Go! Swizzleblock2 Článek PS3 na lajně aneb e-Distribution potřetí

PS3 na lajně aneb e-Distribution potřetí

Dalibor Franta

Dalibor Franta

29. 10. 2006 23:49
Reklama

Go! Sudoku 2

Logické hry neměly na konzolích nikdy na růžích ustláno a v případě titulů jako je právě Go! Sudoko to platí dvojnásob. Ono totiž pokoušet se proniknout s nákladnou elektronickou verzí něčeho, co si může každý milovník křížovek a hlavolamů pořídit za pár korun v trafice na rohu, to už vyžaduje pořádný kus odvahy. První verze hry Go! Sudoku, která vyšla na jaře letošního roku z dílny vývojářů Sumo Digital, se však se svým těžkým osudem poprala poměrně se ctí. Za tímto úspěchem stálo jak PSP, které je konceptu logických her přeci jenom otevřenější než běžná domácí konzole, tak zejména sázka na v dnešní době zřejmě nejpopulárnější hlavolam široko daleko. Sudoku je fenomén, který v současnosti doslova zaplavil svět a i u nás pomalu, ale jistě vytlačuje z denních periodik tradiční křížovky a osmisměrky. Fanoušků je tedy dostatek a určitě se mezi nimi najde někdo, kdo dá před poklidným podvečerním luštěním se šálkem kakaa přednost frenetickému čtyřčlennému multiplayeru.

Go! Sudoku 2 bude mít oproti svému předchůdci pro PSP hned několik, výhod. Především to bude poloviční pořizovací cena a bezproblémová dostupnost - vyjde totiž v rámci služby e-Distribution pro PS3. Těch cca 300 korun za stažení už je vzhledem k možnostem, které hra nabízí poměrně velmi solidní cena a hlavní slabina hry tímto odpadá. Sumo Digital se tak mohli plně soustředit na nový next-gen kabátek, který původně vizuálně velmi strohá hra dostala. Slibují například v reálném čase animované pozadí a zvuky, které budou reagovat podle vývoje situace. Koncept hratelnosti však zůstává stejný. V singleplayeru se hráč v sérii herních obrazovek s rostoucí obtížností postaví proti nesmlouvavému časovému limitu, multiplayer pak nabídne hru ač čtyř hráčů na jedné konzoli. Budou-li ohlasy z řad luštitělů příznivé, dočkáme se pravděpodobně také online multiplayeru. Princip hry více hráčů totiž patří k opravdovým lahůdkám Go! Sudoku a způsob jakým se vývojářům podařilo do zdánlivě komorní logické hříčky zakomponovat tak pekelnou akci vyžaduje opravdové uznání. Všichni hráči totiž luští stejnou mřížku - vítězí ten, kdo správně vyplní nejvíce okýnek. V případě chyby hra na několik trýznivých sekund uzavře kurzor hříšníka a tomu nezbývá, než sledovat vesele luštící kamarády. Go! Sudoku 2 bude disponovat tisícovkou mřížek různé obtížnosti, další tisícovka hlavolamů bude k mání v rámci PlayStation Marketplace.

Lemmings 2

Nestárnoucí lemmingové opět jednou zažívají renesanci. S velkými úspěchy vymetli všechny platformy od PSP až po PS2, aby se ve vrcholném představení blýskli jako součást e-Distribution na PS3. Vývoj si tentokrát vzala na starosti samotná Sony, ale žádných velkých změn se zřejmě nedočkáme. I když je slibováno HDTV rozlišení, úžasné efekty a interaktivní pozadí, dopad na hratelnost bude zřejmě minimální – nová generace konzolí se bude muset poklonit lety prověřené hratelnosti. Výskyt lemmingů mezi e-Distribution tituly renomovaných vývojářů tak musíme chápat spíše jako sázku na jistotu…drtivá většina hráčů bude chtít pravděpodobně pokřtít své onlinové připojení něčím co dobře zná, než se pustí do stahování největších hitů jako Blast Factor a Criminal Crackdown.. Přesto by se ale mohlo pár decentních novinek v pojetí hratelnosti objevit – mluví se hlavně o teleportech a klonovacích přístrojích, které bláznivým lumíkům jejich cestu za svobodou trochu opepří. Do začátku nabídnout Lemmings 2 40 originálních levelů a onlinové žebříčky nejlépe bodujících hráčů. Můžeme však očekávat, že nabídka se časem rozšíří.

Go! Swizzleblock 2

A zase jednou klasika. Logických rychlíků není nikdy dost a ty nejlepší už stejně někdo stihnul vymyslet, takže proč se zbytečně patlat s něčím novým. Go! Swizzleblock 2 je variací na jeden z mnoha klonů Tetris, kde důležitý není tvar kostiček, ale jejich barva (takže nic pro nás postižené barvoslepostí). Skládáním správných barevných kombinací se hráči zbavují jedné vrstvy za druhou a snaží se co nejrychleji vyčistit celé hrací pole. Stejně jako Lemmingové a koneckonců i Go! Sudoku 2, prošla i tato hra solidním vizuálním liftingem, aby na konzoli nové generace nedělala ostudu – jedná se však spíše o oblast speciálních efektů a zvuků útočících na pozornost lidí u obrazovky. K dispozici bude multiplayer (i kooperativní) až pro čtyři hráče na jedné konzoli, neztratí se ani singleplayer, kde bude na výběr z několika rozličných módů (time attack, challenge, puzzle). Trumfem mají být odemykatelné skilly – hyper attack, nebo halucinogenní útok, který promění vybrané kostky ve zvířata. Úchylné? Jistě. Zábavné? Zaručeně!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama