Článek Dvoučipová GeForce 7950 GX2 je tu!

Dvoučipová GeForce 7950 GX2 je tu!

Ondřej Grym

Ondřej Grym

8. 6. 2006 22:50 1
Reklama

Několik let stará akvizice 3DFX zřejmě nese své ovoce. Jak jinak si lze totiž vysvětlit oficiální uvedení dvoučipové GeForce 7950 GX2, o níž Nvidia informovala počátkem týdne. A co více – tenhle macek se dvěma jádry na palubě je aktuálně dostupný přes americké e-shopy. Například stránky Buy.com nabízejí 7950 GX2 výrobce XFX za 639 dolarů. Doba expedice se pohybuje od 1-2 dnů. Jak vidno, tak Nvidia nemá žádné problémy s dostatkem či spíše nedostatkem jader GF 7900 GTX, které jsou základním stavebním prvkem její GX2.

Z hlediska výkonnosti grafických karet se GeForce 7950 GX2 nepochybně řadí na první místo. Dvoujádrový cvalík je samozřejmě rychlejší než GeForce 7900 GTX. Marketing Nvidie dokonce tvrdí, že je tato duální GeForce o krapet hbitější než dvě jednočipovky GeForce 7900 GTX, které spolupracují v SLI režimu.

Parametry na to fungl nová GeForce ostatně má. Produkt obsahuje duo jader GeForce 7900 GTX (24 renderovacích jednotek) s kmitočtem 500MHz. Každému čipu pak přísluší vlastních 512 MB operační paměti s kmitočtem 1200 MHz. Grafika si tak dohromady nese vskutku nevšedních 1024 MB RAM.

A nebyla by to Nvidia, kdyby nepředstavila žhavou novinku s funkcemi, které normální smrtelník těžko kdy využije. Karta totiž podporuje SLI režim (v jednom počítači tak mohou pracovat čtyři grafická jádra, tj. neuvěřitelných 24 x 2 x 2 pixel shaderů!) – ovšem nic není zadarmo. Kromě peněz na dvě 7950 GX2 je nutné zakoupit také pořádný zdroj. Jedna GX2 si nárokuje přibližně 142 Wattů, dvě vezmou téměř 300 Wattů. Ovšem co čert nechtěl – prozatím si nikdo jiný než ten, kdo má speciální sestavu od Alienware, Dell nebo Falcom Northwest, radostí spojených s Quad SLI neužije. V počítačích smontovaných na koleně totiž multi-GPU režim nefunguje, Nvidia to omlouvá „velkou komplexitou“ celého řešení. Zajímavý důvod, nejeden by celý „problém“ viděl jinde. Například v tom, aby si Alienware a jemu podobní měli na čem namastit kapsy…

Mezi výrobce GeForce 7950 GX2 patří poměrně velká škála firem. Za všechny jmenujme Asus, BFG, EVGA či MSI. Podle producenta se také odvíjí cena této nejmodernější grafiky. Z peněženky bude nutné vytáhnout něco od 599 do 649 dolarů. Kupující si rovněž musí dát pozor při výběru vhodné základní desky, protože ne všechny s novou GeForce spolupracují. Nvidia ale pomáhá počítačovým nadšencům jak může a na svých stránkách proto zveřejnila seznam čtyřiadvaceti základních desek, v nichž by se 7950 GX2 měla cítit jako v bavlnce.

Pevný 2,5" disk s kapacitou 200 GB

Harddisků s kapacitou 200 GB je na trhu spousta. Přístrojů s plotnou o průměru 2,5", tj. přibližně 6,4 centimetru, by se však jeden nedohledal. Vše slibuje změnit japonská Toshiba, která počátkem týdne představila aktuálně největší mobilní disk světa.

Vyrobit 200GB harddisk za pomoci dnes nejrozšířenější záznamové technologie, která ukládá data na povrch HDD ve vodorovných stopách (takzvaný longitudinal recording), je poměrně obtížné. Disk by musel obsahovat více ploten, pak si ovšem těžko může činit nárok na pojmenování "mobilní". Navíc by bylo použití takového obra například v notebooku diskutabilní.

Na světě je ale již několik měsíců moderní technologie, pomocí níž lze zapisovat data kolmo na povrch plotny (perpendicular recording). Tento systém, přestože dovolí uložit přibližně dvojnásobek dat na jednotku plochy než dřívější vodorovný zápis, má několik háčků. Jednou z velkých nevýhod je potřeba velkého přiblížení čtecí/zápisové hlavy a použitého magnetického média. Například Hitachi tuto vzdálenost odhaduje na pouhých 10 nanometrů, což klade značné nároky na přesnost a citlivost diskových hlaviček.

Bez zabíhání do přílišných podrobností stačí říci, že se vývojáři Toshiby s problémem vypořádali nasazením diskových hlav na bázi TMR technologie (tunnel magneto-resistive recording). Díky pokročilým čtecím a záznamovým hlavičkám tak drží firma současný světový rekord v hustotě uložených dat na čtverečný palec (v případě MK2030GSS se jedná o 178,8 gigabitů/čtverečný palec).

Disk MK2030GSS se skládá ze dvou ploten s rotací až 4200 otáček za minutu. Celé zařízení váží 98 gramů při výšce 9,5 milimetrů. Systémek se k počítači připojuje pomocí Serial ATA rozhraní (SATA II), rovněž se do něj vešla 8MB vyrovnávací paměť.

S prvními kousky MK2035GSS bychom se měli setkat koncem srpna, kdy jej Toshiba přislíbila dodat na trh. Nedočkavci mohou 2,5" disk s TMR hlavičkami vidět na tchajwanském veletrhu Computex ve dnech od 6. do 10. června. S cenou novinky se bohužel Toshiba nesvěřila, dá se však předpokládat, že o nic levného nepůjde.

Autor je redaktorem Novinky.cz, on-line magazinu deníku PRÁVO a portálu Seznam.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama