, případně s ním mlátit o zdi nebo hodit pod jedoucí vůz. Pokud by vám holé ruce přišly příliš slabé, můžete si pomoci baseballovou pálkou, kladivem či olověnou trubkou, jež ale pouze vylepšují sílu útoku na blízko.

Mezi nejběžnější střelné zbraně patří revolver .38 speciál, který je sice nejslabší, ale zároveň do něho najdete spoustu munice. Navíc jeho vylepšená verze třetí úrovně je velice levná (zaplatíte asi 65 000), a můžete tak získat hned na začátku hry rychlou a smrtící zbraň. Druhá střelná zbraň v pořadí je poloautomatická pistole .45, která představuje mnohem lepší palebnou sílu a přesnost než předchozí revolver, ale hlavní nevýhodou zůstává poměrně nízká kapacita zásobníku. Teprve zakoupením vylepšené verze číslo 2 se kapacita zvětšuje a pokud našetříte 250 000 na třetí verzi, zvanou Zabiják, získáte pistoli s kapacitou zásobníku na 14 nábojů a velice rychlou kadencí. Třetí zbraň, doplňující skupinu krátkých palných zbraní, je revolver .357 magnum. Jedná se o velice silnou hračičku se všemi nevýhodami, jaké má revolver. To znamená malá kapacita zásobníku a nízká kadence. Jedinou možností je opět investice do nejlepší verze s názvem Python, která vám za čtvrt milionu svěří do rukou malé dělo, které na jeden zásah pošle vše živé pod kytky. V žádné hře nesmí chybět brokovnice, a ani v Godfatherovi o ní nepřijdete. Její účinek je na blízko samozřejmě smrtící, a tak se stane velkým společníkem při pročišťování obytných budov a úzkých chodeb. Ve své vylepšené verzi má brokovnice o něco větší zásobník, což je skvělé, protože předchozích dvanáct nábojů bylo hned pryč. Pokud jste opravdu majetní, můžete si zakoupit Model Street Sweeper za 450 000. Jelikož je tahle hra o mafiánech, poslední střelnou zbraní bude samozřejmě samopal Thompson. Jeho první verze je bohužel téměř k ničemu. Zásobník na pouhých 25 nábojů vystřílíte ani ne na dva protivníky a neustále dobíjení by vás mohlo stát život. Ve druhé verzi se zásobník sice zvětší na 50, ale pořád je lepší vydržet a koupit si až model s názvem Dillinger, který se svými 75 náboji v zásobníku už ostudu nedělá (za cenu půl miliónu si ani dovolit nemůže).

Celkově se dá ke střelným zbraním říct jeden moc důležitý tip. Doporučujeme využívat volného míření, které vám dovolí zaměřit hlavu nepřítele, když třeba vyčuhuje zpoza zdi. Krom klasických zbraní jsou k dispozici také tři výbušné zbraně. Molotovovy koktejly asi netřeba představovat. Jejich výbuch způsobí vznícení všeho v okolí, a tak se hodí na počišťovací akce přelidněných prostor. Dynamit má stejné využití, ale je mnohem silnější a dá se použít k odemykání zamčených trezorů. Poslední zbraní je časovaná nálož. Jedná se vlastně o svazek několika dynamitů s časovou rozbuškou. Představuje jediný způsob jak vyhodit do vzduchu celou budovu.

Přebírání podniků

Tohle je základním kamenem vašeho podnikání. Bez vlastnictví mnoha různých obchůdků a nelegálních podniků nebudete vydělávat téměř nic. Ve městě je 56 podniků, které můžete vzít pod svou ochranu a nechat si pak platit výpalné. Některé z nich jsou pouhou zástěrkou pro kšefty mnohem výnosnější. Za zamčenými dveřmi se pak může nacházet prosperující kasino, tiskárna peněz nebo základna pašeráků alkoholu. Aby se majitel podniku rozhodl přestoupit pod ochranná křídla vaší rodiny, musíte ho přesvědčit. Pokud máte dostatečný respekt stačí pouhá slovní domluva, ale většinou budete muset přidat nějaké pádnější důvody. Mezi nejúčinnější způsoby patří rozbíjení výloh, pokladny a regálů. Pokud už žádné nejsou po ruce, přistupte k majiteli a chyťte ho pod krkem. Zatím ho nebijte, ale jen ho držte a občas s ním zacloumejte. Dalším poměrně účinným způsobem je namíření zbraně do obličeje nebo zmlácení několika zákazníků. Při přesvědčování si dejte pozor na ukazatel respektu. Důležité jsou dvě věci, uprostřed vidíte zelenou čáru, to je míra respektu, kterou potřebujete získat k přesvědčení majitele. Zprava je vidět červená část - až k té můžete vyvíjet nátlak, a pokud jí překročíte, majitele již nepřemluvíte k ničemu. Radši zemře než aby vám svěřil ochranu podniku. Samozřejmě platí, že čím větší nátlak vyvinete tím více peněz budete dostávat jako výpalné. Obecně také platí, že každý majitel má nějakou slabinu a její odhalení vám zaručí jeho respekt. Po přesvědčení majitele se vám otevřou dveře do zadní části obchodu, kde může být druhý, nelegální podnik. Jakmile najdete člověka, který vede nelegální obchody, můžete začít zase vyjednávat, ale tentokrát je tu také možnost koupení podniku bez nutnosti použít násilí. Oba podniky jsou většinou hlídány příslušníky rodiny, ke které patří, takže je lepší nejprve se zbavit stráže na ulici a až pak začít s přesvědčováním majitele. U některých nelegálních kšeftů můžete využít toho, že na vás stráže neútočí a zajít vyplatit šéfa bez prolití krve.

Banky, nákladní automobily a vybírání sejfů

Jedná se o takovou malou možnost výdělku. Téměř každá banka má trošičku jinou strukturu a obsah peněz v sejfu. Postup ale zůstává stejný. Vezměte si s sebou dynamit, před banku zaparkujte rychlé auto. Můžete využít některý z bočních východů, pokud je banka má. Vejděte do banky, zpacifikujte stráže, vyhoďte do vzduchu trezor, seberte těch pár tisíc a zmizte s nimi ve své skrýši. Po cestě vám budou dělat společnost policisté, ale pokud máte rychlé auto a umíte alespoň trochu řídit, bude to hračka. S nákladními automobily je to ještě o něco jednodušší, jezdí jich po městě celá řada, mají nejrůznější barvy, podle toho k jaké rodině patří a na jejich korbě je, krom dvou mužů co by ochranky, také balíček s pár tisíci dolary. Stačí zastavit auto, postřílet dvě stráže a sebrat balík peněz. S tím pak zajít do svého úkrytu a částka se připíše k vašemu kontu. Vybírání sejfů je ještě snazší. Sejfů je ve městě celkem sto, nacházejí se v každém podniku a v každé lékárně. K jejich odemčení budete potřebovat dynamit. Stačí jen přistoupit k sejfu, položit dynamit, odejít kousek dál, a pak se vrátit pro svou kořist. S tou pak samozřejmě musíte do svého úkrytu.

Skladiště

Tohle jsou opravdové zdroje, které vám zajistí pořádný přísun peněz. Skladišť je celkem osm, navíc ještě čtyři huby, které zajišťují převoz vašich zásilek z/do jiných měst. Každé skladiště je velice dobře střeženo a není zrovna jednoduché se probojovat až do kontrolní místnosti, kde je třeba přesvědčit ředitele, aby spolupracoval s vámi a ne s konkurenční rodinou. Cestu k němu lze rozdělit na tři fáze, první fáze je překonání několika barikád, které jsou na cestě a za kterými stojí hlídkující mafiáni. Druhou fází bude přestřelka mezi bednami a krabicemi před budovou skladiště a nakonec samotný vstup do budovy a cesta do prvního patra k řediteli. Než se vydáte dobít některé skladiště, vždy se ujistěte, že máte spoustu munice a plné zdraví, vedle dobývání residencí jednotlivých mafiánských rodin jsou skladiště nejstřeženějšími objekty ve městě. Ale tak velký zisk respektu a peněz za to určitě stojí.

Residence mafiánských rodin

Abyste vyřadili rodinu ze hry, musíte zničit jejich obydlí. Každá ze čtyř rodin má v části města, které jí patří svou dobře střeženou residenci. Všechny jsou úplně stejné, včetně té vaší, takže si můžete alespoň prozkoumat terén vašeho bojiště. Stejně jako u skladiště, i tady vás na cestě k residencím čekají nejprve zátarasy. Zde jsou ovšem trošku složitější a většinou jsou složeny z nákladních aut. Naštěstí se vždy poblíž nachází několik beden z výbušninami, takže správně hozený dynamit nebo koktejl může udělat spoustu práce za vás. Pokud se probojujete až na nádvoří, čeká vás další vlna stráží, která se bude schovávat za zídkami a živým plotem. Obvykle je uprostřed zaparkované auto, které po výbuchu povalí okolní stráže a vy je můžete pěkně ležící popravit. Prvním cílem by měla být budova napravo, uvnitř na vás čeká ještě asi desítka ozbrojenců a ve sklepě menší sklad zbraní. Krom samopalů a revolverů se zde nachází také pár časovaných náloží. Jednu z nich umístěte ve odjistěte ve sklepě a rychle ven z budovy. Tam na vás bude sice čekat další skupina mafiánů, ale na ně teď nemyslete a dostaňte se od budovy co nejdál. Po explozi opět dobijte omráčené stráže a přesuňte se do budovy druhé. Tam je stráží o něco méně, protože i budova je trošku menší. Ve sklepě opět odjistěte nálož a rychle ven. Rodinný klan, jehož obydlí právě hoří v plamenech, se teď bude muset vaší rodině podřídit.

Role nájemného vraha - Hit List

Občas někdo překročí čáru a rodina to již nehodlá tolerovat, pak se někdo musí postarat, aby dotyčný již nebyl na obtíž. A tohle bude přesně vaše práce. Úkoly na jednotlivé vraždy budete dostávat od různých lidí na různých místech. Každá nově získaný kontrakt bude obsahovat i nějaké bonusové podmínky, které vám přinesou mnohem více peněz (až 50 000 dolarů navíc) a samozřejmě respektu. Jako například, že oběť musí být zabita vhozením do pece, zapálením, přesně mířenými ranami do určitých částí těla apod. Splnit úkol jinak většinou nemá smysl, protože nezískáte žádnou převratnou sumu peněz a skoro žádný respekt. Navíc bonusové podmínky jdou splnit velice snadno. Na mapě vždy uvidíte oranžovou tečku, které znázorňuje nový kontrakt a nebo křížek, jenž představuje váš cíl.

Příběhové mise

Osmnáct misí, které vás provedou příběhem a zařadí do nejužších řad rodiny Corleone. První dvě zde popisovat nebudu, jsou to takové tutorialy, které vás naučí hlavní ovládání hry. Během jednotlivých misí, byste měli rozšiřovat vliv rodiny a zabírat nové podniky a jakmile bude vaše postava trochu silnější, určitě se zaměřte na skladiště a rodinná sídla. Peněz totiž není nikdy dost, což platí hlavně při nákupu vylepšených zbraní, které stojí opravdu nemalou sumu. Stejně tak je dobré postupně splnit všechny vraždy na objednávku, protože tím získáte spoustu peněz, respekt a vaše postava zlepší své dovednosti. Před každou novou misí si doplňte zdraví a munici, můžete využít skladiště ve sklepení sídla rodiny Corleonových.

Grave Situation

Jakmile dojedete na místo určení, setkáte Monkem a s Pauliem. Mají v plánu pomstít se dvěma studentům, kteří obtěžují dceru majitele pohřební služby. Skrčte se a následujte Monka, jakmile dojdete na konec zídky, zaútočte na dvojici vysokoškoláků a chytněte prvního z nich pod krkem. Abyste ukázali, že jste z pořádného těsta, budete s ním muset praštit o blízkou zeď. Několikrát narazte jeho hlavou o zeď a pak si dojděte pro toho druhého. Na něm budete muset předvést trochu jiné cvičení. Chyťte ho pod krkem a dotáhněte ho k jednomu z mnoha náhrobků, pak za pomoci směrových šipek o ně můžete mlátit jeho hlavou. Jakmile se s ním vypořádáte, Monk celou situaci dokončí a prozradí vám, že na vás v Malé Itálii čeká Luca.

Sleeping with the Fishes

Po setkání s Lucou se naučíte pořádně zacházet s pistolí. Malý trénink na figurínách vám ukáže jak mířit na jednotlivé části těla a jak se dobře krýt za zdí. Po absolvování tréninku pojedete s Lucou do jednoho baru v Midtownu, kde bude mít Luca schůzku s Turkem Sollozem, a po vás bude chtít abyste hlídali venku. Luca bude ovšem zabit a na vás zbude jen pomstít jeho smrt. Hned po vraždě se do vás pustí dvojice mafiánů. Zastřelte je a pokračujte přes kuchyň směrem k baru, kde byl zabit Luca. Využijte zdi před barem, protože v místnosti jsou tři mafiáni poschovávání za barovým pultem. V klidu si počkejte až některý z nich vystrčí hlavu a pak ho střelte. Po zabití posledního z nich, se ozvou policejní sirény a vám začne ubíhat čas, během kterého musíte zmizet zpátky ve svém úkrytu. Rychle vyběhněte ven a nastupte do Lucova auta. Policie se zbavovat nemusíte, stačí, když rychle dojedete do svého úkrytu, kam policie nemůže. Navíc jakmile přijedete do jiné čtvrti, přestanou si vás všímat.

Don is Dead

Setkáte se s Monkem a jeho sestrou Frankie uvnitř jednoho holičství, naproti kterému dojde k pokusu o vraždu Dona. Frankie bude unesena a Monk zůstane ležet v kaluži krve. Hned jak budete opět ve hře, skrčte se a připravte si svou zbraň. Radši pistoli, než brokovnici, protože se budete muset trefit do hlavy mafiána, který drží Frankie jako rukojmí. Zamiřte mu na hlavu a pak zaměřovač ještě trochu odsuňte doleva. Jedna rána by měla všechno vyřešit a po krátké scéně naskočte do auta a rychle pronásledujte sanitku s raněným Donem. Cestou se vás budou Tattagliovci snažit zneškodnit pomocí samopalů a zátarasů na cestě, ale pokud nebude moc často bourat a pojedete rychle za sanitkou, bez problémů vše zvládnete. Další zastávka vás čeká na Manhattanském mostě, kde budete muset na chvíli vylézt z auta, postřílet pár gangsterů a jednoho z nich vyslechnout. Nejprve nebude chtít spolupracovat, ale pokud ho střelíte do ramene a trochu s ním zatřesete, hned vše vyklopí. Don je pořád raněný a sanitka stojící na mostě mu život nezachrání, tak do ní hbitě naskočte a odvezte ho do blízké nemocnice v Bleecker Street, než jeho zdraví klesne pod kritickou úroveň. Z nemocnice si namiřte rovnou do sídla rodiny Corleone, kde už na vás čeká Tom Hagen. Ten vám poděkuje za vaše služby a povýší vás na úroveň Enforcer. V klubu Falconite na vás bude čekat Clemenza, trošku nervózní z celé situace okolo postřeleného Dona, obzvláště z toho, že ochranka v nemocnici nepatří pod vaši rodinu. Pošle vás tedy do nemocnice, abyste hlídal Dona a pokusil se odvrátit případné útoky.

Intensive Care

Po vstupu do nemocnice vám strážný odebere všechny zbraně. Všimněte si brokovnice ve vrátnici na stole. Vyjděte do prvního patra a navštivte Monka. Setkáte se také s Frankie, která vám poděkuje za záchranu života. Děkovná scéna bude ale přerušena jedním z Tattagliových lidí. Skočte po něm a vytlučte z něj duši a jeho pistoli. Vraťte se zpět do pokoje k Monkovi a promluvte si s Michaelem. Požádá vás o eskortování Frankie do podzemních garáží, aby mohla nepozorovaně odjed sanitkou a oznámit vše jeho bratrům. Vytáhněte pistoli a pomalu postupujte do spodního patra. Nezapomeňte si vyzvednout brokovnici z vrátnice. Na blízko je to smrtící zbraň. V jedné z ošetřoven je také léčící lahvička, takže pokud vaše zdraví klesne, máte možnost jej znovu doplnit. Nezapomeňte sbírat náboje z mrtvých těl, obzvláště pokud nemíříte přesně. Jakmile budou všichni mafiáni ve garážích odklizeni, Frankie nastoupí do sanitky a odjede pryč. Vraťte se zpátky k Michaelovi, po cestě pozor na dvojici gangsterů, a oznamte mu, že Frankie je v bezpečí. Před nemocnicí vám jeden z členů rodiny oznámí, že Clemenza na vás čeká v obchodě krejčího v Malé Itálii. Odtud vás pošle do jednoho vykřičeného podniku s názvem Rosa, kde si můžete trošku vyhodit z kopýtka a navázat nové kontakty.

Druhou část návodu najdete na Hrej! již zítra!

 

The Godfather - 1. část
i Zdroj: Hrej.cz
The Godfather – HREJ! SPECIÁL

Unikátní speciál k herní adaptaci Kmotra! Sledujte videorecenzi, čtěte klasickou recenzi a tématické články, ve kterých se dozvíte úplně všechno! Třeba i to, jak si upéct pravou italskou pizzu...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama