Článek Advanced Micro Devices má proč slavit

Advanced Micro Devices má proč slavit

Ondřej Grym

Ondřej Grym

1. 6. 2006 22:59
Reklama

Největší výrobce počítačů americký Dell oznámil, že ke konci roku uvede sestavy vybavené procesory Advanced Micro Devices. Po dřívějším nesmělém oťukávání se s AMD tak firma oficiálně upouští od ojedinělé spolupráce se společností Intel. Dell byl totiž jedinou velkou společností, která neinstalovala jiné procesory než značky Intel. To se však brzy změní.

Dell se potácí v problémech. Za minulé čtvrtletí firma vykázala přibližně o pětinu nižší zisk než dříve, a to přesto, že její tržby spíše rostou. Podle tržních analytiků jsou proto letošní výsledky Dellu varující. Experti soudí, že za ztráty Dellu může hlavně exkluzivní spolupráce s Intelem, tj. až do května odmítání výrobků konkurenční AMD.

"Soudím, že máme více příležitostí, jak pracovat lépe než dříve," komentoval neblahou situaci zakladatel firmy Michael Dell.

Finanční škrty a námluvy s AMD

Dell v návaznosti na neveselé obchodní výsledky zahájí rozsáhlé škrty, které by měly firmě přinést kolem tří miliard dolarů. Aby si společnost udržela i stávající zákazníky a přilákala nové, slíbila nalít 100 miliónů dolarů do servisního a reklamačního oddělení. Ovšem hlavním a lidmi z AMD nadmíru očekávaným krokem je začlenění serverových čipů AMD Opteron do sestav s logem Dell. Ty firma uvede už v závěru tohoto roku.

"Vítáme Dell a všechny jeho zákazníky do světa AMD64," uvedl viceprezident AMD Marty Seyer v tiskovém prohlášení.

Nabízet pouze jednu značku se nevyplatilo

Dell si může za své špatné obchodní výsledky sám, tvrdí unisono analytici. Před pár lety, kdy držela společnost AMD přibližně 10 procent trhu (počátek roku 2005) a stávala se tak žádanou pro širší oblast zákazníků, Dell zarputile nabízel pouze sestavy s procesory Intel. Firma šla dokonce tak daleko, že v době, kdy společnosti typu Hewlett–Packard, IBM či Sun Microsystems měli v ceníku počítače s dvoujádrovým čipem AMD Opteron, Dell prodával servery s jednojádrovým Intel Xeon.

Advanced Micro Devices nelze v současnosti ignorovat, shodují se analytici. A Dell tím, že zůstával pouze u Intelu a jeho výrobků, na to doplatil. Tržní podíl AMD v oblasti serverových čipů navíc stále strmě roste. Od loňského posledního čtvrtletí se z 16,4 % zvýšil v Q1 2006 na 22,1 %.

"I když bude počet čipů AMD64 použitých Dellem zpočátku minimální, dopad na celé odvětví prodeje mikroprocesorů bude obrovský," domnívá se agentura Inside64.

Rusové věší lidem bulíky na nos

"Art Lebedev jako jedno z nejznámějších designových studií v Rusku uvede v červnu na trh nevšední model počítačové klávesnice. Optimus mini three keyboard obsahuje pouze tři ovládací prvky, každý z nich je však vybaven vlastním OLED displejem."

Přesně tato slova jsme mohli číst v dubnu. Dnes se však situace opět změnila. Rusové se totiž rozhodli příchod unikátní počítačové periferie na trh opět odložit.

Podle nového plánu, by se měly 1.0 verze Optimus mini three keyboard dostat k prvním zákazníkům 15. srpna. Dříve však ruští vývojáři uváděli datum dodání mezi 15. květnem až 15. červnem. Poté, co se Art Lebedevovu studiu podaří vyprodat první variantu OLED klávesnice se třemi tlačítky, její výrobu ukončí. Firma pak koncem roku uvede její "vyspělejší" verzi.

"Nové okno pro uvedení výrobku bylo stanoveno na polovinu srpna. Pro ruský trh pak platí počátek srpna," nechala se slyšet hlava studia Artemy Lebedev.

Jak vypadá OLED mini three keypad?

"Mini" obsahuje tři klávesy, každou o ploše 20mm x 20mm pokrývá obdélníková OLED (organic light–emitting diodes) obrazovku s rozlišením 96 x 96 pixelů. OLED displej může zobrazovat jakýkoliv znak pro vybranou aplikaci. Art Lebedev si za unikát nechává pořádně zaplatit – pokud jej kdy dodá na trh, pak bude za jeden kus požadovat 120 dolarů, v přepočtu kolem 2900 korun.

Ruští designéři rovněž plánují uvést full size OLED klávesnici. Její cenu ani datum, kdy by se mohla objevit na trhu, však zatím nezveřejnili. Podle všeho budou rádi, když vůbec dodají "mini". Jejich geniální koncept super OLED periferie však má jednu vadu na kráse – žádná taková klávesnice dosud nebyla vyrobena. Ukázky na stránce studia Art Lebedev jsou vytvořené počítačem.

Autor je redaktorem Novinky.cz, on-line magazinu deníku PRÁVO a portálu Seznam.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama