Defense Grid: The Awakening Článek Indie koktejl: A přece se točí!

Indie koktejl: A přece se točí!

Marek Švrkala

Marek Švrkala

11. 4. 2009 22:59 7
Reklama

Scéna indie her prožívá období nebývalého rozkvětu. Stačí se podívat třeba na výsledky tradičního Independent Games Festivalu, které podrobně zpracoval Ondřej Novotný v článku - Ohlédnutí za IGF 2009. Vítězství v jakékoli z kategorií je pro vývojáře ohromným úspěchem, který je okořeněn i finanční odměnou. Základem našeho dnešního koktejlu je vítěz kategorie Excellence in Audio. Tu získal audiovizuálně velmi zajímavě podaný titul BrainPipe. Další přísadu tvoří nedávno dokončený projekt rakouských vývojářů And Yet It Moves, kterému už po prvním prototypu v roce 2007 (na IGF v témže roce byl oceněn ve studentské kategorii) prorokoval Tomáš Krajča velký potenciál: “And Yet It Moves by si zasloužilo dotáhnout po stránce vstřícnosti k uživateli, nicméně z dobrého nápadu by časem buď tvůrci hry nebo jiní nezávislí vývojáři mohli vytěžit mnohem víc..." Jak se ho autorům podařilo naplnit, se podrobněji podíváme v dnešní minirecenzi. A konečně třetí přísada do pomyslného drinku potěší všechny milovníky takzvaných „věžovek“ (tower defense her). Defense Grid: The Awakening je audiovizuálně fantasticky propracovaný kousek tohoto v poslední době nebývale oblíbeného herního žánru.

BrainPipe

BrainPipe je hodně zvláštním projektem známého studia Digital Eel. Situuje vás do tunelu plného různých barev, přičemž myší ovládáte jakési oko ve first person pohledu. Vaším úkolem je vyhýbat se nejrůznějším nástrahám a sbírat různé ornamenty, které vás posunou do dalšího z desítky levelů. Mimo hýbání myší můžete jen levým tlačítkem často šíleně rychlý let tunelem zpomalit. Na první pohled možná nic zvláštního, jakmile ale proniknete dále, zjistíte, že jde o víc než jen o pouhou hru s jednoduchým konceptem a nenáročnou hratelností. Audiovizuálně totiž BrainPipe působí velmi zvláštně. Tunel obklopují různé skvrny. Barvy se mění, přesunují, zmenšují, zvětšují a působí na vaše smysly. Obzvláště, když se vše zrychlí a vy se do monitoru úplně zadíváte, se po chvíli přistihnete lehce mimo realitu. Ne nadarmo je BrainPipe distribuován s podtitulem A Plunge to Unhumanity.

Již zmiňovaná cena Excellence in Audio (zahrnující odměnu ve výši 2500 dolarů) z letošního Independent Games Festivalu nebyla udělena náhodou. Vedle vizuálního vjemu totiž velmi zvláštně působí i ozvučení. Až hypnotická hudba doplňovaná občasnými zvukovými výkřiky skutečně připoutá. BrainPipe tak nabízí trochu jiný zážitek než jen hon za co nejvyšším score v deseti levelech. Je to skutečně psychedelická hra, která působí na hráčovy smysly více než jakákoliv jiná. Pokud chcete vyzkoušet, jak bude reagovat váš mozek na netradiční podněty, pak otestujte alespoň demo.

Autor: Digital Eel
Hodnocení redakce: 8/10
Hratelná demoverze

And Yet It Moves

Gamesa, která původně vznikala jako školní projekt na Technické univerzitě ve Vídni, se konečně dočkala finální verze. Na první pohled jde pouze o trochu netradičně zpracovanou skákačku, zdání ale zásadně klame. Výrazně oživujícím elementem je totiž možnost otáčet celý svět podle libosti vždy o 90 stupňů. Z úzkého tunelu, kterým se nedá prolézt, se tak záhy stane koridor pro strmý pád, z podlahy strop, z nehybné překážky smrtící padající předmět. Zprvu je rotace velmi nezvyklá, avšak stačí pár chvil a bezpečně si na ní zvyknete.

Právě na rotování autoři skvěle připravili sedmnáctku levelů. Nástrahy znamenitě využívají tuto originální možnost, musíte být rychlí a přesní a ve správnou chvíli vhodně měnit orientaci světa. Dobře jsou umístěny i checkpointy, umírat budete hodně často. S rotací světa totiž nabíráte rychlost a jakýkoli větší pád pak váš dlouhovlasý sympaťák neustojí a zemře. Sympatická je jednoduše celá hra. Boduje taktéž zpracováním, které zaujme už na první pohled. Jednotlivé části terénu vypadají, jako by byly vystřiženy z papíru, vše do sebe zapadá a vytváří nádhernou grafickou mozaiku. A vy se v ní pohybujete s lehkostí a bravurou! Grafický zážitek kouzelně doplňují zvuky a hudba. Dojem celkové propracovanosti navozují i možnosti soupeření v mnoha kategoriích v online high score s hráči na jednom počítači i po celém světě. Alternativou je i souboj s pověstným „duchem“ o co nejlepší výkon.

Pří hraní jsem se cítil vskutku slavnostně. Vynikající a originální hratelnost v prostředí, které hráče samo o sobě připoutá. Takový je And Yet It Moves, který je na Steamu k mání za necelých 14 eur. Rozhodně se vyplatí stáhnout demo, vyzkoušet originální hratelnost a případně zakoupit kompletní verzi.

Autor: And Yet It Moves Team
Hodnocení redakce: 9/10
Hratelná demoverze

Defense Grid: The Awakening

Speciální odnož taktických strategií, takzvané tower defense hry, které jsou občas po česku nazývané věžovky, nemohla minout snad žádné vášnivé fanoušky indie scény. Ze zástupů flashovek je klasickým reprezentantem třeba Desktop Tower Defense, z freewarovek pak ByteAlity Tower Defense. Klasický koncept se rozhodli tvůrci z Hidden Path Entertainment vypracovat k dokonalosti, přidat skvělé audiovizuální zpracování a za necelých 19 eur ho nabídnout ke koupi na Steamu. Grafika a zvuky jsou na profesionální úrovni. Detailní futuristické úrovně (rovných dvacet) si můžete přibližovat a oddalovat, vidíte nelítostné souboje, propracovaná těla robotů i věží, hezké scenérie, spoustu efektů a výbuchů. Příběh vypráví temný hlas, hraje atmosférická hudba, neustávající střelba zní taktéž libově. Až na několik nepatrných bugů (třeba roboty sem častokrát přistihl procházet věží) jednoduše super! Ve srovnání s hrami jiných žánrů vás audiovizuální zpracování na zadek neposadí, v porovnání s tematickými kolegy ale Defense Grid výrazně boduje.

Onen tajemný hlas vedle rad také přidává střípky příběhu, ve kterém s posledními zbytky lidstva bojujete proti invazi alienů. V praxi to probíhá úplně klasicky, jak nám již ukázaly stovky jiných tower defense her. Nepřátelé v řadách neustále pochodují vstříc vaší základně, kde vezmou část cenného energetického jádra a vesele si to s ním štrádují k východu z úrovně. Pokud vynesou všechny kusy – adios! Cestu jim vedle terénu také takticky tvoříte pomocí věží, které nepřátele střílí a likvidují. Celkem devět druhů věžiček (lze je třikrát vylepšit) nepostrádá nápad a skvěle zapadá do futuristického pojetí celé hry. Propracovaně působí i patnáctka alienů, které si můžete stejně jako věže podrobně nastudovat v přiložené encyklopedii. Vedle tělesné stavby se liší hlavně vlastnostmi, jedni jsou pomalí a obrnění, druzí zase superrychlí, třetí létají, čtvrtí chodí zásadně ve velkých skupinách. Základ úspěchu ve všech věžovkách je právě ve volbě vhodného rozmístění věží v závislosti na skladbě nepřátel, přičemž vše musíte ještě volit s ohledem na finance (ty získáváte za zničené protivníky). Nutné je však dodat, že právě Defense Grid: The Awakening nepatří k těm nejtěžším kouskům tohoto specifického žánru. Hlavně ke konci již složitější dojem zanechávají „otevřené“ levely, kde je minimální vliv terénu a cesta protivníků je plně ve vaší režii. Možnost pro následné opakování jednotlivých úrovní zanechávají různé challenge módy a možnost srovnání s hráči po celém světě v žebříčcích.

Defense Grid: The Awakening rozhodně potěší všechny milovníky žánru. Je jen otázkou, kolik hráčů se rozhodne do tower defense titulu investovat, když za ně dosud ve flashové či freeware podobě nedali ani cent.

Autor: Hidden Path Entertainment
Hodnocení redakce: 8/10
Hratelná demoverze
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama