Zemřel John Madden, legendární trenér amerického fotbalu propůjčil své jméno sérii od EA Sports
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Zemřel John Madden, legendární trenér amerického fotbalu propůjčil své jméno sérii od EA Sports

Zemřel John Madden, legendární trenér amerického fotbalu propůjčil své jméno sérii od EA Sports

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

29. 12. 2021 11:50

Sportovní svět dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 85 let včera zemřel trenér a televizní osobnost amerického fotbalu John Madden. Oznámila to přímo organizace NFL. Madden je dobře známý i v herním světě, jeho vliv a odkaz v americkém fotbalu je tak velký, že je po něm tradičně nazývána série Madden NFL společnosti EA Sports.

Reklama

  • Ve věku 85 let zemřel trenér a televizní persona amerického fotbalu John Madden
  • Jeho jméno nese přes 25 let série her od EA Sports

Bodrý muž měl svou fotbalovou kariéru odstartovat ve Filadelfii s místními Eagles, úspěchu ale zabránilo vážné zranění kolena. Madden se tak vrhl na dráhu trenéra, z univerzitních lig se brzy vyprofiloval v oceňovaného trenéra a legendu lasvegaských Oakland Raiders. Po ukončení aktivní trenérské kariéry posunul svůj vliv ještě o úroveň výše v roli televizní persony, komentátora a experta. Získal 16 cen Emmy, novináři na něj v aktuálně vycházejících nekrolozích vzpomínají jako na fantasticky živého a zábavného komentátora. Do důchodu odešel v roce 2008.

“Nikdo nemiloval fotbal tak jako Kouč. On byl fotbal. Byl neuvěřitelným poradním hlasem pro mě i mnoho dalších. Už nikdy nebude žádný další John Madden a my mu budeme navždy zavázáni pro to, kolik toho pro fotbal udělal a za to, že je NFL tím čím je dnes,” vzpomíná na legendu fotbalu komisař NFL Roger Goodell.

První herní titul s Maddenovým jménem vyšel v roce 1988, konkrétně John Madden Football. Série jako taková pak začala recipročně vycházet v roce 1990 a v roce 1993 převzal dosavadní název Madden NFL (tehdy společnost EA převzala licenční práva na kluby NFL). Do roku 2013 se prodalo přes 100 milionů kopií série, v roce 2010 pak running back Marshall Faulk spekuloval, že hry ze série Madden aktivně hraje přes 50 procent skutečných hráčů v NFL. Jaká je situace dnes můžeme jen hádat.

Poslední tituly ze série Madden (běží stejně jako FIFA a nově i NHL na enginu Frostbite) se potýkají s negativní odezvou hráčů a review bombingem. Varovně klesají i hodnocení od kritiků.

Ve fotbalové, hokejové a relativně čerstvě basketbalové České republice tradičně americký fotbal příliš populární není, společně s baseballem ale postupně nachází nové fanoušky a zájem o NFL stoupá. Svůj podíl na tom jistě mají i hráči, kteří zkoušejí Madden NFL.

Odkaz Johna Maddena tedy sahá až do střední Evropy.

NENÍ JOHN MADDEN JAKO JOHN MADDEN 

 

Skotský jmenovec Johna Maddena, jen s prostředním jménem William, shodou náhod na začátku dvacátého století výrazně ovlivnil vývoj klasického fotbalu v Čechách a je spojen s pražskou Slávií. Je po něm pojmenována jedna z tribun na stadionu v pražském Edenu. Obě sportovní legendy spolu neměly žádný příbuzenský vztah.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama