GameStop stahuje kontroverzní NFT inspirované legendární fotografií 11. září
i Zdroj: GameStop
NFT Novinka GameStop stahuje kontroverzní NFT inspirované legendární fotografií 11. září

GameStop stahuje kontroverzní NFT inspirované legendární fotografií 11. září

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

25. 7. 2022 12:02

Řetězec herních obchodů GameStop po loňském zázračném vzestupu na burze letos spustil vlastní platformu pro prodej NFT. Ta je v současnosti v betaverzi a těší se zájmu nakupujících i prodávajících, neubránila se ale kontroverzím. Společnost například byla nucena stáhnout z prodeje snímek, který dost nevhodným způsobem narážel na události 11. září.

Reklama

  • GameStop ze svého NFT trhu odstranil nevhodný produkt
  • Odkazoval na události 11. září

Konkrétně šlo o výtvor jednoho z ověřených tvůrců s přezdívkou Jules. Produkt nazvaný Falling Man vyobrazuje muže v obleku astronauta padajícího hlavou dolů. Obrázek tak velmi otevřeně odkazuje na jednu z nejznámějších reportážních fotografií všech dob, snímek muže padajícího z mrakodrapu World Trade Center během událostí 11. září 2001. Fotografii neznámého muže pořídil fotograf Richard Drew pracující pro agenturu Associated Press, a i kvůli logickému osudu vyfocené osoby se později stala jednou velmi diskutovanou a kontroverzní.

Magazín PCGamer poukazuje na to, že platforma jako taková používá astronauty jako maskoty. Zasazení do tohoto kontextu ale popudilo řadu diskutujících na internetových fórech, GameStop tedy NFT stáhl z prodeje. Uživatel také přišel o možnost vytvářet a prodávat NFT.

Zřejmě i díky kontroverznímu pojetí o něj byl přitom velký zájem. Jeho hodnota při prodejích stihla dosáhnout 265 dolarů, tedy v přepočtu zhruba 6300 českých korun (ve formě kryptoměny ethereum). Na internetu se také objevilo obvinění, že samotný obrázek využívá renderu modelu skafandru jiného autora, který tvůrce NFT zřejmě použil neoprávněně.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama