Preview Článek Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name - dojmy z hraní na Gamescomu 2023

Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name - dojmy z hraní na Gamescomu 2023

Martin Zavřel

Martin Zavřel

31. 8. 2023 14:00

Série příběhových mlátiček Yakuza aktuálně prochází renesancí i proměnou. V rámci toho se letos dočkáme již druhé "odbočky". Tentokrát se vrátíme k původnímu protagonistovi a také k formátu akčních soubojů v reálném čase. Na Gamescomu jsme si zahráli ukázku.

Reklama

Když byla odhalena existence této hry, možná jste byli zmateni jejím přesným umístěním do stále složitější chronologie celé série. Pojďme si tedy vyjasnit, že nejnovější Yakuza (pardon, Like a Dragon) se odehrává po událostech “závěrečného” dílu Kazumovy ságy, kterým byla Yakuza 6. Kromě toho se odehrává také po událostech hry Yakuza: Like a Dragon, která představila nového hrdinu, Ičibana, takže můžeme počítat s postavami a návazností na tuto novou (tahovou) generací série. Z chronologického hlediska jde tedy o nejnovější události v tomto herním světě, které mají posloužit jako mezičlánek, než vyjde plánované “velké” pokračování Like a Dragon: Infinite Wealth.

Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name - dojmy z hraní na Gamescomu 2023
i Zdroj: Ryu Ga Gotoku Studio

Z ukázky, kterou jsem měl možnost hrát na Gamescomu, jsem si ale o příběhu nemohl udělat prakticky žádnou představu, protože kromě krátkého intra neobsahovala žádné příběhové sekvence. Místo toho nabídla možnost projít se jedním z trojice slibovaných tzv. “hubů”, tedy centrální lokací, nabízející všemožné volnočasové aktivity, jako je třeba hraní na automatech nebo karaoke. Hlavní atrakcí přitom byla velká “gladiátorská” bojová aréna.

Z chronologického hlediska jde o nejnovější události v tomto herním světě.

Když do této lokace přilétáte vrtulníkem na začátku dema, vypadá prostě jako tuctová (byť obří) nákladní loď (tanker), která ničím nevybočuje z normálu. Veze tuny kontejnerů a ve večerním šeru působí vyloženě nudně. Jakmile ale otevřete bránu do jednoho z kontejnerů na palubě, otevře se před vámi absurdně pestrobarevná ulice, plná rozzářených neonových atrakcí. Tenhle utajený ráj gamblingu se jmenuje “Castle”. Vaším hlavním úkolem je zapojit se právě do soubojů v místní bojové aréně. A přesně to jsem rovnou udělal, v naději, že tím třeba dojde k nějakému posunu příběhu.

Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name - dojmy z hraní na Gamescomu 2023
i Zdroj: Ryu Ga Gotoku Studio

Kiryu Kazuma byl jediným protagonistou tohoto dema a je nejspíš možné, že to tak bude i v celé hře. Vystupuje zde pod přezdívkou “Joryu” a slouží jako tajný agent pro Daidoji klan. Jeho “přestrojení” nemá pouze estetický efekt, ale představuje také nový set bojových schopností. Při boji máte tedy na výběr, zda se přepnete na “rváče”, disponujícího poměrně klasickou sestavou speciálních silných úderů, a nebo se můžete přepnout na “agenta”, čímž získáte přístup k “gadgetům”, jako jsou pomocné útočné drony omračující nepřátele, elektřinou probíjející “bič” nebo třeba časovaná rozbuška.

Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name - dojmy z hraní na Gamescomu 2023
i Zdroj: Ryu Ga Gotoku Studio

Jelikož většina mých 15 minut s hrou skončila právě bojem v aréně, mohl jsem tyto nové schopnosti vyzkoušet do sytosti. Nejzajímavější z nich mi přišel onen elektrický bič, kterým je možné srazit celou skupinu nepřátel na stranu nebo rozhodit blok extra silného protivníka. Aréna mi dávala postupně na výběr z různých soutěží a soubojů, od jednotlivých “bossů” až po nabíhající vlny stovky nepřátel s časovým limitem. Mrzelo mne, že jsem neviděl nic z příběhu a nesetkal se s Ičibanem (mojí nejoblíbenější postavou v celé sérii), ale na druhou stranu jsem musel uznat, že Yakuza (Like a Dragon) hry opravdu vypadají čím dál lépe - jejich výprava už má mnohem blíže k AAA blockbusterům než k původně skromnějšímu formátu, v jakém série začínala. Asi vás nepřekvapí, že na PS5 demo nejen skěvele vypadalo, ale také skvěle běželo.

Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name vyjde pro PC, PS4, PS5, X1 a XSX|S 8. listopadu 2023.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama