Preview Dune: Spice Wars Článek Dojmy z předběžného přístupu Dune: Spice Wars - jen licence nestačí

Dojmy z předběžného přístupu Dune: Spice Wars - jen licence nestačí

Michael Durčák

Michael Durčák

16. 5. 2022 14:20

Seznam kapitol

1. VE SVĚTĚ KOŘENÍ 2. TAK TROCHU JINÁ 4X 3. CHYBA LÁVKY

Na pořádnou hru z prostředí ikonické sci-fi ságy Franka Herberta hráči čekají už více než dvacet let, pokud nepočítáte Dune Wars modifikaci pro čtvrtou Civilizaci. Možnost vrátit se téhle ikonické značce, jež zkušení hráči znají především ze série RTS strategií populárních na přelomu tisíciletí dal loňský komerčně i kriticky úspěšný film Duna.

Reklama

Jelikož film šel do kin loni na podzim, je vlastně docela s podivem, že hra, která má stejnou předlohu jde ven (ještě navíc v předběžném přístupu) až více než o půl roku později. Dune: Spice wars dostali na starost vývojáři ze studia Shiro Games, které znáte díky jejich vikingské RTS Northgard z roku 2018. A kdo zmíněný titul hrál, pozná na první pohled jak vizuál, ale i některé herní mechaniky. 

Tvůrci se zkrátka drželi toho, co umí, jen severské země tentokrát vyměnili za nekonečné pouště planety Arrakis. Tentokrát však nejde o klasickou RTS tak jako v případě dodnes nostalgicky milovaných původních her, ale 4X strategii v reálném čase. K dispozici je aktuálně pouze režim pro jednoho hráče, ale tvůrci do budoucna slíbili, že přidají taktéž plnohodnotnou kampaň a multiplayer, a další novink.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 749 korun nebo 30 eur.
  • Česká lokalizace: Ne
  • Prostředí: Největším tahákem hry je jednoznačně prostředí písečné planety Arrakis, kterou si zamilovali jak fandové knižní nebo filmové předlohy, ale taktéž legendární RTS série Dune.
  • Píseční červi: Ke klasickým 4X prvkům přidali vývojáři vtipnou mechaniku písečných červů, kteří můžou kdykoliv vystřelit z písku a sežrat vám celou armádu nebo vaše sběrače koření.
  • Obtížnost: I vzhledem k předběžnému přístupu se jedná o jednu z jednodušších 4X her, což nepotěší skalní fandy žánru, ale zase otevírá hru nováčkům.
  • Znovuhratelnost: Tak jako u všech 4X her, i tady se budete hnát pořád dál a dál, až si najednou uvědomíte, že jsou tři ráno a vy pořád bojujete se soupeři o vítězství.

BODY SVÁRU

Byť nechci v rámci textu zabředávat moc do příběhu (ostatně ho ani tak dobře neznám), je nutné si představit všechny čtyři hratelné frakce. Prvními dvěma jsou velké rody House Atreides a House Harkonnen. Zatímco první zmínění se vyžívají v diplomacii a dávají najevo svou ctnost, Harkonnen jsou zase mocichtiví bezskrupulózní chlapíci. Nepřekvapí proto, že se první zmíněná frakce zaměřuje na diplomacii a politikaření v rámci politického tělesa Arrakisu s názvem Landsraad, zatímco druhá na brutální podmaňování si všeho kolem sebe za pomoci vojenské síly.

Třetí do party jsou Fremeni, místní obyvatelé, snící o tom, že zvládnou udělat z Arrakisu zelenou planetu a dokážou se nejlépe sžít s prostředím. Jejich devízou je pak ekonomika a obchod. No a poslední jsou pašeráci s kořením, kteří jsou mistry špionáže. Každá z frakcí má určité bonusy, přičemž navrch si můžete vybrat dva poradce, kteří dokáži hratelnost ještě trochu modifikovat. S frakcemi si tak můžete vyhrát při hraní dalších a dalších partií a věřím, že na variabilitě jednotlivých průchodů hrou tvůrci ještě zapracují, neboť to je něco, co zdobilo už Northgard.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama