Článek Retro Remakes Competition 2006

Retro Remakes Competition 2006

Tomáš Krajča

Tomáš Krajča

19. 9. 2006 22:28
Reklama

Následující řádky přiblíží nejprve těm, kdo se v remakerské scéně tolik neorientují, co server Retro Remakes pro tuto komunitu znamená a oč šlo v soutěži samotné. A pak už se vrhneme na hry samotné: všechny zúčastněné tituly jsme již pečlivě otestovali, na Hrej v sekci plných her orecenzovali a nabídli ke stažení. Teď pro vás vypíchneme ty nejlepší, jež se vyplatí vyzkoušet i těm, kdo neznají původní předlohu. Tedy – do práce!

Retro Remakes a průběh soutěže

Web dříve sídlící na adrese remakes.org, nyní pak obývající doménu retroremakes.com, je centrem dění remakerské scény. Skupina aktivních adminů vyhledává, sbírá a třídí odkazy na stažení předělávek starých klasik pro nejrůznější platformy, a to se zvláštním zaměřením na hry osmibitové. Právě jim se věnuje i již pravidelná (takřka) každoroční soutěž s prostým názvem Retro Remakes Competition, obsazovaná obvykle desítkami titulů. Krom toho ale RR pořádají různé další akce: snahou přizpůsobit hraní postiženým lidem motivovaná soutěž One Switch sklidila velký úspěch, podobně jako menší „contesty“ typu velikonoční hry nebo vektorového shoot’em upu.

Letošní velká soutěž byla vyhlášena 1. června a její brány se uzavřely 31. 8. ve 23:59. Pravidla jasně určovala její směřování: cílem byla tvorba co nejlepší volně šířitelné předělávky, účastnit se ale nesměly remaky Tetrisu, Pacmana, Arkanoidu, Pongu, Space Invaders, Sokobana a Space Taxi. Důvod? Stačí se podívat na libovolný server s freewarovkami: je jich tolik, že to až hezké není. Zapovězeno bylo také přihlášení již rozpracovaných nebo dokonce vydaných projektů, doporučoval se pak kreativní přístup k předělávání oproti čistému klonování hratelnosti i audiovizuální stránky. Letošním specifikem pak byl ještě důraz na přístupnost: snadné ovládání, možnost volby stupňů obtížnosti atp.

Vzhledem k velkému počtu sponzorů stály ceny pro vítěze rozhodně za pozornost. Do uzávěrky odevzdalo svou hru více než 70 autorů, účastníky nyní pečlivě testuje pětičlenná porota ve složení Oddbob, Stompy, TCK, GeeKay a Ian Price. Hodnotit se bude v první řadě hratelnost, kvalita grafiky a ozvučení, věrnost předloze a již zmíněná přístupnost. Vyhlášena pak bude nejen hlavní kategorie Nejlepší remake, ale také ceny Most accessible, Best Sound, Vision a „bonusové“ Toker Award a Judge’s Spot.

Nejlepší podle Hrej.cz

Na Hrej jsme nabídli všech 76 zúčastněných her ke stažení již během prvního týdne po zveřejnění downloadu soutěžních příspěvků. Krom toho jsme si zahráli i na porotu. Nejlepší desítka vzešlá z hlasování trojice autorů sekce plných her vypadá tedy takto:

1. Tubopac (Oil’s Well, 1983) – vypadá jako Pacman, ale není to Pacman. Nenápadná a přitom návyková arkáda, v níž hráči pořádají výpravy do hlubinných vrtů, snaží se posbírat všechny svítící bodíky v časovém limitu a vyhnout kontaktu s podzemními tvory nadchne i ty, kdo o originálu slyší poprvé.
2. Counterclockwise (Knot in 3D, 1983) – vizuálně asi nejpřitažlivější kousek z celé soutěže není jen efektní 3D variací na TRON. Přidává k němu nový, snad až tony-hawkovský prvek provádění triků a i když by mohl být přehlednější, hraje se výtečně.
3. Nemesis (Nemesis, 1985) – Ovine by design jsou zkušení autoři špičkových retro předělávek a remakem Nemesis svou pověst jen potvrdili. Shoot’em up klasického ražení se zajímavým systémem power-upů lze doporučit každému.
4. Millenium Remake (Millenium 2.2, 1989) – komplexní remake vynikající amigovské vesmírné strategie na počátku možná zmate, autoři k němu ale dodali i kvalitní readme. Jasný tip pro přemýšlivé hráče.
5. Bombzuka (Bombuzal, 1988) – pravidly jednoduchý logický rychlík je ve 3D podobě stejně roztomilý jako v původní 2D verzi. Náročná hra, v níž musí modrý hrdina bezpečně odpálit všechny výbušniny, patří rozhodně do první desítky.
6. Robotron 2084 (Robotron 2084, 1982) – remake jedné z klasických stříleček vypadá nenápadně a podle ohlasů je v něm hodně bugů. Nám ale fungoval bez problémů – a ukázal špičkovou vizuální i herní kvalitu. Adrenalinový boj o přežití stojí za zkoušku!
7. TANK (TANK, 1987) – herně nejde o nijak zvlášť zázračný kousek, vcelku stereotypní tanková akce má ale jiné kvality: využívá moderních grafických technologií a na pohled vypadá skutečně výtečně.
8. Ladybug 2k6 (Ladybug, 1982) – mladší sestřičkou Pacmana je tahle roztomilá beruška, která pobíhá bludišti a sbírá krom puntíků ještě power-upová písmena. Systém bonusů je tím, co zejména dodává téhle arkádě na chytlavosti.
9. Project Firestart (Project Firestart, 1989) – remake hororové střílečky patří k těm, které nás zaujaly zejména technickou stránkou. Temná FPS dobře pracuje se světlem a stínem a buduje tísnivou atmosféru.
10. Clockwiser (Clockwiser, 1994) – chytlavá amigovská puzzle hra je tu převedena takřka přesně: pomocí rotace skupiny hracích kamenů se hráči snaží přizpůsobit obraz na levé straně monitoru vzoru vpravo.

Další tipy

Řada velmi dobrých předělávek se do nejlepší desítky nedostala takříkajíc o prsa. Alespoň pár z nich si ale připomenout zaslouží. Froggy Ribbit je roztomilou, pohříchu ale ne zrovna trvanlivou variací na Froggera. Stylová akce Ghostbusters těží z filmové předlohy (Vymítači duchů). Great Britain Limited je kupodivu nepřekombinovaná politická strategie. Gumball zase audiovizuálně parádní logický rychlík. Highway Encounter nabízí graficky výtečnou, ale poněkud kostrbatě ovladatelnou akci. Labra Tetris sice zpracovává zapovězené téma (vizte pravidla), zato však velmi stylově. Montezuma’s Revenge je krásná, leč pohříchu kritickými bugy trpící předělávka akční plošinovky. Solar Striker Remake patří mezi klasické shoot’em upy, jeho hratelnost je ovšem vybroušena do lákavého tvaru. Star Wars jsou kratičkou, ale strhující akcí z prostředí Hvězdných válek. Superkid Returns představuje netradiční úkoly v simulátoru hodného superhrdiny. Náročná plošinovka The Goonies 20th Anniversary navodí nostalgickou atmosféru svou vizuální stránkou. A překvapivě originální akční hratelnost nabízí hra stejného žánru Xain’D Sleena.

Přestože leckoho možná předešlý výčet unavil, pokračovat by se dalo ještě dlouho. Návštěvu stránky skupiny Retro Remakes 2006 v sekci plných her proto vřele doporučujeme. Ostatně kouzlo řady i herně slabších remaků spočívá v nostalgii, již vyvolají u znalců předlohy. Nesporné je, že stejně jako v předchozích letech skončila RR soutěž jednoznačným úspěchem, navíc kvalita zúčastněných titulů utěšeně stoupá.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama