Část autorů českého překladu Hogwarts Legacy úplně končí s češtinami. Samotná lokalizace ale dál vzniká
i Zdroj: Avalanche Software / Warner Bros.
Hogwarts Legacy Novinka Část autorů českého překladu Hogwarts Legacy úplně končí s češtinami. Samotná lokalizace ale dál vzniká

Část autorů českého překladu Hogwarts Legacy úplně končí s češtinami. Samotná lokalizace ale dál vzniká

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

15. 2. 2023 12:16 2

V uplynulých dnech jsme vás informovali o velmi divokých okolnostech příprav fanouškovské české lokalizace kouzelnické akce Hogwarts Legacy. Tu chystal tým Charlottiny češtiny s podporou Lokalizace.net. Zároveň ale vyšla jiná čeština, vytvořená strojově. Následující internetový konflikt pak vedl k tomu, že část autorů úplně opouští svět fanouškovských překladů.

Reklama

  • Charlotte z Charlottiny češtiny končí s překlady
  • Zřejmě ji znechutila situace kolem překladu Hogwarts Legacy
  • Čeština dále vzniká, ale zřejmě to bude trvat a situaci ještě můžou změnit autoři hry

Právě skupina Lokalizace.net na svých sociálních sítích zveřejnila, že se samotná překladatelka Charlotte, vedoucí skupiny Charlottiny češtiny, rozhodla úplně stáhnout ze scény. Nebylo přímo specifikováno proč, samotný příspěvek ale odkazuje na to, že dusná atmosféra zanechala v překladatelích nepříjemnou hořkost. Charlotte navíc následovala řada dalších přispěvatelů, překladatelský tým se tak v podstatě rozpadl.

Fanoušek zveřejnil kontroverzní český strojový překlad Hogwarts Legacy
i Zdroj: Avalanche Software / Hogwarts Legacy press kit

Fanoušek zveřejnil kontroverzní český strojový překlad Hogwarts Legacy

Na konci minulého týdne jsme vás informovali o tom, že začala vznikat fanouškovská česká lokalizace očekávané akce Hogwarts…

13. 2. 2023 09:33

“Co se samotného překladu Hogwarts Legacy týče, přijde nám škoda celý projekt zahodit a proto jsme dali dohromady tým z několika stávajících a nových členů s cílem překlad dokončit. Všechny zájemce o tuto češtinu ale důrazně upozorňujeme, že ze strany autorů hry stále přetrvává reálné riziko zákazu zveřejnění české lokalizace, což bychom samozřejmě plně respektovali a češtinu tak nakonec vůbec nevydali,” avizuje tým Lokalizace.net. Budoucnost lokalizace Hogwarts Legacy tedy není vyloženě negativní, práce ale zřejmě budou nějakou dobu trvat. 

Již dokončené projekty Charlottiny češtiny budou nově dostupné v databázi Lokalizace.net.

Kauza vznikla v momentě, kdy youtubový účet Pařanský ráj zveřejnil strojově vytvořený překlad Hogwarts Legacy a nařkl tým Lokalizace.net z agresivní reakce. Ten ale své pochybení odmítl, pouze poukázal na to, že se mnohem rychlejší strojový překlad nemůže vyrovnat výrazně pomalejšímu ručnímu. Spor pak i kvůli některým zavádějícím interpretacím rozvířil emoce mezi hráči, překladateli i influencery, kteří se většinou stavěli na jednu či druhou stranu.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama