StarCraft Článek StarCraft: příběhové shrnutí

StarCraft: příběhové shrnutí

Ondřej Novotný

Ondřej Novotný

14. 3. 2013 23:14 7
Reklama

První StarCraft se stal multiplayerovou modlou. Mnoha takovým titulům se nestává, aby disponovaly rovněž kvalitní singleplayerovou částí, tato sci-fi strategie je však výjimkou. A jak už to tak u her od studia Blizzard bývá, velkou roli na úspěchu kampaní pro jednoho hráče má příběh. Čerstvěji nám to připomenula poutavá fantasy pohádka jménem WarCraft III, pamětníci však určitě mají pořád před očima spletitou, překvapivou a hlavně napínavou zápletku StarCraftu a datadisku Brood War.

Pamětníci… i oni kdysi napjatě sledovali, jak malou lidskou loď bez milosti smetl protosský paprsek. Tak dopadl první kontakt. Tak skončilo intro prvního StarCraftu.

Dějové shrnutí prvního dílu a datadisku, které jste si mohli přečíst při vydání Wings of Liberty, nyní vydáváme aktualizované právě o události první části StarCraftu II.

Válka začíná

Lidstvo, neboli Terrané, dlouhé roky kolonizovalo odlehlé planety. Jednou ale přišlo to, čeho se mnozí obávali: lidé zjistili, že nejsou ve vesmíru sami. První střet Terranů s vyspělou rasou Protossů nedopadl pro lidi dobře, jak ukázalo právě intro. První bitvu ale Terrané vyhráli: plukovník Edmund Duke přiměl Protossy stáhnout se z planety Mar Sara. Na stejné místo jednoho dne doráží i maršál Jim Raynor, aby odpověděl na volání o pomoc z pustiny. Nachází terranskou základnu, infikovanou neznámým organismem. Šance na záchranu? Nulová. Raynor se proto rozhodne bázi zničit. Lidské velení, Konfederace, ho však za trest uvězní.

Větší starost než Raynor ale lidem brzy začnou dělat ony neznámé organismy, z nichž se vyklubou vetřelci známí jako Zergové. Ti se rychle pustí do dalších útoků na Mar Saře, což přiměje antikonfederační skupiny k činu. Jedna z nich, Synové Korhalu, vedení Arcturem Mengskem, se pokusí o odpor, ale brzy zjistí, že proti početným Zergům je marný. Alespoň však zachrání Raynora, který posléze vytvoří silnou dvojku s Mengskovým druhým důstojníkem, Sarah Kerriganovou. Tento tým společně zjistí, že Konfederace pomocí psionického zářiče přilákala Zergy na Mar Saru.

Mengska brzy zachvátí touha po moci. Pomocí zářiče nažene Zergy na planetu Tarsonis, hlavní svět Konfederace. Protossové se mu pokusí plán překazit, což Mengska znepokojí. Pošle proto na planetu Kerriganovou, aby zajistila její hladké ovládnutí Zergy. Záměr mu vyjde – jenže Kerriganová končí obklíčená Zergy a prosí o evakuaci. Ta však nepřijde. Mengsk svou druhou důstojnici zradí a nechá ji napospas vetřelcům. A rozzuří tak Raynora, který se ji pokusí na poslední chvíli zachránit. Marně. Mengsk založí terranské Dominium a prohlásí sám sebe za císaře.

Kerriganová… žije!

Jenže Zergové zdaleka neřekli svoje poslední slovo. Infikovali Kerriganovou, vytvořili z ní Královnu čepelí, věrného sluhu Nadvědomí. To je hlavním řídícím orgánem Zergů a ovládá svůj Roj pomocí cerebratů. Protossové se vydají se Zergy bojovat, ale zjistí, že cerebraty konvenčními způsoby zabít nelze. Proto se velitel Tassadar spojí s temným templářem Zeratulem a společně zničí jednoho z cerebratů. Zergy to uvrhne v chaos, obrátí se proti sobě navzájem a hrozí, že se navzájem pobijí. Při zabití cerebrata však vznikne krátké telepatické spojení mezi ním a Zeratulem, které odhalí domovský svět Protossů na Aiuru. Místo, které Nadvědomí dlouho hledalo. Zergská invaze na Aiur může začít.

A pro Protossy v nejhorší možnou dobu. Jejich vrchní rada, Konkláve, obviní Tassadara z kacířství, jelikož se spojil s temnými templáři, kteří byli před časem vykázáni z Aiuru. Vyšle vykonavatele Artanise, aby Tassadara přivedl. Ten se s ním však místo toho spojí a společně s Raynorem bojují proti Zergům. Po návratu na Aiur ovšem vypukne občanská válka Protossů, jelikož Konkláve odmítne spolupracovat s temnými templáři. Nakonec se obě strany usmíří, ovšem válka Protossy vysílí.

Pyrrhovo vítězství

Přichází poslední bitva. Oslabené síly Protossů se snaží čelit invazi Zergů, ale jejich počty jsou obrovské. Tassadar se nakonec obětuje: soustředí své psionické síly a energii temných templářů do trupu své lodi, kterou vyšle na kolizní kurz s Nadvědomím. Přichází obrovská exploze, která Nadvědomí zničí. Jenže důvodů k radosti mají Protossové minimum. Jejich domovský svět, Aiur, je v troskách a konec Zergů také nenastal. Kerriganová po smrti Nadvědomí pochopila účel svého vzniku: teď bude vládnout ona.

Vzestup Královny čepelí

Děj datadisku Brood War navazuje přesně tam, kde skončila původní hra. Aiur je zdevastovaný po velké bitvě, navíc na něm stále řádí mnoho Zergů. Protossové se musí evakuovat a jako útočiště jim poslouží Shakuras, domov temných templářů. Bránou pradávné rasy Xel’Naga však projde na Shakuras i skupina Zergů. Matriarcha temných templářů, Raszagal, nabídne Protossům možnost, jak se se Zergy vypořádat: aktivací chrámu Xel’Nagů je mohou smést z planety. Pomoci v této misi přijde Protossům nečekaná posila: Sarah Kerriganová, která prohlásí, že chce zabránit Zergům ve vytvoření nového Nadvědomí, jež by ji znovu mohlo ovládat.

Tato zvláštní aliance dosáhne svého cíle, ovšem brzy přijde krize. Uprchlíci z Aiuru začnou bojovat proti temným templářům a Kerriganové, ta však povstání potlačí. A brzy odhalí své skutečné motivy: chce zničit zbývající cerebraty na planetě, aby mohla kompletně ovládnout všechny Zergy. Protossové ji v tom pomohou, ač o jejích plánech vědí. Nemají jinou možnost, aktivace chrámu Xel’Nagů je pro ně jedinou možností, jak zachránit planetu. Pomocí něj odstraní Zergy z povrchu.

Terranský rozkol

Mezitím objeví frakce terranských sil, známá pod názvem United Earth Directorate (UED), psionickou rušičku na planetě Tarsonis. Cílem UED bylo zajmout mladé zergské Nadvědomí, což by rušička mohla ohrozit. Její spuštění totiž naruší zergskou komunikaci, a kdyby padlo do rukou terranského Dominia, plán UED by byl v troskách. Velitel průzkumné jednotky UED, admirál DuGalle, se proto na radu Samira Durana, svého poradce, rozhodne rušičku zničit. Na poslední chvíli mu v tom ale zabrání DuGallův zástupce, viceadmirál Stukov.

Síly UED poté zamíří na Korhal IV, hlavní sídlo Dominia, kde zaútočí na armádu císaře Mengska. Porazí ho, císaře však na poslední chvíli zachrání protosská flotila vedená Jimem Raynorem. Společně pak uprchnou na Aiur, kam je UED pronásleduje. Duran ale nečekaně stáhne své síly a nechá do bitvy zasáhnout Zergy, kvůli čemuž se musí stáhnout i zbylé jednotky UED. Stukov pochopí jeho zradu, admirál DuGalle však nikoliv. Podiví se, když zjistí, že Raynor a Mengsk unikli a Stukov jim to umožnil. Duran dostane za úkol Stukova zabít a skutečně ho smrtelně postřelí. Zraněný viceadmirál však stihne ještě říct DuGallovi, kdo je skutečný zrádce. Rovněž se mu podaří zrekonstruovat psi rušičku, s jejíž pomocí poté DuGalle úspěšně ovládne mladé Nadvědomí. Zrádce Duran prchne.

Spojenci i nepřátelé

Na scéně se znovu objeví Kerriganová, která vytvoří další podivuhodnou alianci: s Mengskem, Raynorem a Duranem. Ona potřebuje zničit rušičku, na oplátku zase slíbila, že pomůže Mengskovi dobýt zpět Korhal IV. Aliance uspěje, Kerriganová však na poslední chvíli své spojence zradí. Pošle Zergy proti jednotkám Terranů, zničí jich velké množství a zabije generála Duka, Mengskovu pravou ruku. Raynor ji přísahá odplatu.

Řádění Kerriganové ale nekončí. Unese matriarchu Raszagal a použije ji k vydírání temných templářů pod vedením Zeratula. Chce po nich, aby zničili Nadvědomí, čímž by se všichni Zergové dostali pod její kontrolu. Zeratul nemá na výběr: Nadvědomí zničí a pokusí se Raszagal zachránit, ta už je ale infikovaná, a tak ji Zeratul nakonec zabije, aby ji ušetřil trápení. Cestou z planety Char pak objeví genetickou továrnu, kterou provozuje Samir Duran. To, co v ní najde, ho zděsí: Duran totiž vyvíjí hybridy Protossů a Zergů, sloužící prý mnohem vyšší moci.

Mezitím se proti Kerriganové spojí všichni, které stihla svými neplechami rozzlobit. Terranské Dominium, flotila UED a protosské síly. Ani to ale na zergský Roj nestačí. Kerriganová jejich útok odrazí a v bitvě zvítězí. Admirál DuGalle napíše poslední dopis své ženě a pak se zastřelí.

Raynor se poté pokusí svrhnout Mengska a jeho Dominium, ale neuspěje. Stále má výčitky, že nechal Kerriganovou napospas Zergům, začne pít a trápit se svoji minulostí.

Rebel scum

Uplynou čtyři roky. Dominium se stane znovu hlavní terranskou silou v sektoru Koprulu. Jeho nadvládě vzdorují skupiny rebelů, z nichž jako nejvýraznější vykrystalizuje grupa Raynor's Raiders, kterou vede náš starý známý Jim. Bojůvkami proti Mengskovi si zpestřuje svůj utrápený život, jenž utápí v litrech alkoholu a posmutněle u toho hledí na fotku dávno ztracené Kerriganové. Z letargie ho vytáhnou až události na planetě Mar Sara. Tam, kde kdysi celá sága začala, potká Raynor svého starého parťáka Tychuse Findlayho, který se zrovna dostal z vězení Dominia. Společnými silami osvobodí tamní obyvatelstvo od vlády Dominia a rovněž objeví část artefaktu rasy Xel'Naga.

Na křižníku Hyperion pak spolu putují galaxií a hledají jeho další části. Cestou potkají dvě zajímavé postavy: Gabriela Toshe, bývalého vraha Dominia, a sympatickou brýlatou doktorku Ariel Hansonovou. Oběma pomohou s jejich záležitostmi, skutečný zvrat však nastane, když se na palubě Hyperionu objeví Zeratul s děsivým proroctvím. Podělí se s Raynorem o vizi, podle níž hrozí lidstvu a Protossům zánik. Zabránit tomu může jediná osoba.

Sarah Kerriganová. Královna čepelí.

Nový začátek

Na toto jméno pochopitelně Raynor slyší, a tak spojí síly s Valerianem Mengskem (synem Arctura) a zaútočí na sídlo Zergů na Charu. Zdánlivě neslučitelnou alianci dá dohromady Raynorova zoufalá touha po posilách a Valerianova snaha ukázat se jako důstojný nástupce svého otce. Terrané vymyslí jednoduchý, ale riskantní plán: prorazit obranu Charu a použít artefakt Xel'Naga k navrácení Kerriganové do lidské formy.

Rozzuří se tuhá bitva, během níž Raynorovi vojáci ze všech sil brání postupně se nabíjející artefakt. Nebezpečný plán nakonec vyjde: aktivovaný artefakt vyhladí všechny Zergy na planetě a skutečně navrátí Kerriganové lidskou podobu. Jenže vyhráno pořád není. Naopak: Raynora překvapí nebezpečí z místa, kde by ho čekal nejméně. Tychus se pokusí zabít Kerriganovou, jelikož jeho propuštění z vězení Dominia podmínil Mengsk právě smrtí Královny čepelí. Tuto dohodu však Raynor odmítne akceptovat: Tychuse zastřelí a s Kerriganovou v náručí míří vstříc novému začátku.

Jenže budoucnost má pro Jima ještě pár nepříjemných překvapení v rukávu...

S využitím informací ze stránek starcraftcz.com.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama