Tom Clancy's Rainbow Six: Vegas Článek Rainbow Six Vegas (PSP)

Rainbow Six Vegas (PSP)

Julius Rácz

Julius Rácz

25. 12. 2006 23:00
Reklama

Kostru PSP verze Rainbow Six Vegas tvoří poněkud odlišný příběh, než ten, který je (v případě PS3 verze teprve bude) vyprávěn PC (naše recenze), či konzolovými verzemi hry. Zatímco u zmíněných „konkurenčních“ platforem se po průzkumu lokací objevuje úderný tým plnící primárně ofenzivní bojové úkoly, tak v PSP verzi půjde hlavně o předofenzivní přípravy, které by měly usnadnit vstup pomyslné úderné jednotky na scénu. V kontextu s příběhem, odvíjejícím se na ostatních platformách, se tak děj PSP verze hry bude odehrávat spíše v bezprostředním okolí Las Vegas, než v jeho centrálních oblastech.

Veškeré akce, jichž se jako hráči přímo zúčastníte, se odehrají za asistence dvojice partnerů, kteří jeden bez druhého tak říkajíc „nedají ani ránu“. Tím prvním, a nutno poznamenat, že pracovně mnohem vytíženějším, je Brian Armstrong. No a tím druhým členem protiteroristické jednotky je Shawn Rivers. Hlavní náplní práce tohoto páru ostřílených agentů se stane řada různorodých bojových misí, jejichž úspěšné plnění povede ke zmaření plánů teroristů, kteří chtějí zákeřně zaútočit na Las Vegas a jeho bezprostřední okolí. Přesný cíl teroristů vám samozřejmě neprozradíme, ale můžeme zmínit, že v případě úspěchu by se teroristické aktivity výrazně projevily na příštím sčítání lidu ve městě, v němž aktuálně žije téměř sedmatřicet miliónů lidí.

Kooperace na prvním místě

Rainbow Six Vegas (PSP)
i Zdroj: Hrej.cz
Herní principy – způsob odhalování oponentů a jejich následná likvidace – by měly kopírovat ty, které známe z předešlých epizod herní série Rainbow Six. Kromě standardního, opatrného průchodu oblastí tak budete využívat i taktickou mapu, sloužící k naplánování akcí Armstronga, či Riverse. Jak už je výše naznačeno, tak budete převážnou část hry absolvovat v roli Briana Armstronga. Po úvodním ceremoniálu, v němž budete kromě nezbytného briefingu vybaveni potřebným arzenálem (povětšinou nějakým typem účinné automatické pušky) a případném naplánování mise, tedy vyrazíte do akce. V rámci postupu oblastí bude Brianova záda krýt hráčovo alter ego – odstřelovač Shawn Rivers. Úlohou Riverse bude především odstraňování nepřátel na velkou vzdálenost, čímž by se měl uvolnit prostor pro postup jeho týmového kolegy Armstronga. Ten by měl zase na oplátku dbát mimo jiné i o to, aby se v blízkosti jeho parťáka neocitl nějaký zapomenutý nepřítel.

Pro lepší akceschopnost dua v terénu a za účelem získání většího přehledu o dění v okolí, se bude hráč moci mezi ovládanými postavami volně přepínat. Dále bude moci, ať už v případě kontroly Riverse nebo Armstronga, přepínat kameru z pohledu first person do third person a naopak. Vzájemná kooperace je zřejmým základem game designu PSP verze hry, jejíž děj se bude postupně rozvíjet přes celkem šest rozsáhlých a zbrusu nových map. Začátek předlouhého tažení proti teroristům je posazen do venkovské lokace poblíž města a následné mise vás pak povedou skrze civilizovanější oblasti jako jsou například letiště, nebo přehrada.

Strategicky i akčně

V rámci hry pro jednoho hráče se během plnění hlavních bojových úkolů budete muset čas od času vypořádat i s méně technicky náročnými úkoly. Zatímco převážnou většinu misí budete plnit v oblastech plných úkrytů, které umožňují volit alternativní cestu k cílové oblasti, tak někdy narazíte na zóny, jejichž absolvování bude, více než taktickou akci, připomínat ryzí střílečku. V těchto specifických zónách pak více než taktiku a myšlení stratéga využijete rychlou reakci a střelecké umění.

Rainbow Six Vegas (PSP)
i Zdroj: Hrej.cz
K tomu, abyste v akčněji zaměřených úsecích hry nepropadli beznaději z nesnadného míření, či málo pohotové reakce postavy na vaše (tlačítky PSP vyslané) povely, by mělo dopomoci pro možnosti PSP upravené ovládání. To je svým základem velmi podobné tomu, s nímž jste se mohli setkat například v PSP titulu Syphon Filter: Dark Mirror – levá páčka slouží k řízení pohybu postavy, čtyři hlavní tlačítka jsou určena pro zaměřování, směrovým křížem zadáváte příkazy atd. Komplexně vzato by ovládání mělo, kromě pohodlného ovládání základních prvků, nabídnou i senzitivní zaměřování cílů, což je v dané žánrové kategorii velmi přínosným, byť ne zrovna tím nejdůležitějším, herním atributem.

Multiplayer ... a pak konec

Rainbow Six série je populární nejenom kvůli tradičně solidnímu singleplayeru, ale i pro tradičně lepší multiplayer. PSP verze RSV by neměla tradici porušit a nabídne kromě lokálního Ad-Hoc i online multiplayer, v obou případech pak až pro šest hráčů. Co se herních módů týče, tak budou k dispozici varianty Survival, Terrorist Hunt, Team Survival a pár dalších, které se budou odehrávat na mapách nových i těch co byly vytvořeny na základě nejoblíbenějších kousků z předešlých dílů série. 

Celkově vzato má PSP verze Rainbow Six Vegas docela slušnou šanci postavit se hrdě vedle svého povedeného PC bratránka a Xbox 360 sestřenice na přední místo v žebříčku nejlepších akčních her posledních několika měsíců. Zbývá dodat, že by měla PSP verze vyjít na konci ledna příštího roku, nebo spíše na konci dalšího měsíce. Nesmíme zapomínat na fakt, že do konce roku 2006 zbývá už jen několik málo dní.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama