Článek Proběhl historicky největší esportový turnaj u nás - jak vypadalo Prague Champs?

Proběhl historicky největší esportový turnaj u nás - jak vypadalo Prague Champs?

Radek Raudenský

Radek Raudenský

28. 6. 2022 17:00

Už asi není ani třeba zdůrazňovat, že profesionální hraní her, tedy esport, už dávno není výsadou malých skupinek, které se setkávají ve sklepeních a pokud šlo o turnaj, možná se zmohly na pomalování plachty. Miliardový byznys se za poslední roky posouvá rapidním tempem a objevuje se v čím dál tím více titulech, a zatímco ty nové se teprve rozrůstají, „staré“ známé tituly mezitím boří hranice, které se dříve zdály nepřekonatelné.

Reklama

V zahraničí, v případě mezinárodních turnajů, se pravidelně ty největší akce pořádají v obrovských arénách, které se bez problému vyprodají a jde o show nejen srovnatelnou, ale často překonávající koncerty těch největších hudebních hvězd, případně se tito muzikanti objevují přímo na pódiu. Produkce je srovnatelná s tou televizní a i když se vysílá „jen“ na internet, tak se počty sledujících šplhají k milionům. Příkladem budiž poslední BLAST v CS:GO nebo Worlds v League of Legends či The International v DOTA 2.

Samozřejmě se bavíme o světové scéně. Ta naše domácí je vůči ní stále v plenkách, i přesto se u nás stále častěji objevují velké turnaje, kde nesmí chybět stage s obrazovkami a doprovodným programem. Zatím největší akcí z tohoto hlediska bylo loňské vyvrcholení Sazka eLeague, které proběhlo v rámci festivalu ForGames. Mohutně investující Komerční banka si ale společně s Mastercard řekla, že chce prolomit spojení s festivalem a tříštění na více her. Pořadatelé tedy vzali jednu z nejúspěšnějších her – League of Legends – a stanovili si cíl v tuzemsku dosud nevídaný, tedy vyprodat halu O2 Universum.

NEJVĚTŠÍ TURNAJ U NÁS

Místo bylo zvoleno velice příhodně. Velice často z úst menších interpretů slyšíte, že by rádi vyprodali O2 Arenu. Ještě aby ne, jde o v největší krytou arénu u nás nabízející až 20 tisíc míst. To je už hodně slušné a skutečně se nepodaří jen tak někomu takovou kapacitu naplnit. Ani organizátoři Prague Champs si na takovou metu zatím nevěří, raději tak zatím zvolili menší sestřičku O2 Universum, která staví právě na potřebách menších akcí, pro které ale nejsou jinak dostupné dostatečně reprezentativní prostory. Největší hala umístěná v srdci Universa nabídne místo pro 4,5 tisíce hostů a jde tak o slušný nácvik. 

Proběhl historicky největší esportový turnaj u nás - jak vypadalo Prague Champs?
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

A Prague Champs to vzali s pompou. Právě kvůli svému zaměření čistě na League of Legends a faktu, že turnajová stage je tím hlavním lákadlem, se rozhodli uspořádat tu největší akci u nás. Středobodem haly se tak stala honosná stage složená ze tří obrazovek, které se navíc mohly „spojit“ a vytvořit jednu velkou. Na obou stranách ve výšce několika metrů byly umístěné počítače pro oba soupeřící týmy. Je pravdou, že taková stage se už může rovnat světovým turnajům. 

V jejím středu pak byly umístěné další dvě obrazovky s partnery a také dvacetikilový pohár pro vítěze celého turnaje. Musí se nechat, že na pohled vypadala stage opravdu dobře. Proti ní pak bylo připraveno stání pro fanoušky, rozdělené podle „úrovní“ lístků. 

Pouze jedno z několik produkčních stanovišť
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz
Pouze jedno z několik produkčních stanovišť

Během soboty jsme měli možnost se podívat i do produkce a backstage, která obrovské ambice potvrdila. Celkem pět stanovišť pro režii, sestřihy i správu streamu a stage, několik místností jenom pro hráče a dříve nevídaný “full-service” byly přirozenou součástí největší akce u nás.

ORGANIZACE SKVĚLÁ, ALE CHCE TO ČAS

Za oba dny, které jsem na akci strávil, se vlastně nestalo nic, co by narušilo atmosféru celého turnaje. Před prvním zápasem dne se po aréně rozezněla hymna Prague Champs, kterou organizátoři nově připravili, k zápasu pak hráče svolával zkušený moderátor Mikoláš Tuček. O samotný zápas a program se zase staral ambasador celého turnaje Petr „Xnapy“ Jirák. Nástup, hraní i celkové přechody byly plynulé a musím říct, že ani tentokrát domácí fanoušci nezklamali a vytvářeli při zápasech neskutečnou atmosféru. Nechyběla ani správná rivalita soupeřících týmů, vzájemné přeřvávání, bubny a povzbuzování. 

Proběhl historicky největší esportový turnaj u nás - jak vypadalo Prague Champs?
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

Upřímně jsem si zápasy opravdu moc užil a za to především velké díky fanouškům. Problém ale vznikal mezi zápasy. Právě tehdy sem si uvědomil, že spojení s pestrými herními festivaly nemusí být vůbec na škodu. Prague Champs si očividně zakládalo na spolupráci pouze s dvěma hlavními partnery, tedy Komerční bankou a Mastercard, jenže v O2 Universum to drhlo. Onen „prázdný“ betonový prostor se nepodařilo dokonale zaplnit a stánky eSuby, Entropiq, případně Komerční banky a Riot Games vůbec nestačily. Bylo prostě vidět, že zdejší fanoušci nemají mezi zápasy lidově řečeno kam utéct, nebo se věnovat nějaké výplňové aktivitě, a nezachránili to ani cosplayeři či influenceři. To při klasických velkých akcích nehrozí. 

Obsazenost byla největší u finálového zápasu
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz
Obsazenost byla největší u finálového zápasu

A bohužel ani velké ambice se nepodařilo zcela naplnit. Aréna nebyla úplně nabitá, tedy minimálně na první pohled ne, a k dokonalosti ještě několik stovek fanoušků chybělo. Prague Champs ale mají nově vzniklou tradici rozhodně dobře rozjetou. Stále je co zlepšovat, ale na první takovou akci je to dle mého opravdu velký úspěch a rozhodně největší event u nás nezklamal. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama