Šifra mistra Leonarda Článek Šifra mistra Leonarda

Šifra mistra Leonarda

michal.jonas

michal.jonas

30. 3. 2006 22:52
Reklama

Jistě netřeba hlouběji představovat zmiňovaný thriller, beroucí si na paškál zamlčované hříchy církve, protože již několik měsíců se prakticky na celém širém světě o ničem jiném tak živě nediskutuje. Tato úspěšná kniha rozvíjí po tajemné vraždě v Pařížském muzeu umění napínavé pátrání po tajemném Svatém grálu, který tvoří jen špičku ledovce monstr komplotu v podání Vatikánu. Hlavní hrdina, historik a světově uznávaný odborník na symbologii Robert Langdon je povolán policií k objasnění rituální vraždy hlavního správce sbírek v Louvru, což je dědeček druhé hlavní postavy, mladé kryptoložky francouzské policie Sophie Neveu.

Bizarní vražda

Hlavním námětem příběhu knihy je tedy křesťanství, jeho tajemství a záhady spojené s postavou Ježíše Krista i celého Nového zákona. Profesor Langdon se ocitá na seznamu lidí podezřelých z vraždy správce, se kterým se měl chvíli před smrtí setkat a projednat svoji novou knihu o Svatém grálu a jeho ochráncích z templářského řádu. Zavražděný, který je shodou nepříznivých okolností velmistrem templářů, totiž za velmi bizarních okolností nechá v pozadí vraždy tajemné vzkazy, mezi kterými bohužel figuruje i Langdonovo jméno. A tak se Langdon spolu se Sophií vydává na neskutečně napínavé pátrání za tajemstvím, které po sobě zanechala oběť, ale i za očistou svého jména.

Známé firmy i ve hře

Tolik kniha, nicméně připravovaná videoherní adaptace by měla poskytnout neméně poutavý zážitek, alespoň podle uvolněných informací. Hra čerpá svůj námět a také dále rozvíjí zápletku nejen z románu, ale i z připravované filmové verze, kterou natáčí režisér Ron Howard (Čistá Duše). Hlavní role obsadili Tom Hanks (Langdon), amélie Andrey Tatou (Neveu) a oblíbený Jean Reno, jenž bude hlavním protagonistům na stopě. Vydavatel 2K Games hru zaopatřil právě filmovou licencí Šifry Mistra Leonarda, takže i ve hře budou vystupovat zmíněné postavy a herci se samozřejmě podílí i na dabingu.

Pěkný guláš

The DaVinci Code balancuje někde na pomezí několika žánrů, když nabídne jak tiché stealth pasáže a akční vložky, tak i adrenalinové honičky v autech a množství matematických i kryptologických hádanek. Šacujeme to na poněkud usedlejší variantu herní inkarnace seriálu 24. Hra je ovšem určena pro nejširší masy, takže nemůžeme čekat nějakou přehnanou obtížnost. Hra by měla nabídnout i několik pasáží, které Dan Brown nakonec do knihy nezařadil, takže tyto vsuvky by měly vhodně doplnit celý příběh.

Zajímavá místa

Na vývoji herní mutace úzce spolupracuje jak autor knihy, tak i režisér filmu, ovšem tvůrci dostali víceméně volné ruce, takže dějová linka nebude zcela navazovat na knižní dobrodružství, ale s filmem bude mít mnoho společného. Nicméně veškeré dění se bude odehrávat ve striktních lokacích z knihy, což znamená mimo zmíněnou Paříž i Řím s Vatikánem a anglické hrabství, kde dobrodružství vrcholí. Design tedy vychází ze skutečných míst a staveb, ve kterých se částečně natáčel i film a tomu odpovídá i velká míra detailu k architektonickým skvostům, takže se můžeme těšit na krásné historické lokace na pozadí slavných míst evropské historie.

Záruka kvality

Jistou zárukou vtahujícího příběhu je pak uznávaný vývojář Charles Cecil, hlavní to strůjce série Broken Sword, tudíž pojetí celého putování můžeme rovnou přirovnat ke zdejším zákonitostem. Přitom The DaVinci Code není klikací adventurou (tzv. point and click), nýbrž klasickou detektivně akční hrou z pohledu třetí osoby pouze pro jednoho hráče. Pohled z vlastních očí má být ovšem minimálně pro volné rozhlížení také implementován.

Původní kniha The DaVinci Code znamenala a znamená pro jejího tvůrce obrovskou popularitu na jedné straně, ale také hněv a klatbu církve, která nesnáší, když se někdo začne rýpat v jejích svátostech. Znáte to přísloví, že potrefená husa nejvíce kvačí, takže i když Brown všude uvádí, že se jedná o fikci na reálných základech, věřící stále nabádají k bojkotu všeho, co s knihou souvisí. Herní i filmová adaptace jistě nyní již poklidnější vody diskuzí opět znatelně rozvíří, ovšem na výsledek si budeme muset ještě nějaký ten pátek počkat. Šifra Mistra Leonarda by měla být uvedena na trh zároveň s filmovou verzí již tento květen a to na PS2, Xbox a PC.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama