Preview Park Beyond Článek Zahrál jsem si Park Beyond a dobře jsem se bavil

Zahrál jsem si Park Beyond a dobře jsem se bavil

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

4. 5. 2023 16:00

Seznam kapitol

1. IMPOSSIFY 2. PRO HRAČIČKY I LENOCHY

Ještě před pár lety by si mohl kdekdo pomyslet, že žánr budovatelských strategií a tycoonů spěje do virtuální kobky, čas ale ukázal, že především na poli AA a nezávislé produkce stále má co nabídnout. Stavění měst sice naprosto bezkonkurenčně vládnou Cities: Skylines, zatímco konkurence Paradoxu úplně vyklidila pole. V jiných oblastech budovatelských radovánek už ale panuje o něco větší konkurence a obzvláště to platí pro stále velmi populární tycoony zábavních parků.

Reklama

Tam v současnosti dominují britští Frontier, kteří kromě Planet Zoo a Jurassic World Evolution nabízejí také zábavu v Planet Coaster. Kromě toho jsme si ale v posledních letech mohli vyzkoušet třeba Parkitect, pokračování průkopníka žánru RollerCoaster Tycoon World nebo pozapomenutý Screamride. Do mixu nyní hodlá vstoupit také Bandai Namco s Limbic Entertainment, autoři série Tropico. Jejich originální záležitost Park Beyond jsem si mohl vyzkoušet ve velmi vstřícné preview verzi a zatím tahle zábavně-parková zábava vůbec nevypadá špatně.

UČEBNICE FYZIKY NECHTE DOMA

Jak už jsem zmínil o pár řádků výše, už tak velmi konkrétní žánr budovatelských strategií zaměřených na horské dráhy a zábavní parky je až překvapivě saturován i velmi moderními a úspěšnými hrami. Zájemce o další kousek tohohle prakticky snědeného koláče tedy musí nabídnout něco výrazně originálního. V případě Limbic Entertainment je to sázka na kombinaci uvěřitelného a neuvěřitelného. Většinu času tak budujete celkem standardní zábavní parky, ve kterých můžete využívat předpřipravených atrakcí, s naprostou svobodou sestavovat obří horské dráhy a zároveň návštěvníkům poskytovat klasické služby v podobě mastných hamburgerů, limonád, zmrzliny nebo třeba toalet. 

Zároveň se vám ale s přibývajícími spokojenými zákazníky nabíjí speciální zásobník “zábavnosti”, který následně využijete pro “znemožnění” konkrétních prvků parku. Asi nejzajímavější je to samozřejmě u atrakcí, které rázem začnou popírat fyzikální i konstrukční zákony. Z obyčejných ruských kol se stanou bláznivá soukolí, plastikové chobotnice a yettiové ožijí a začnou pohazovat s návštěvníky sem a tam, na hroských drahách se objeví obrovské kanóny a tak dále. Designéři se v tomto ohledu mohli opravdu vyřádit. Znemožnit ale můžete i libovolný stánek, ke kterému přilepíte kouzelný reklamní poutač, případně i konkrétní zaměstnance. Třeba uklízecí četu můžete vyzbrojit speciálními vysavači, aby se efektivněji zbavovali poházených odpadků, protože jsou návštěvníci parků v Park Beyond opravdu neuvěřitelná čuňata.

Hra kromě toho nabízí ještě jeden originální prvek v podobě jakéhosi náznaku příběhu. V rámci klasických výzev většinou vaše cesta začíná v kanceláři, kde zasednete ke kulatému stolu s roztodivnou skupinou poradců. Bláznivý majitel parků vás samozřejmě vyzývá k splnění těch nejšílenějších snů, geniální inženýrka přemýšlí, jak by šly ještě o něco více porušovat fyzikální zákony, distingovaná finanční ředitelka vám zase naopak stále připomíná, že pokladnice parku rozhodně není bezedná.

Skrz jednoduché dialogové okno jsem tak minimálně v úvodních třech dostupných kapitolách vždy nastavil základní motivy a zaměření parku. Design atrakcí i stánků se totiž může nést třeba ve stylu cukroví, westernu nebo Leonarda da Vinciho a zároveň každý prvek přitahuje různou sortu návštěvníků. Je v zásadě jen na vás, jestli se chcete zalíbit více dětem, rodinám, teenagerům nebo dospělým závislým na kávě a adrenalinu.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama