Ke hraní české fantasy hry Alteira vám stačí jen prohlížeč
i Zdroj: Alteira / Se svolením autora Martin Konečný
Preview Článek Ke hraní české fantasy hry Alteira vám stačí jen prohlížeč

Ke hraní české fantasy hry Alteira vám stačí jen prohlížeč

Josef Cón

Josef Cón

1. 8. 2023 17:30

Stýská se vám po době, kdy jste ve velkém hráli různé klikací hry v prohlížeči jako Travian?

Reklama

Dnes vám představíme další podobný kousek. Český vývojář Martin Konečný tvoří hru Alteira, jedná se o browserové RPG, ve kterém se jako hlavní hrdina prosekáváte příběhem ve fantasy světě plném příšer a magie. V současnosti se hra nachází ve fázi veřejného beta testování, takže jsme se samozřejmě také pustili do hraní.

Na začátku bychom měli zdůraznit, že si hru můžete vyzkoušet i vy. Je zdarma a k hraní vám stačí jen registrace. I tu ale můžete odsunout a otestovat prvních několik úrovní jen tak. Do pozdějších fází hry už se ale registrovat budete muset. Hráči, kteří si s cizími řečmi moc netykají, určitě ocení, že ve hře nenajdete jedinou větu anglicky, vše je kompletně v češtině.

Alteira funguje po vzoru ostatních browserových her - na základě zdrojů, které postupně vyčerpáváte. Tento zdroj představuje Energie vašeho hrdiny. Jakmile ji vyčerpáte různými akcemi, musíte počkat do půlnoci, než se znovu doplní na maximální hodnotu. Na začátku nebudete mít s nedostatkem energie problém. Později se však neubráníte nutnosti pít jeden lektvar pro doplnění energie za druhým.

Ke hraní české fantasy hry Alteira vám stačí jen prohlížeč
i Zdroj: Alteira / Se svolením autora Martin Konečný
Ke hraní české fantasy hry Alteira vám stačí jen prohlížeč
i Zdroj: Alteira / Se svolením autora Martin Konečný

Hra má vcelku pomalý rozjezd. Otevře se vám mapa s několika lokacemi, ve kterých se vám postupně otevírají různé aktivity. Ve většině lokací na vás čeká nějaký nepřítel. Právě souboji s těmito nepřáteli získáváte zkušenosti, které vás posouvají na další úrovně.

Souboje probíhají zcela automaticky, ovlivnit je tedy můžete jen výbavou a výcvikem předtím, než se do šarvátky pustíte. U každého souboje vám navíc hra nabídne různé bonusy, za které zaplatíte větším množstvím energie, než by obvykle souboj stál, pokud se rozhodnete tuto možnost využít (například větší šanci na získání náhodného předmětu výzbroje).

Ano, za souboje kromě zkušeností získáváte i stříbro a při troše štěstí i výzbroj, posilující svitky, lektvary či jiné odměny.

Ke hraní české fantasy hry Alteira vám stačí jen prohlížeč
i Zdroj: Vlastní

Stříbro lze utratit za výcvik, kterým zvyšujete svoje umění boje, obranu a další vlastnosti typické pro RPG hry. Kromě toho můžete za stříbro kupovat i výzbroj u obchodníků, na nižších úrovních to však nebude potřeba. Výbava z padlých protivníků bude dostatečná.

Když vám energie dojde, můžete během čekání zvolit odpočinek k získání části ztracené energie, nebo práci, za kterou budete odměněni surovinami jako dřevo a kamení. Díky těmto surovinám si pak můžete například vylepšovat tajnou skrýš k uchovávání většího množství předmětů.

Jak postupujete s úrovněmi, otevírá se vám více a více možností, které hra nabízí. Od 10. úrovně můžete začít s hlavním příběhem hry – musíte se dostat do správné lokace na mapě a tam v souboji překonat několik silných nepřátel.

Od 15. úrovně si můžete vybrat jeden z pěti typů postavy, za které chcete hrát. Každé zaměření má různé atributy a umožní používat speciální schopnost. Například Paladin má šanci na vyléčení části životů v každém kole souboje, Pyromág sesílá ohnivá kouzla a Temný rytíř zase vysává životní sílu svých nepřátel.

Fanoušci roleplaye určitě ocení, že si každý může upravit svůj popis postavy. Vaše fantazie a představivost tak bude jediným omezením v popisu charakteru vašeho hrdiny.

Jak už bývá u tohoto žánru zvykem, celý projekt by měl být financován z kapsy hráčů, kteří se rozhodnou koupit si prémiovou změnu v podobě zlata. Zlato vám totiž umožní v podstatě cokoli – přeskočit čekání na energii, vylepšovat výstroj, obnovit nabídku předmětů v obchodě, odemknout více úkolů a mnoho dalšího. 

Nezbývá tedy než doufat, že se vývojáři Martinovi Konečnému podaří Alteiru správně vybalancovat, aby byla zábavná i pro hráče, kteří nechtějí nebo nemohou platit, ale zároveň byla dostatečně zajímavá pro platící.

První ostrý server bude spuštěn 10. 8. 2023, a než se tak stane, můžete si Alteiru vyzkoušet.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama