zimni-olympijske-sporty-ve-hrach
SSX On Tour Článek Zimní olympijské sporty ve hrách

Zimní olympijské sporty ve hrách

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

31. 1. 2010 23:34
Reklama

Možná jste to dopředu nečekali, možná teď překvapené jenom hrajete, nicméně kolekce zimních sportů v krabičce nazvané Vancouver 2010 se příliš nevyvedla. Zábava to sice je, ovšem prchá rychle jak pára nad bublajícím hrncem a za pár minut zjistíte, že se peníze daly využít lépe. Třeba zajištěním kanadských televizních stanic, které se budou o letošní olympiádu starat v HD rozlišení. Aby však zklamání z nevýrazné hry nebylo příliš velké, rozhodli jsme se pro vás vypíchnout sedm nejzajímavějších alternativ, díky kterým si čekání na tu skutečnou olympiádu zaručeně zpříjemníte. Do výběru jsme nakonec zařadili i takové disciplíny, které ve hře Vancouver 2010 chybí, ujít byste si je totiž nechat neměli. Nuže, naše vysněná hra na olympiádu má takovouto podobu:

HOKEJ - NHL 10

Úspěch na olympiádě v Naganu a Turíně byl z pohledu hokejového fanouška balzámem na duši; bohužel, ve virtuálním Vancouveru se choutky uspokojovat nebudou. A vlastně, proč by měly? EA Sports exceluje se svoji sérii NHL, která se alespoň na čas přemístila na konzole, a pokud skutečně chcete zažít kvalitní zábavu okořeněnou solidní dávkou vypjetí a radosti z výhry, sáhněte po nejnovějším ročníku. Ten sice nenabízí možnost uspořádat olympijský turnaj tak, jak bychom si ho představovali, ale ani anonymní Tournament nedělá ostudu. Kromě toho naleznete v NHL 10 zábavu na celý rok, a to ať už je řeč o různých singleplayerových módech či propracovaném multiplayeru.

CURLING - Shotstone

V recenzi Vancouver 2010 jsme si postěžovali, že by určitě nebylo nic moc složitého zpracovat curling, jestli jste stejného názoru a rozhodnutí nezařadit tuto disciplínu nechápete, pusťte se s klidem do Shotstone. Nejedná se sice o graficky bůhvíjak propracovaný titul, ale dostanete jej zadarmo i se solidně fungujícím fyzikálním systémem. Ten hraje v curlingu důležitou roli, stejně jako teplota & čistota ledu v trajektorii hozeného kamene. Ono sweepování, tedy zametání speciálními košťátky, se v Shotstone také pochopitelně děje, přičemž si můžete vybírat jeho intenzitu. Z vlastních zkušeností pak můžeme potvrdit, že klání ve dvou hráčích se po dávce tréninku stává opravdovou zábavou.

LYŽOVÁNÍ - Ski Challenge 2010

Další hrou kompletně zdarma je už jistě všem dobře známý Ski Challenge, který se pravidelně objevuje již několikátým rokem. Po stránce hratelnosti i grafiky jde o skvěle zpracovaný titul, jenž se sice nevyznačuje obří nápaditostí, ale motivuje vás k neustálému zlepšování. Princip hry je totiž založen na postupném odemykání jednotlivých sjezdovek, v rámci kterých se soutěží o nejlepší čas. Online žebříčky čítají obludné počty hráčů a ti pilují a pilují každý milimetr trati ve snaze prodrat se mezi ostřílené veterány. Již zítra se navíc otevře předposlední z plánovaných tratí, děsivý svah v Kitzbühelu, a v předvečer olympijských her se na hoře Whistler Mountain uskuteční velké online finále. Ještě tedy máte čas do výsledků promluvit.

SKOKY NA LYŽÍCH - RTL Ski Jumping 2007

Už od dob populárních Winter Games od Accolade se točí pozornost také kolem skoků na lyžích, a ačkoliv ty nejsou ve Vancouver 2010 zpracovány špatně, nemohou se rovnat RTL Ski Jumping. Konkrétně ročník 2007 přinesl několik podstatných změn a představil hru, která se jednak snadno hraje a ovládá, avšak nabízí dostatek detailů i pro zanícenější hráče. Devizou je pak především mód kariéry, v níž táhnete svého skokana od mládežnických kategorií až po seniorskou, staráte se mu o výbavu a tam, nahoře na můstku, bojujete s trémou, větrem a kily navíc. V úspěšné éře českého skokana Jandy byl RTL Ski Jumping velmi populární, třeba to bude letos fungovat i naopak...

SNOWBOARDING - SSX, Shaun White Snowboarding

Když ve spojitosti s hrami přijde řeč na snowboard, jednoduše se musí zmínit série SSX. Ta svého času, bratru již před deseti lety, plnila na PS2 roli jedné z vůbec nejlepších her a stále se najdou tací, kteří velmi rádi opráší starou konzoli a baví se dynamickou jízdou ze svahu. O několik let později a v ne tak vysoké úrovni kvality se však objevila také hra snowboarďáka Shauna Whita, a pokud jí prominete některé nedostatky, dočkáte se především nekonečné volnosti. Závody a výzvy ve hře samozřejmě naleznete, ale není nic lepšího, než se v pěkné grafice spustit z toho nejvyššího vrcholku a... nechat se zavalit lavinou!

BIATLON - RTL Biathlon 2009

Snad proto, že běhy na lyžích nejsou obecně příliš populární, nenašly své místo ani ve Vancouveru 2010. Máte-li ale přeci jen touhu vyběhnout na náročný okruh a navíc si trochu zastřílet, sáhněte po Biathlonu 2009. Podobně jako jmenovaná lyžařská hra, pochází i biatlon z produkce RTL Games, takže hned od začátku můžete očekávat povedené grafické zpracování. Objektivně však musíme dodat, že po fyzikální stránce to občas trochu drhne a střelba na terč velikosti zátky od piva také není zrovna procházkou růžovým sadem. Ale schválně, běžte si někdy zaběhat takových deset, patnáct kilometrů a pak se pokuste... třeba navléct jehlu!

KRASOBRUSLENÍ - Figure Skating

Na závěr jsme si nechali takové malé rozptýlení. Krasobruslení, když ho neberete příliš vážně, není jen o tvrdém tréninku, známkách nebo vypilovaných skocích. Věřte nebo ne, může to být i rychlá zábava v přestávkách mezi prací, učením nebo jakoukoliv jinou záslužnou činností. Máte-li Nintendo DS, vyhráli jste hlavní cenu - Imagine: Figure Skating. Jedná se o kombinaci povedené hry a tradičně inovativního ovládání, kdy stylusem následujete čáru linoucí se po ledě a tvoříte se svojí svěřenkyní vše podstatné. Pokud ale Nintendo DS nemáte nebo nechcete investovat peníze do podobné hry, můžete si zkusit jakousi odlehčenou verzi na internetu. Flashová hra nazvaná jednoduše Figure Skating je totiž založená na stejném principu, místo stylusu však kreslíte prvky myší.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama