Článek Video Game Name Generator Competition

Video Game Name Generator Competition

Ondřej Novotný

Ondřej Novotný

29. 3. 2008 23:00 4
Reklama

Že má Derek Yu a jeho parta kolem blogu TIGSource smysl pro humor, jsme se přesvědčili už v srpnu loňského roku, když tito pánové vyhlásili první velkou soutěž, kam měli tvůrci přihlašovat tituly co nejvíce odpovídající představě béčkové hry. Porotě se nejvíce líbila Cottage of Doom, našlo se však i mnoho dalších originálních a zábavných titulů – jaký rozdíl proti většině ostatních soutěží! Následující textovkové klání už takový úspěch nemělo, jednalo se ale naštěstí pouze o malý předkrm před hlavním chodem, jehož jsme se dočkali právě nyní.

Klíčovou součástí Video Game Name Generator Competition se stal generátor herních názvů na této adrese. Pokud si s ním budete chvíli hrát, zjistíte, že jeho zásoba je vskutku široká a že názvy, jež vytváří, by si zřejmě žádná ze současných velkých společností pro svůj titul použít nedovolila. Android Badminton Camp, Alien Sandwich Simulator nebo Exciting Dance King, tak s podobnými typy názvů se museli vývojáři poprat a postavit na jejich základech celou hru.

Celkem se do uzávěrky soutěžních příspěvků sešlo 48 titulů, což mohou správci blogu TIGSource určitě považovat za velký úspěch, obzvláště s přihlédnutím k tomu, že na vítězné tituly tentokrát nečekala žádná odměna. Pravda, mohli se sice přihlásit i lidé, jež programovat neumí; stačilo místo hratelného titulu vytvořit pouze obrázky, artworky, loga nebo další podobné materiály, jež by posloužily alespoň k vytvoření základní představy o hře. Této možnosti však nakonec využil jen jeden člověk… Vzhledem k bohaté „fantazii“ generátoru se pak nelze divit, že vznikla i celá řada podivností, kterým věnujeme v tomto článku speciální prostor. Hlavní pozornost si ale samozřejmě zaslouží ti úplně nejlepší.

Top 5 podle Hrej

Právě probíhající hlasování na fórech TIGSource, které určí oficiální pořadí zúčastněných her, skončí až za necelé dva týdny, a tak jsme si dovolili udělat malou hitparádu pětice titulů, jež se nám líbily nejvíce. Tady je:

1. ROM CHECK FAIL (Farbs) – člověk by nevěřil, jak zábavný titul může vzniknout podle zdánlivě nepoužitelného názvu. Úkolem je v každé úrovni vyčistit úroveň od všech nepřátel, háček však vězí v tom, že hratelnost se každých pár vteřin mění, a tak je třeba k likvidaci protivníků užít vždy jiných prostředků. Jednotlivé druhy hratelnosti jsou navíc inspirovány různými staršími klasikami, a tak v jednu chvíli skáčete po nepřátelích jako Mario, za pár momentů po nich střílíte v raketce podobné té z Thrustu a v dalším okamžiku se z vás stane Pacman. Jasný favorit na vítězství.

2. My First Skydiving Academy (Farmergnome) – možná trochu morbidní a nevkusná, především však krásně zpracovaná a velice zábavná arkáda, kde musíte manévrovat s dítětem, jež vypadlo z letadla, tak, aby se dostalo na zem co nejrychleji a v co „nejpůvodnějším“ stavu. Hra má sice pouze tři levely, ale motivace v podobě překonávání dosaženého highscore vás donutí u ní pár desítek minut strávit. Pozor – poslední úroveň opravdu není žádný med…

3. Ace Starkiller in: Hillbilly Burger Bastards! (ProgZmax) – výtečná sci-fi adventura v duchu starých Space Questů. Příběh bývalého válečného hrdiny, pilota Ace Starkillera, který se nyní živí převážením dodávek hamburgerů, nepostrádá vtip, zajímavá prostředí a dokonce ani akční složku. Nádherné grafické zpracování pak dopomáhá vytvořit atmosféru, která vás dokonale pohltí. Věčná škoda, že hra není aspoň trochu delší.

4. Samurai Railroad Mansion (Lurk) – akční hra, jež procvičí zejména váš postřeh a rychlost reakcí. Úkolem je zabíjet nepřátelské samuraje klikáním na jejich portréty, ovšem nesmíte seknout dívku nebo samuraje, jež se vám vzdal.

5. No One Can Stop the Farm Pioneer (Team Dino) – hrát si na obyčejného farmáře by asi nikoho příliš nebavilo; ten z NOCStFP je však opravdu jedinečný – dokáže cestovat mezi planetami a rozvíjet úspěšné zemědělství i tam, kam dosud lidská noha nepáchla. Mezi klady patří určitě také pěkná vizuální stránka.

Další tipy

I mimo tuto pětici se však našlo několik zajímavých počinů. Za vyzkoušení stojí bezpochyby dvojice plošinovek 8-Bit Gun Tales a Robotic Outlaw Mayhem, stejně jako arkáda Orbital Booty Interceptor, kde s mimozemským talířem unášíte lidi z povrchu Země. Demo očekávaného Cactusova titulu Brain-Damaged Toon Underworld na případné dobré umístění vzhledem ke své krátkosti pomýšlet nemůže; potenciál plné verze však rozhodně ukázalo. Twin Hobo Rocket od autora Gishe, Edmunda McMillena, nabídl asi nejhezčí grafické zpracování, po herní stránce už byl slabší. Jednou z nejpropracovanějších her byla politická strategie We Love Mind Control Rocket. A zaujala i bizarní fotbalová simulace Narcoleptic Soccer Rush. Oproti tomu zklamal nedávný vítěz IGF Petri Pürho - Small-Time Scorched Earth Invasion představuje jednu z jeho nejslabších her.

Galerie podivností

Vedle kvalitních titulů se v soutěži objevila i celá řada úletů – někdy se jednalo o cílené vtípky, někdy hra zkrátka působila překombinovaně, či u ní chyběly vysvětlující instrukce. Extreme Bedtime nebo Furry Punching Nitro jsou spíše flashové anekdoty než normální hry, podobně jako Morbidly Obese Rugby Nation. Great Magic of the Deep splňuje do puntíku soutěžní zadání; svoje trumfy však také zveřejní po pár prvních vteřinách. A pokud chcete opravdový úlet, vyzkoušejte Emo Harvest on The Oregon Trail nebo No One Can Stop the Sloth of the Blood God. S takovým názvem snad ani normální hru udělat nešlo.

Celkově lze VGNG Competition hodnotit vcelku pozitivně. Počet kvalitních titulů sice oproti béčkové soutěži o něco poklesl na úkor různých podivností, nicméně přesto se nalezlo několik skutečně vynikajících her, o kterých se bude určitě ještě několik týdnů či měsíců mluvit. Nabídku znáte, nenechte se pobízet dlouho.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama