Test Drive Unlimited 2 Článek Test Drive Unlimited 2

Test Drive Unlimited 2

Dalibor Franta

Dalibor Franta

25. 6. 2010 22:36 7
Reklama

První Test Drive Unlimited měl všechno, co může člověk milující rychlá kola a ještě rychlejší tropy milovat. Havajské Oahu, stovky kilometrů volné silnice, stovky pilotů z celého světa a závodů a challengů a aut, co si český „obyčejný člověk“ užije leda na obálkách Světa motorů. Taky stovky. A třebaže se zdálo, že tento tichomořský závodní ráj nezná žádných hranic, mantinely MMO firmy Eden Games byly překvapivě těsné. Začínaly vlastně tam, kde závodění končilo. Kustomizace avatara základní, existence mimo automobil omezena na textová menu – zkrátka když se nejezdilo, nebylo do čeho píchnout. Což by se, pravda, dalo u závodního MMO očekávat, ale znáte lidi. Lidi pořád brblaj. A tak se bude v pokračování především naplňovat volný čas. Bude se socializovat!

Welcome to Ibiza!

Druhé Unlimited činnost hráče zmapuje (a odmění) ve čtyřech oblastech: závodní, socializační, sběratelské a objevitelské. Skrze závodní challenge získáváte finance na nákup nových aut a také zvedáte svůj závodnický level, který mapuje úspěšnost vaší tu více, tu méně oslnivé závodní kariéry. Socializační aspekty týkají se především nové možnosti zakládat a organizovat moto-kluby; závodní obdobu klasických MMO klanů a guild s možností zakoupit ze společné pokladny jedno exkluzivní a jinak nedostupné klubové vozidlo ku společnému užívání. Součástí užší socializace bude také získávání nových kamarádů a kolegů a společné zvyšování pověsti mezi ostatními hráči. Nově bude možné pozvat avatary svých kamarádů na projížďku v jednom autě a účastnit se ve dvou lidech závodů a objevitelských výprav. Avataři vůbec tentokrát dostanou mnohem více prostoru. Třebaže pohyb s vaší herní postavou zůstane omezen na speciálně vyhrazené pozemky, bude možné si ji kompletně přizpůsobit od odstínu pokožky až po barevný vzorek na zasmrádlých závodnických fuseklích – i hry jako The Sims by mohly závidět. Co by zatím jistě nezáviděly, je doslova úděsný pohyb herních avatarů, kteří se po vlastních šourají s elegancí dřevěného věšáku po dětské obrně. Jak odhalily hratelné ukázky na E3, přesnější motion capture zjevně nepatřil mezi priority vývojářů, a to je něco, co bude třeba doladit, má-li hra navodit dojem živoucího virtuálního světa. Alespoň že avataři budou moci nakupovat domy, garáže, jachty a vše si náležitě vybavit – nábytkem počínaje, plovoucími podlahami konče. Navíc v módu jacuzzy bude možné pořádat na zakoupených realitách virtuální pařby až pro 32 avatarů. Není nad to sbalit na virtuální jachtě virtuální roštěnku, virtuálně ji opít virtuálním Crystalem a následně virtuálně potěšit na virtuálním sedadle virtuálního Astonu Martin. Sny všech internetových stalkerů se naplní na ostrově Ibiza, kam se tentokrát přesuneme z klidnějšího (a menšího) Oahu.

Nový ostrov, vymodelovaný přesně podle své reálné předlohy na základě satelitních snímků, nabídne 930 km silnic (přibližně dvaapůlkrát více, než v prvním Unlimited), z toho 310 km v podobě neupravených off-roadových cest pro vyřádění s novou kategorií vozů 4x4. Kdyby vám to snad nestačilo, dostanete časem možnost navštívit místní letiště a vydat se přes dva oceány zpět na „rodné“ Oahu s 600 km zbrusu nových asfaltových i terénních silnic. Na stovkách kilometrů silnic se pak naplní dvě zbývající herní oblasti - objevitelská a sběratelská. Za odkrývání nových lokací a objevování/opravování ztracených vraků, které nejsou k běžnému zakoupení u autorizovaných dealerů, bude hráč odměňován cennými zkušenostními body, takže i obyčejná poznávací projížďka teď přispěje k budování ucelené jezdecké image. Výbornou zprávou je přítomnost kompletního denního cyklu, který si na Eden Games doslova vydupala fanouškovská komunita. Den na bleskově žijící Ibize bude mít dvě a půl hodiny.

Královské vajíčko

V základní výbavě počítá nový Test Drive s 208 vozidly, v Eden Games však tentokrát hodlají vsadit na rozsáhlou DLC podporu, proto se jistě nejedná o konečné číslo. Ze zatím představených aut zaujmou především kousky jako Gumpert Apollo Sport nebo Koenigsegg CCXR Edition – modely, k nimž se běžný smrtelník dostane blízko opravdu snad jen prostřednictvím milosrdných videoher. Možnost upravovat si vzhled vozidel od polepů až k individuálnímu laku je samozřejmostí – úpravy karoserie však zřejmě i tentokrát zůstanou hráčům zapovězeny. Co se jízdního modelu týče, tady zatím po hands-on testech na E3 panuje spíše mírné znepokojení. Ovládání aut je toporné, silně arkádové a naprosto postrádá základní ingredienci jakékoliv adrenalinové závodní zkušenosti – pocit rychlosti. Když se po přímořské cestě řítíte plnou rychlostí v malém meteoritu jako je McLaren MP4-12C, v žádném případě by nemělo jít o zkušenost srovnatelnou s cestou pro vajíčka v dědečkově zachovalé Škodě 120. Na druhou stranu - už první Unlimited prodělal úpravu řízení a chování vozidel prakticky s každým updatem a lze očekávat, že situace v pokračování bude podobná. Najít ideální vyvážení reálného jízdního modelu a přijatelné arkády v projektu tak masivním je úkol, který vývojářům nelze závidět. Bez větších změn zůstala i nabídka herních módů, a to i včetně možnosti zakládat vlastní challenge na libovolných silničních úsecích ostrova. Zkrátka, co nebylo pokažené, na to vývojáři z Eden Games nešahali – a systém challengů a editoru vlastních závodů byl už v prvním Unlimited řešen výborně. Přesto byl na E3 prezentován jeden nový herní mód nazvaný Follow the Leader: jeden ze skupiny pilotů dostane informace o cílové lokaci a sadu checkpointů, kterými je nutno v přesném pořadí projet. Ostatní jej pak musí co nejrychleji následovat, aniž by tušili, kam je to vlastně jediný osvícený člen jejich družiny vede – cílem je podpořit vzájemnou komunikaci a nutnost užší spolupráce ve skupině k dosažení nejlepších časů a odměn.

Datum vydání bylo stanoveno na 21. září tohoto roku – shodně na PC, Xboxu 360 i PS3.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama