Back 4 Blood Článek Dojmy z hraní betaverze Back 4 Blood - zpátky do roku 2009

Dojmy z hraní betaverze Back 4 Blood - zpátky do roku 2009 | Kapitola 2

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

9. 8. 2021 18:30

Seznam kapitol

1. PO LETECH 2. JE TO V KARTÁCH 3. TI SILNĚJŠÍ

Left 4 Dead se vrací... tedy alespoň jeho formule v duchovním pokračování Back 4 Blood. Jak se nám líbila betaverze?

Reklama

JÁ NA BRÁCHU

Velkým selling pointem hry je meziplatformní a mezigenerační hraní. V praxi jsem ale na PlayStationu 5 prošel celou dostupnou kampaň s kolegy na počítači. Základní stavba kampaní zůstala úplně identická. Jednotlivé kapitoly se dělí na menší segmenty oddělené pobytem v safehousu, kde parta čtyř přeživších načerpá energii a munici. Části se celkem výrazně liší délkou a obsahem. Někdy stačilo rychle proběhnout pár ulicemi města nebo kouskem lesa, jindy bylo potřeba celkem zdlouhavě odřezávat cestu dotěrným nemrtvým pomocí výbušnin. Zpravidla jsou ale jednotlivé epizodky tak akorát krátké, při jejich intenzitě si v menu se statistikami rádi na moment vydechnete. Tedy pokud na vás přes voice chat stále někdo nehaleká “come on playstation!”, viz boxík níže.

 


COME ON PLAYSTATION! UR GAY!

Back 4 Blood jsem testoval na konzoli PlayStation 5, díky podpoře meziplatformního hraní jsem ale byl spárován s třemi hráči PC, kde se titul těší obřímu zájmu. Co se statistik týče, tým jsem rozhodně ke dnu netáhl, ba naopak, i tak mi ale kolegové hraní náležitě zpříjemňovali. Jistý (zřejmě německý) spolupřeživší na konci každého kola komentoval mou sexualitu v souvislosti s použitou platformou. Kdykoliv jsem umíral nebo dostával větší poškození, taktéž to prý bylo “because you're playstation, gay”, bonbonkem bylo neustálé naléhání, abych nezdržoval v menu. A to i v momentech, kdy jsem byl připravený do akce dříve, než se ostatní hráči stihli vůbec připojit. Řešením je samozřejmě mute, při poslouchání urážek jsem se ale vlastně výborně bavil. Generalizovat rozhodně nebudu, příště nicméně crossplay s radostí vypínám, případně se připojuji jen k rozumným bratrům ve zbrani na konzolích.


 

Alfou a omegou je stejně jako v Left 4 Dead střílení zombií. K dispozici máte klasickou paletu pistolí, samopalů, útočných pušek, brokovnic a odstřelovaček spolu s malou nabídkou zbraní na blízko (pánvička a motorovka tentokrát trestuhodně chybí) a výbušnin (granát, molotov, pípající “vábivá” bomba). Podle míry kooperace pak procházíte, nebo spíše sprintujete lokací, kosíte hory nepřátel a snažíte se udržet naživu. Čas od času maraton naruší chvilkové čekání na něco, obvykle okořeněné o něco hladovější hordou zombií. Pak už šupky do safehousu a zase znovu.

O příběh tu prakticky nezavadíte, proč jste tam kde jste vás vůbec nemusí zajímat a postavy jsou tradičně trochu otravné a stereotypní. Já nevědomky zvolil asi nejotravnějšího ksichta vůbec, mírně obtloustlého konspiračního teoretika který neustále odkazuje na svůj výzkum a alobalové čepičky. Vedle něj běžela ještě slečna drsňák, mladý nevycválaný sportovec a bývalý mariňák. V nabídce ještě číhají další čtyři postavy, přičemž je možné všechny přeživší libovolně kombinovat.

-
i Zdroj: Hrej.cz
-

O jejich charakteru bohužel nelze moc mluvit. Ano, hláškují. Ano, hodně. Ano, je to nebetyčně otravné a většinou to vůbec není vtipné. Ano, po deseti minutách je to repetitivní. Samozřejmě jde o betu a do plné verze hry se to ještě může změnit, nicméně… vlastně tu o postavy až tolik nejde.

V ŘEČI ČÍSEL

Asi největším (čti prakticky jediným) rozdílem oproti Left 4 Dead je důraz na statistiky, čísla a karty. Už od prvních minut na vás hra valí obrovské množství sběratelských kartiček, které nějakým způsobem modifikují hru. Zřejmě jde o nadstavbu oblíbeného AI directora, který už od dob Left 4 Dead přizpůsobuje jednotlivé mise hráčům a má zajišťovat, aby vás vždycky něco překvapilo. Pro někoho může jít o fajn zpestření, někdo se bude v procentuálních boostech a modifikátorech všeho možného i nemožného vyžívat, já… jsem se trochu ztrácel. Ze začátku toho na vás hra skutečně vysype hodně, a i když předpokládám, že plná verze bude značně zdrženlivější a systém vám trpělivě představí, jeho atraktivitu jsem zatím moc nepobral.

Před akcí si sestavujete svůj vlastní balíček, vybíráte si vylepšení a mezi epizodami skrze “prokleté” karty i přijímáte výzvy, za které dostáváte vyšší odměny. Ty spočívají především v mědi, která zde funguje podobně jako klasické peníze v Counter-Strike. Začínáte s obyčejnými pistolemi a chatrnými brokovnicemi, postupně se díky sbírání na mapě i obchodníkovi v safehousu proobchodujete k těm nejnebezpečnějším kanónům.

-
i Zdroj: Hrej.cz
-

Většina modifikátorů je dost tuctová, zpravidla přidávají tu procento k životům, tu zrychlí nabíjení nebo zvýší výdrž. Najdou se ale i zajímavější kousky, které například umožňují střelbu při sprintu. Karty si pak náhodně losujete mezi jednotlivými koly a čas od času můžete pomoct i vylepšením celého týmu. Zda jde skutečně o gamechanger asi ukáže až čas, zatím bych se ale klidně obešel i bez karet. Jejich správa dost zdržuje frenetický průchod kampaní, nejsem schopen posoudit efekt a vlastně se mi líbí sexy jednoduchost a přímočarost Left 4 Dead, který si vystačil s lékarničkou a pilulkami. Ale nenechte se zmást, ani ty tu nechybí. Jen jsou doplněny asi desítkou dalších podpůrných předmětů a nástrojů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama