Batman: Arkham Origins Článek Batman: Arkham Origins

Batman: Arkham Origins

konfrst.jan@gmail.com

konfrst.jan@gmail.com

14. 4. 2013 22:48
Reklama

Batman je herně překvapivě docela protěžovanou značkou – vedle zcela excelentních eskapád Arkhamsky vězeňských i městských od studia Rocksteady tu máme také překvapivě kvalitní dobrodružství ze světa Lega, umně zkombinované s univerzem DC Comics. Svým způsobem tedy oznámení nového Batmana bylo na jednu stranu překvapením sice velmi milým, na tu druhou jsme ale již něco nějaký ten pátek čekali a vlastně jsme i tak trochu tušili, o co půjde. Zamrzí však, že mimo to dobré spolu s oznámením hry přišla z Warner Bros. jedna zpráva pro fanoušky série ne tak úplně výtečná a celkově u mnohých může zavládnout lehce hořká pachuť. Jemně řečeno. Ale pojďme na to hezky popořádku.

Mladý boháč křídla má

Již sám název napovídá, že Arkham Origins skutečně bude prequelem, ve kterém se chopíme otěží podstatně mladšího a méně zkušeného netopýřího muže. Ten bude čelit výzvě chlapíka jménem Black Mask, jež z neznámého důvodu trpí averzí vůči krysám všeho druhu a jako stylový vánoční dárek vypíše odměnu na hlavu zdobenou ostrýma ušima. A toho se s radostí chopí nejeden padouch – z těch zatím obrázky potvrzených víme například o Deathstrokeovi či Penguinovi a údajně se postupem času dozvíme ještě o šestici dalších vyvolených. A nejen to – Batman bude mít oplétačky i se zákonem a GPD jej bude pronásledovat kvůli podezření z dvojnásobné vraždy. Inu, tohle už dokáže zkazit odpoledne!

Onou méně šťastnou novinou týkající se nového Batmana je fakt, že na hře již nepracují Rocksteady. To přijímáme trochu s podivem a odvoláváme se na naše zážitky s hrou strávené i na suchou statistiku – Arkham Assylum bylo, dle serveru Metacritic, ve své době nejlépe hodnocenou PC hrou roku a i Arkham City se o dva roky později udrželo mezi nejlepšími pěti. Nicméně, hráč i jeho zkušenosti jsou ve velkém světě vydavatelských žraloků (kupodivu) malým pánem, a tak Warner Bros. mění – Batman tedy nyní spadá pod Warner Bros. Games Montreal. Obavy však prý nejsou na místě – Rocksteady jsou nejen nápomocni všemi dostupnými nástroji a přístupem ke značně modifikovanému Unreal enginu třetí generace, ale údajně i sami vkládají velké a snad i oprávněné naděje do práce svých následníků.

A cože kutí Rocksteady? Inu, šuškanda vypráví, že dalšího Batmana. Regulérního, třetího. Origins se totiž sice zatím tváří jako velká a dospělá hra, ale ve finále by měl mít přízvisko spin-offu a (doufejme že kvalitní) výplně ve vzduchoprázdnu mezi Arkham City a skutečným next-gen pokračováním přímo z dílen Rocksteady.

Dle uší poznáš netopýra

Warner Bros. se s Origins dle dosavadních informací vydávají cestou nejmenšího odporu – zaběhnuté postupy se nebudou měnit a zatím to vlastně vypadá, že se žádná revoluce v rámci zajeté značky konat nebude – jen opakování a vylepšování starého, avšak ďábelsky kvalitního receptu. Dočkat se tedy máme víceméně stejného soubojového systému, propracovaných detektivních pasáží i povědomé hratelnosti. A co se inspirace komiksové týče, ta pak dokládá skutečný návrat ke kořenům – autoři otevřeně zmiňují Batman: Year One a Legends of the Dark Knight.

A ani prostředím hra příliš nevybočí. To bude z poloviny takřka totožné s Arkham City s tím, že se do starých známých lokací podíváme v časech, kdy se jim ještě Arkham City neříkalo, ale jednalo se o Old Gotham. Vedle toho bude hráčům za vodou časem přístupný i mrakodrapy a modernou posetý New Gotham a herní prostor tak oproti dílu předešlému nabobtná rovnou dvojnásobně.

S velkým prostorem se navrací i vedlejší mise a my jen doufáme, že vývojáři naváží na variabilitu viděnou v Arkham City. Prozatím například víme o pomáhání policejnímu oddělení Gothamu či záchraně jeho příslušníků. Jak to půjde ruku v ruce s faktem, že Batman má být hledaný, to si netroufáme odhadovat, na detaily se však těšíme v míře větší než malé.

A bez technologických vychytávek by nemohla o Batmanovi být vůbec řeč – a byť se setkáme s panem Waynem v podstatně mladším věku, tak ani o ty nebudeme připraveni. Z magazínu Game Informer, jež má netopýří exkluzivitu, zatím například prosákly informace například o Batwingu – letadélku, jež bude sloužit ke skriptovanému a žel i nepilotovatelnému přesunu mezi lokacemi. Mimo to ale Batman samozřejmě dostane i vychytávky kapesní a mezi těmi potkáme i leckteré nové.

Kapesní poletucha

I my budeme mít co vložit do vytahaných tepláků. Jen stolními počítači, Playstationem a Xboxem není Batman živ a vedle velké hry Warner Bros. oznámili také handheldový titul se sympaticky krátkým názvem – Batman: Arkham Origins Blackgate. To má pod palcem studio Armature, do jehož historie patří například Metal Gear Solid HD.

Příběh se bude odehrávat bezprostředně po událostech Origins a bude se točit okolo povstání ve věznici Blackgate, kam Batman dorazí srovnat pořádek a polámat nějakou tu končetinu. Hratelnostně se bude jednat o plošinovku ne nepodobnou například handheldový Metroidům a bude kombinací 2D i 3D – řeč je tedy o moderním označení 2,5D. Z toho se sice můžou ježit vlasy hrůzou, ale strach o náplň údajně netřeba – dočkat bychom se měli plnohodnotného freeflow bojového systému, spousty gadgetů a například i detektivního módu.

Zkrátka a dobře, ač se na nás neřítí nic většího než kvalitní hlušina před skutečným next-genem, a to v doprovodu plošinovky do kapsy, tak se těšíme jak jen to jde. A při té příležitosti držíme Warner Bros. Games Montreal všechny palce i drápy. Dočkat bychom se měli na všechny platformy hromadně již 25. října letošního roku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama