Cogs Článek Indie koktejl - akční i logické osvěžení

Indie koktejl - akční i logické osvěžení

Marek Švrkala

Marek Švrkala

25. 7. 2009 22:30 6
Reklama

Od posledního posezení v našem nezávislém baru uplynul již nějaký ten pátek. Mezi pařany se tak dostala slušná řádka zajímavých nezávislých her. Pro horké léto jistě nějaký ten osvěžující koktejl namíchaný právě z nich bodne. Jako přísady jsme tentokrát vybrali hru dobře kombinující několik žánrů – Chains, zábavné arkádové létání za druhé světové války - Turning The Tide a skvělou logickou gamesu vycházející z klasického námětu – Cogs. Pojďme si jednotlivé kousky podrobně rozebrat, ať víme, jaký mix si můžeme vychutnávat...

Chains aneb spojujte barvičky

Indie koktejl - akční i logické osvěžení
i Zdroj: Hrej.cz
Indie vývojáři prostě umí hry oživit skvělými nápady. To se podařilo i Ivanovi a Philipovi Traykovým, kteří skvěle rozpracovali klasický koncept spojování tří stejných předmětů. Chains stojí na základech 2D enginu AGen, jehož autorství dalo vzniknout i názvu studia obou autorů, kteří za hrou stojí – 2DEngine.

Základní princip, který se po celou dobu nemění, je tedy jasný. Spojovat minimálně tři kolečka stejné barvy, která padají do různých objektů. Stačí na jedno kliknout, pak vybrat další a pokud je dostatečně blízko, tak je spojí čára. A když se takhle zadaří s minimálně třemi kousky, pak zmizí. Tento koncept autoři využili pro několik herních systémů. V některých levelech stačí „vyklikat“ určitý počet kuliček, v jiných musíte udělat řetěz třeba o patnácti kuličkách a někde je nutné udržovat neustálý „průtok“ kuliček určitým tunelem s překážkami. Prostě hlídat, aby se nikde nezablokovaly a tok byl plynulý. I zde musíte neustále tvořit trojice a odblokovávat tak případné špunty. Zajímavý mix herních stylů baví. Hratelnost totiž míchá hned několik žánrů. Občas prostě musíte plánovat a logicky uvažovat, třeba v „průtokových“ levelech jde ale spíše o rychlost a postřeh. Škoda jen, že všech úrovní je pouhá dvacítka, což neuspokojí ani při několika různých obtížnostech. Je to prostě málo. Překonávání dosažených výsledků vás k hraní asi znovu nepřiláká. Naopak k dobru můžeme přičíst, že úrovně jsou rozdílné, zajímavě navržené a maximálně využívají bezproblémovou fyziku kuliček.

Zpracování zkušeným hráčům nezávislých her pravděpodobně nepřijde nijak výjimečné. Je tak nějak "indie". Jednoduše vypadá hezky – spousta barev, které se často mění a posunují, tvoří na pohled příjemnou mozaiku. Elektronické hudební tóny taktéž nepřekvapí, jsou pohodové. Chains ale boduje hlavně nápaditou a zároveň na pochopení jednoduchou hratelností. Vše je momentálně za necelé 4 eura k mání na Steamu.

Autor: 2DEngine
Hodnocení redakce: 7/10
Hratelná demoverze

Turning The Tide aneb vypráskejte uniformu nácistům

Indie koktejl - akční i logické osvěžení
i Zdroj: Hrej.cz
V jednoduchosti je síla. Známé heslo razí i na první pohled nenápadný kousek od Steva Harrise a Haya Van Reeka - dříve patřili do studia The Peasants, které tvořilo freewarové hry. To nám přineslo třeba vynikající sérii plošinovek s dvojicí vidláků v hlavní roli - (Bernard & Hank a Bernard & Hank 2: Springtime Again). Duo se rozhodlo k dokonalosti vypracovat jejich starší freewarový projekt Blue Dragon, kde jste s letadýlkem kosili nepřátele. A střílet je budete opět. Všemu nahrává příběh: dostáváte se do rozhodující fáze druhé světové války, za níž autoři považují leden 1945. Jako spojenecký voják se musíte pustit do odporujících nacistů a plnit různé rozkazy.

Ve 2D pohledu z boku (tak trochu ve stylu DuckTales: The Quest for Gold a létání s Rampou McKvákem) se tak stanete pilotem a později také kapitánem ponorky. Hráče ihned zaujme (nebo naopak rozčílí) ovládání myší. Levým a pravým tlačítkem totiž kombinujete stoupání a pokles vašeho stroje, což vzhledem k vlastnostem obou mašin není zrovna snadné. Uhýbat se na poslední chvíli před Messersschmittem protivníků vyžaduje hodně zručnosti a maximální soustředění. Vedle soubojů ve vzduchu musíte také vypouštět bomby na pozemní cíle. Akce je tedy opravdu dost, v každé misi se vyřádíte. Leč levelů je pouze 14 a hlavně ty úvodní se dají sfouknout během pár chvil. Největší problémy mi v počátcích dělalo přistávání (musí být opravdu jemné).

Retro zpracování nebylo špatnou volbou. Bojiště je celkově přehledné (i když se všude hemží jednotky) a zároveň celkem hezké. Vojáčci jsou sympaťáci, tančíky roztomilé a letadýlka k nakousnutí. Do boje hrají klasické vojenské melodie. Pro vášnivé hráče je připraven editor úrovní a online highscore – komunitní život ale dosud příliš nekvete. Digitálně distribuovaná verze (autor připravil i krabicovou) se dá pořídit za necelých osmnáct dolarů, což mi přijde v porovnání s některými jinými tituly trochu moc. Turning The Tide navíc nenabízí nic, čím by zásadně zlomil rozhodování o koupi. Slušnou hratelnost, retro zpracování a průměrnou délku v nějaké akčně-arkádové akci jsme už viděli mnohokrát.

Autor: Steve Harris Games
Hodnocení redakce: 5/10
Hratelná demoverze

Cogs aneb sestrojte si parovod

Indie koktejl - akční i logické osvěžení
i Zdroj: Hrej.cz
I líné studio Lazy 8 Studios si vzalo na paškál provařený koncept, který vás možná pronásleduje už od dětských let. Vždyť kdo jako prcek neposunoval malé čtverečky, aby z nich vznikl hezký obrázek? Díky pilným vývojářům se budete podivovat, co vše z něj jde vymyslet. Čtverečky sice nebudete přesunovat, abyste utvořili nějakou tu malbu, ale aby vznikl plně funkční mechanismus! Klasický herní systém byl zasazen do prostředí různých strojů a to i ve 3D prostředí.

V módu inventor na vás čeká hned padesátka podobných puzzlů. Ovládání je jednoduché, kliknutím na levé myšidlo kostičku posunete na volné políčko. Pokud kliknete na sousedící kostku (případně ještě další v řadě), můžete jich přesunout hned několik, což zásadně pomáhá u mnoha levelů. Avšak puzzle nestačí jen vyřešit. Důležitý je i čas a také počet jednotlivých úkonů. Podle vašeho výkonu získáte hvězdy a za ně si můžete koupit další sadu levelů. Vše dostává ještě větší grády v challenge módu, kde jste při řešení omezeni 30 vteřinami nebo deseti pohyby na ploše. Některé puzzle na takovýto limit zvládnou jen největší profíci. Obzvláště vypečené jsou 3D objekty, kdy ještě musíte soustrojí otáčet. Cogs tak nabízí propracovaný herní systém, který díky vynikajícím návrhům puzzlů velmi baví.

Je totiž skvělý pocit přešoupat kostky a zjistit, že mechanismus funguje. Kolečka se postupně otáčejí a to poslední na konci otočí klapkou, která švihne do zvonku. Crrrrr a jupííí, level je úspěšně dokončen! Nebo takové pospojování trubek naplněných párou, která vámi sestrojeným parovodem dospěje až k balónku. Ten se naplní a stroj vzletí. Super! Technické zpracování k námětu sedí výtečně. Dokonce i menu jsou postavena na strojích. Textury sice úplně dokonalé nejsou, avšak vše dohromady i se zvuky a hudbou zanechává slušný dojem. Hra je za devět eur k mání na Steamu, občas se vynoří i nějaká ta zajímavá slevová akce. Pokud máte rádi podobné logické tituly, berte. Vzhledem k celkovému počtu puzzlů, jež svou vyšší náročností osloví i hardcore hráče a pobaví je na dlouhou dobu, jde o vynikající volbu.

Autor: Lazy 8 Studios
Hodnocení redakce: 8/10
Hratelná demoverze

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama