dead-space-3
Dead Space 3 Článek Dead Space 3

Dead Space 3

Maggot

Maggot

9. 5. 2012 22:19 1
Reklama

Přiznejme si to, s příchodem nové generace herního železa žánr hororů oslabil, a to mírou větší než velkou. Klasická survivalová jména buďto úplně vymizela, nebo se transformovala do podoby akčněji laděných thrillerů s hororovými prvky. Možná z toho důvodu zaznamenala značka Dead Space takový úspěch. Co si budeme povídat, perfektně balancuje nad propastí hororu a nefalšované akce. Ačkoliv se může zdát, že vývojáři ve Visceral Games využili situace absolutního hororového bezvětří, pravdou zůstává, že jde o velice povedenou sérii, která brzy oslaví výročí s Dead Space 3!

Kterej z vás je Isaac?

Isaac Clarke, nejnebezpečnější servisní technik, se vrací i se svou plazmovou řezačkou! Dead Space 3 je přímou evolucí série po stránce hratelnosti i příběhu, jelikož se můžete těšit na napínavou akci z pohledu třetí osoby, podpořenou lekačkami a všudypřítomným pachem krve. Zmutovaní nepřátelé známí také jako nekromorfové hlásí návrat, Isaac se tentokrát ale musí vypořádat s pravděpodobně ještě větším zlem, než které jej na zamrzlé planetě Tau Volantis obklopuje.

Isaac je totiž na útěku, aby se vyhnul zatčení. Jenže! Zatímco předchozí díly poskytovaly útočiště v lidmi vybudovaných komplexech, Tau Volantis je z poloviny navržená jako neobydlená planeta, kompletně pokrytá sněhem. Ačkoliv jsme ještě neměli možnost vidět oficiální snímky, už teď si dokážeme představit scénu, kdy se pod Isaacem podlomí led a on s vyděšeným výrazem na masce padá do temné propasti, na jejímž dně čeká houf zmutovaných a uslintaných nekromorfů, těšících se na hostinu v neandrtálském stylu.

Příběh hry bude často doprovázen zmatenými sekvencemi, kdy hráč nedokáže rozlišit realitu od výplodu mysli. U Isaaca se totiž v mnohem širším měřítku začne projevovat jeho rozdvojená osobnost. Druhému obyvateli mozku hlavního hrdiny tak říkejte Shadow Clarke, který vás nejednou dostane do fatálních situací. V mnoha pasážích hry vám ovšem bude dělat průvodce i druhá postava s podobnou kombinézou jakou máte vy. K této příležitosti bude vůbec poprvé v sérii představen příběhový kooperační režim, kde vám bude sparing partnera dělat právě onen sci-fi průvodce.

WiFi High-Five

Systém je přitom nastaven tak, že se k vám může druhý hráč připojit prakticky instantně bez jakékoliv notifikace. Pokud o to samozřejmě stojíte! Příběh i ve dvou lidech zůstane nepozměněn, tok hry se samozřejmě v některých ohledech odliší tak, aby přítomnost druhého hráče lépe formovala nadcházející události, což znamená, že některé sekvence zmizí, jiné naopak přibydou. Jistotou zůstává fakt, že druhá postava je skutečně určená ke kooperaci, nikoliv ke zjednodušení akce.

Můžete se léčit, půjčovat si munici, ale jakmile jeden z hráčů zemře, oba začínají od posledního checkpointu. Speciální možnosti telekinese vám posléze umožní řešení puzzlů navržených přímo pro dva hráče. Jak již ale bylo řečeno, několik krizových situací zažijete pouze v singleplayeru, tudíž se důrazně doporučuje hru dohrát nejdříve tímto způsobem. Příběh hry se pak zaměřuje na neidentifikovanou základnu, z níž nevzešlo nic dobrého. A když říkáme nic dobrého, myslíme tím jen neidentifikovatelnou hordu svalů, šlach, zubů a drápů.

Dead Space 3
i Zdroj: Hrej.cz

Několik drbů se točí i kolem upravování zbraní. Pokud si dobře pamatujete, pomocí speciálních energetických uzlů bylo možné (zároveň se jednalo o ohromně motivující prvek nutící vás prozkoumávat každý kout) vylepšovat atributy střelných zbraní. Redaktoři serveru IGN potvrzují, že viděli například plazmovou řezačku, která je schopná tlakem odpalovat nepřátele v situacích, „kdy to jde na těsno.“ Naopak, alternativní účinky samopalu dokumentují vystřelování listů z cirkulárky. Co si z toho vzít? Může se tedy stát, že v Dead Space 3 bude možné křížit povahu jednotlivých zbraní.

Stimulovaný simulant

Ani prvky ovládání postavy nezůstanou na jednom místě. Isaac se od minule trochu přiučil a tak se nyní dokáže skrčit, případně hbitě uskakovat do stran. Během přikrčení se tak lze schovat za překážky, stejně jak v řadových akcích. Mimo nekromorfů se totiž střetnete i s nepříliš běžnými vojáky, kteří vám půjdou po krku jako husa po flusu. Nakonec dojde i na plíživé pasáže, tudíž novou sadu pohybů beze zbytku využijete. A co se stane s vojákem, když podlehne moci volání? Ano nekromorf!

Poté zahodí všechny ty zbraně a granáty, vytasí set ostrých drápů a půjde vám po krku jako německý ovčák po tlačence. Dead Space 3 se nepřáteli v mnoha ohledech inspiruje u japonské konkurence v podobě Lost Planet. Těšit se můžete na souboj s obřím zmutovaným pavoukem, který vám své „oranžové místo“ ukáže jen po salvě z plazmové řezačky. Jakmile se k němu přiblížíte, hodí si vás mezi dva krajíce chleba. Postupovat tak musíte tradičně systematicky postupným okrajováním a následným výpadem do slabin.

Záběr posléze zamířil i na obřího červa, který se vynořil zpod sněhové přikrývky. Ano, viděli jsme to už mnohokrát, ale obří sněžní červi se nikdy neomrzí. Dead Space 3 je stále tou nechutnou hrou, jakou se stal už s prvním dílem. Příklon ke kooperaci pravděpodobně lehce potlačí onen pocit strachu a nejistoty, dáme ovšem klávesnici do ohně za to, že se bude hrát jako pohádka. Pohádka, z níž by vaše děcka měla doživotní trauma. O čemž se ostatně budou moci majitelé PC, PlayStation 3 a Xbox 360 přesvědčit nejpozději v dubnu příštího roku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama