Ghostbusters The Video Game Článek Ghostbusters: The Videogame

Ghostbusters: The Videogame

taltos

taltos

1. 1. 2008 23:46 1
Reklama

Situace okolo slavné partičky krotitelů duchů, která ohromila divácké publikum již v osmdesátých letech, je zamotaná. Nejdříve nebylo jasné, jak to s licencí v rukách společnosti ZootFly vůbec bude. Po dlouhém čekání se jí chopila poněkud silnější firma Sierra, samozřejmě pod taktovkou Sony. A pod křídly Sierry se nachází i týmy Terminal Reality a Ref Fly Studios. První jmenovaní dostali za úkol zpracovat hru na vlastním enginu Infernal pro platformy PC, PlayStation 3 a Xbox 360, přičemž druhé studio vyrábí trošku odlišnou hru pro PlayStation 2 a Wii. Jak můžete sami vidět, zmatek je to pořádný. My se nicméně dále nebudeme zaobírat licencemi a úkoly, které jednotlivé týmy dostaly, a zaměříme se na atraktivnější next-gen verzi od vývojářů z Terminal Reality.

Tam, kde to všechno skončilo…

Autoři se rozhodli udělat radost především fanouškům filmu, a tak herní příběh volně navazuje na konec druhého snímku. Ve zbrusu novém příběhu z pera Ramise a Aykroyda (kteří stojí za dějem obou filmů) se opět podíváte do New Yorku roku 1991, kdy má naše partička problémy s novým přívalem démonů a strašidel. Ti začínají město obléhat uvnitř veřejných budov i na ulicích, a tak se nedá říci, že by Krotitelé neměli do čeho píchnout. I díky tomu by rádi svou skupinu rozšířili, zaměstnali nové krotitele a získali licenci pro vybudování oficiální duchařské společnosti. S tou však nebude vůbec jednoduchá práce, protože budete muset obalamutit jak známého úředníka Waltera Pecka, tak i celou komisi pro udělování těchto licencí.

Během putování po městě se vždy podíváte do určité lokace, kde budete mít ve většině případů za úkol lapit nějakého bubáka. Za chycení vám komise přidělí body, za zabití bohužel již ne. Musíte se tak vždy dvakrát rozmyslet, jak celou akci provede, aby se vám podařilo dané strašidlo dostat do úzkých a pak ho jednou ze svých hračiček uvěznit. Ještě není zcela jasné, jestli bude možné se volně pohybovat po městě ve známém voze Ecto-1 a na místa misí se vždy dostavit, kdy a kudy se vám zachce. Tvůrci nicméně přítomnost vozidla krotitelů duchů přislíbili, tak se ho snad dočkáme aspoň v dějových sekvencích.

Staří známý na scénu

Kdo se těšil, že si vyzkouší práci krotitele duchů v kůži Petera Venkmana, Spenglera, doktora Stantze nebo Winstona Zeddmore, bude zklamán. Všichni představitelé krotitelů z filmu jsou přeneseni i do herní podoby, vy se nicméně ujmete nováčka, který je do akce nasazen teprve poněkolikáté. Nese to s sebou i nesporné plusy - tím, že budete postavou oddělenou od základní party Krotitelů, se můžete o to častěji zasmát jejich rozhovorům. Podle posledních informací by navíc měly mít všechny postavy originální hlasy.

Kromě známých hlavních hrdinů se během hraní setkáte i se spoustou stejných lokací a protivníků. Fanoušci série tak jistě okamžitě poznají hotel Sedgwick nebo charakteristické newyorské knihovny, ve kterých naši oblíbení duchové rozhazují knihy na všechny strany. Mezi nimi nebude chybět ani náš oblíbený slizák nebo obrovitý Marshmallow Man, čímž se zároveň potvrzuje i přítomnost bossů ve hře.

Rybaříme s duchy

Duchy by bylo dost složité chytat do holých rukou, a tak na scénu přichází početný arzenál. Z něj sice tvůrci ještě mnoho nevyzradili, nicméně již nyní je jasné, že základem bude speciální HUB, který vás informuje o všech důležitých informacích. Hodnotou zdraví počínaje a typem zbraně konče. Kromě toho si vyzkoušíte i mírumilovný a z filmu známý protonový paprsek, který nemá za úkol duchy zabít, nýbrž je chytit do svých spárů a přenesením nad připravený box je i uvěznit. Tuto vychytávku budete ve hře používat pravděpodobně nejčastěji, protože, jak jsme řekli, zabíjení příšerek vám není tolik k užitku (i když misi tím také splníte).

Velkým příslibem je fyzikální model a celkový engine Infernal, který hra využívá. Na tom sami tvůrci pracovali několik let a my se nyní můžeme těšit na samotný výsledek v akci. A na obrázcích vypadá kreslená grafika velmi dobře. Podle prohlášení budete moci hýbat snad s devadesáti procenty objektů v misi a především se bude prostředí „přizpůsobovat“ vašim akcím. Můžete si být tedy jisti, že po boji s nezbedným duchem, který se bude snažit vymanit z vašich kleští, nezůstane jediná tužka na stole a seznam zničených věcí bude dosahovat úctyhodné délky.

Za rok se tu sejdeme

Již jsme ve hrách s duchy strašili lidi v jejich obydlích a postavili jsme se tváří v tvář spoustě nejrůznějších příšer, ať už hmotných nebo nehmotných. Podobná hra, nabízející především humornou a zároveň v jistých chvílích strašidelnou atmosféru zkombinovanou s jednoduchou akcí, je však velmi ojedinělá. Když se k tomu přidá namluvení postav původními herci a vůbec jejich přítomnost ve hře a příběh z pera původních autorů, visí ve vzduchu příjemné napětí. Je vidět, že Sierra to myslí doopravdy vážně, a pokud se něco hodně nezpacká (trošku obavy máme z ovládání), budeme mít volbu dárku na příští Vánoce, což je předpokládané datum vydání, jasnou.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama