Meta a NVIDIA společně postaví výkonný superpočítač. Bude trénovat umělou inteligenci nejen pro metaverse
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Meta a NVIDIA společně postaví výkonný superpočítač. Bude trénovat umělou inteligenci nejen pro metaverse

Meta a NVIDIA společně postaví výkonný superpočítač. Bude trénovat umělou inteligenci nejen pro metaverse

Radek Raudenský

Radek Raudenský

25. 1. 2022 15:28

Ne vždy je nutné pouze soupeřit. Zatímco jedna divize společnosti může svádět tvrdý konkurenční boj o místo na trhu, jiné se bez problémů shodnou na společném řešení problému. Jednu takovou spolupráci nyní oznámil hardwarový gigant NVIDIA a systémy Meta (Facebook), budou společně pracovat na výzkumném superpočítači.

Reklama

  • NVIDIA a Meta oznámili spolupráci na novém superpočítači
  • Ten přinese výkon 5 EFLOPS
  • Superpočítač se soustředí na trénování umělé inteligence

Dle dostupných informací půjde o vůbec nejvýkonnější superpočítač, na kterém NVIDIA pracovala – pohánět jej bude systém DGX A100, který kombinuje sestavu jednotlivých bloků z NVIDIA A100 jader, 64 jádrových procesorů AMD a dalších vyspělých technologií. Celkově přinese počítač výkon 5 EFLOPS (5 000 000 TFLOPS nebo 5 000 PFLOPS). Pro představu, mnohokrát propíraný výkon současných konzolí Xbox Series X je 12 TFLOPS.

A jaké bude jeho využití? Meta chce superpočítač použít pro vybudování úplně nových systémů umělé inteligence, které se soustředí na překládání řeči v reálném čase, a to pro velkou skupinu lidí. Ve vyjádření se samozřejmě Meta nezapomněla zmínit o metaverse. Nový superpočítač prý pomůže experimenty vybudovat takové technologie, abychom brzy dosáhli další důležité platformy, kde budou aplikace a produkty umělé inteligence hrát důležitou roli.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama