Jezdec NASCAR předvedl těžko uvěřitelný kousek, který se naučil na GameCube. Postupil díky němu v playoff
i Zdroj: Pixabay / Pexels
Kuriozity NASCAR 2005: Chase for the Cup Novinka Jezdec NASCAR předvedl těžko uvěřitelný kousek, který se naučil na GameCube. Postupil díky němu v playoff

Jezdec NASCAR předvedl těžko uvěřitelný kousek, který se naučil na GameCube. Postupil díky němu v playoff

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

1. 11. 2022 13:33

Sociální sítě v nejen sportovních kruzích obletěl během posledních dnů úchvatný kousek závodního pilota Rosse Chastaina v soutěži NASCAR. Během závodu Xfinity 500 na Martinsville Speedvay ve Virginii předvedl v poslední zatáčce předjížděcí manévr, který zřejmě někdy vyzkoušel každý hráč závodních her. V plné rychlosti se prostě opřel do bariéry.

Reklama

  • Pilot Ross Chastain v NASCAR předjel v poslední zatáčce pět soupeřů “po zdi”
  • Taktika známá všem hráčům závodních her přinesla ovoce a dostal se do dalšího kola playoff
  • Záběry obletěly svět a nadchly fanoušky motorsportu

Princip je jednoduchý. Zatímco soupeři do zatáčky zpomalí a snaží se držet ideální stopu, jezdec se prostě v plné rychlosti zapře o bariéry a nechá se vést podél tratě. Za normálních okolností ve skutečnosti tento trik samozřejmě využít nelze. Na klasických okruzích vás spolehlivě zastaví únikové zóny a formulové stroje by zřejmě manévr nepřežily. V poslední zatáčce, na oválu a ve speciálech NASCAR to ale evidentně funguje báječně

Chastain se totiž dostal z desátého na páté místo a díky diskvalifikaci soupeře se kvalifikoval mezi finální čtyřku vyřazovacích bojů NASCAR Cup. Magazín Polygon připomíná, že jde o šťastnou shodu náhod. Závod se totiž jel právě ve Virginii, kde stojí nejkratší ovál šampionátu. I samotná zatáčka je tak velmi krátká a tradičně se zde svádí divoké souboje s krkolomnými manévry. Na klasických dvoumílových tratích by asi podobný kousek nefungoval a spíše by vedl k nebezpečnému karambolu. Chastain už tak svému Chevroletu důkladně pocuchal pravou část. Útěchou může být, že vedle postupu zároveň zaznamenal historicky nejrychlejší kolo tratě.

Na herní souvislost manévru poukázal i samotný pilot. Ten po závodě reportérům s humorem řekl, že na svém GameCube hrával hodně NASCAR 2005. Záběry z události doslova nadchly fanoušky motorsportu a u vytržení byli i komentátoři ze stanice NBC. Polygon mimochodem vypíchl paradox, že zatímco ve skutečném závodě jezdec nebyl nijak penalizován, ve esportu by zřejmě přišel trest za nedovolený předjížděcí manévr. Ostatně se předjetí moc nelíbilo některým soupeřům a sportovním komentátorům, kteří jej označili za nebezpečný a nezodpovědný, pričemž volají po úpravě pravidel.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama