Nejnovější deskové hry pro rok 2023
i Zdroj: Komerční sdělení
Článek Nejnovější deskové hry pro rok 2023

Nejnovější deskové hry pro rok 2023

Externí

Externí

18. 1. 2023 09:50

K něčemu se vám musím přiznat - neumím psát krátký články. Když jsem začal zpracovávat tenhle žebříček, šlapalo to jak po másle. Kurzor mi lítal zleva doprava, div mi neotřískal monitor, a já najednou koukám, že nejsem ani v půlce, a přitom už jsem překročil limit znaků asi o sto procent. Došlo mi, že kdybych chtěl vyjmenovávat nejočekávanější hry pro další rok, bude jich aspoň dvacet. A tak jsem se rozhodl pravidla trochu ocheatovat, a dodat článku malý twist.

Reklama

Tento článek vznikl ve spolupráci se společností Tlama Games.

TOP 3 vybrané hry

Myslím, že bude daleko hodnotnější, když vám tu do detailu popíšu tři pecky, na které se můžete pro příští rok těšit, než kdybych tu o každé hře napsal dvě až tři věty. Tímto vám moji milí předkládám "Nejnovější deskové hry pro rok 2023… podle licencí, které zbožňuju, a vy budete jistě taky".


Válka v Říši divů

Kouzelné zrcadlo se rozbilo a z Říše divů se začalo vytrácet šílenství. Přesně to šílenství, které všechny staré přátele pojilo dohromady. Do jejich srdcí se začala vkrádat příčetnost, a teď se všichni začínají pomalu ale jistě nenávidět. Neptejte se mě, proč staří kámoši, kteří spolu trávili hodiny a dny čajovými dýchánky a hulením housenčiných bongů spolu začínají válčit. Ale kdybyste byli normální, asi byste si taky řekli, jestli ten kloboučník, co sype mátro do čaje malým holkám, není tak trochu kretén.

Tak či tak, jedná se o area control spojený s bag buildingem, ve kterém se do boje o Říši divů můžete pustit coby Alenka, šílený kloboučník, Tlachapoud, srdcová královna nebo kočka Šklíba. Každá postava má své vlastní schopnosti, které můžete navíc ještě vylepšit.

Nejnovější deskové hry pro rok 2023
i Zdroj: Komerční sdělení

Na začátku každého kola proběhne čajový dýchánek, během nějž střídáte různá místa u stolu, a dobíráte si různé bonusy a žetony pomocníků, které jdou do vašeho pytlíku, popřípadě karty cílů, které vám dávají body navíc.

V následující fázi budete s ostatními hráči soupeřit o jednotlivá území, a snažit se na stupnici nadvlády dostat dále, než vaši protivníci. Každý žeton spojence má totiž číslo, o kolik se na zmiňované stupnici pohnete kupředu, a zpravidla i oplývá nějakou speciální schopností.

Má to však jeden háček. Všechny vaše žetony spojenců tažené během boje o jedno území se totiž nevrací zpátky do pytlíčku, takže čím více bojujete na jednom místě, tím méně sil vám zbude na boj o jiné.

Jakmile zvítězíte, smíte si na daném místě postavit hrad, který vám v příštích kolech bude zvyšovat sílu v boji. Jak skončí boje, začne druhé kolo dalším čajovým dýchánkem. Po třech kolech hra končí, a kdo získal nejvíce bodů vlivu, stává se novým vládcem nad Říší divů.


Robin Hood a jeho dobrodružství

Ve hře Robin Hood a jeho dobrodružství se ocitnete v kůži Robina z Locksley, panny Mariany, Malého Johna či Willa Scarletta. A vaším úkolem bude samozřejmě mařit plány prince Johna a zákeřného šerifa z Nottinghamu, a doufat, že se král Richard Lví Srdce vrátí z křížových výprav co nejdříve…

První specialitou Robina Hooda, kterou určitě zmíníme, je pohyb. Svojí figurkou totiž hýbete tak, že k jejímu podstavečku přikládáte žetonek pohybu. Prostě přiložíte žeton pohybu ke své figurce, a svoji figurku přesunete na opačnou stranu žetonu pohybu.

Nejnovější deskové hry pro rok 2023
i Zdroj: Komerční sdělení

Během jediného tahu tak přeběhnete jen omezené množství prostoru. Úplně stejně funguje střelba z luku. Jestli žetonek šípu od podstavečku vaší figurky dosáhne na cíl, můžete na něj vystřelit.

Herní plocha

Druhá specialita je herní plocha, neboli mapa. Ta je celá vyvedená na dvojvrstvém kartónu - tentokrát však nejde o vychytávku pro váš lepší pocit, ale o nezbytnou součást hry. Na mapě najdete totiž okénka označená čísly - tak trošku jako na adventním kalendáři.

Jenomže tady si narozdíl od vánočního kalendáře nevyzobáváte čokoládičky, ale v momentě, který vám určí tažený žeton, otočíte správné dílky lícem nahoru a na místě, které před chvílí zelo prázdnotou je… no, většinou strážný. V takových chvílích chcete zůstat ve stínech. Jinak vás stráž zmerčí, přitáhne si vás k sobě, i kdybyste byli na opačném konci louky, a začne vás bít.

Nejnovější deskové hry pro rok 2023
i Zdroj: Komerční sdělení


 

Jak probíhá boj

Boj probíhá tak, že sáhnete do pytlíčku, a vytáhnete z něj určený počet kostiček. Pokud je alespoň jedna z nich bílá, souboj vyhráváte, otočíte nepřítele zas lícem dolů a shrábnete za vítězství příslušnou odměnu.

Bílé kostečky však do pytlíku nevracíte, takže se vaše družina postupně vyčerpává, a síly doplňuje jedině tak, že se zastaví u některého z potulných kupců či rolníků. Třeba vám ctnostná panna vám dá napít občerstvující vody a vy si vrátíte do sáčku dvě bílé kostky.


Dead by Daylight

Ve hře Dead by Daylight se stanete přeživšími, kteří se snaží uniknout z kapesní dimenze, ve které byli uvězněni, zatímco poslední z vás, samojediný osamocený hráč se ujme role nemilosrdného zabijáka, který se je snaží dohnat, a nabodnout na řeznické háky umístěné na různých lokacích na mapě.

Jestli vám to celé přijde jako zápletka jak z počítačové hry, kápli jste na to naposto správně. Tahle deskovka je inkarnací stejnojmenné multiplayerovky, která sklidila úspěch napříč videoherní komunitou, a tak se vývojáři rozhodli převést ji do deskoherní podoby.

Nejnovější deskové hry pro rok 2023
i Zdroj: Komerční sdělení

Herní karty

Každý hráč dostane karty čtyř různých barev, které korespondují s barevnými cestičkami mezi jednotlivými lokacemi. Všichni si vyberou jednu kartu pohybu (zabiják dvě), a současně je odhalí. Poté se pohnou přeživší, a následně vykoná svoje dvě akce samotný zabiják. Jakmile se pohnete, smíte zároveň interagovat s nějakým předmětem.

Právě díky téhle akci můžete opravit generátory, které vám otevřou únikovou cestu. I zabiják má svůj speciální typ akce - útok (nečekaně). Útok vás totiž nejprve zraní, a jakmile s vámi vrah interaguje podruhé, chytá vás automaticky do svých spárů, a táhne vás směrem k řeznickému háku, na kterém vás obětuje.

Nejnovější deskové hry pro rok 2023
i Zdroj: Komerční sdělení

To ale neznamená, že jste skončili. Vy tam totiž visíte tak dlouho, dokud vás některý z vašich kámošů nesundá, nebo dokud neprohrajete. Na konci každého kola totiž postupuje doom track (alias Stupnice zhouby nebo tak něco) za každého napíchlého přeživšího. A jak se dostane na konec, je to game over, přátelé! Tedy alespoň pro přeživší.

Zabiják

Zabiják má oproti přeživším tu výhodu, že hraje karty dvě, a má jich celkem čtyři druhy. Ke kartám CROUCH, SNEAK, SPRINT a VAULT totiž dostává ještě navíc kartičku WAIT. Takže si může na přeživší v některé lokaci doslova počíhat.

Na druhou stranu, narozdíl od ostatních postav, nedokáže přeskakovat palety rozmístěné napříč levelem, které mu všichni zoufale hází do cesty, ve snaze ho zpomalit. Zato dokáže rozbít zdi, kterými přeživší nemohou projít, a vrhnout se na své oběti ze zálohy.

Nejnovější deskové hry pro rok 2023
i Zdroj: Komerční sdělení

To jsem vám popsal úplné základy. Do toho sbíráte různé předměty, které vám dávají různé bonusy, a používáte schopnosti jednotlivých postav. Každá z nich je samozřejmě zaměřená na jiné využití, od rychlých běžců až po support charaktery, a i zabijáků máte na výběr slušnou řádku.

Dead by Daylight je týmová hra (resp. "one versus many"). Nikdo vám samozřejmě nedokáže zakázat, abyste spolu komunikovali, a plánovali svůj příští tah. Ale počítejte s tím, že zabiják to slyší…

Pokud jste jako já skalní fanoušci napínavých deskových her, jistě zvolíte jednu z nich. Vybrané hry je možné zakoupit na eshopu Tlama Games, který se specializuje na novinky na poli deskovek všech žánrů. Prodejce nabízí také možnost si hru zahrát přímo v herně. Pokud hru nechcete přímo kupovat můžete si jí půjčit i domů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama