Část obyvatel Kypru nemůže kvůli historickým sporům pořádně hrát Pokémon Go
i Zdroj: Niantic
Kuriozity Pokémon Go Novinka Část obyvatel Kypru nemůže kvůli historickým sporům pořádně hrát Pokémon Go

Část obyvatel Kypru nemůže kvůli historickým sporům pořádně hrát Pokémon Go

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

19. 1. 2023 15:57

Dlouholetý fenomén Pokémon Go donutil spoustu hráčů vyrazit z počítačových a konzolových brlohů do ulic lovit virtuální stvoření. Ne všude je ale hraní tak jednoduché, jako třeba v Praze, kde můžete roztomilé příšerky lovit prakticky v každé ulici. Magazín Eurogamer upozornil na velmi zajímavý problém, který mají hráči žijící v konkrétní části ostrova Kypr.

Reklama

  • Magazín Eurogamer upozornil na zajímavý problém hráčů Pokémon Go na Kypru
  • V Nárazníkové zóně OSN, oddělující politicky sporné poloviny ostrova, se nespawnují Pokémoni

O tom, že má i chytání Pokémonů svá omezení, často daná zákony, jsme psali v roce 2021 k příležitosti pátého výročí titulu. Někteří lovci totiž během let vyrazili třeba do muzea holocaustu, nebo překročili hranice země, například do Kanady, nebo do Iráku.

Pět let s Pokémon Go, mobilní hrou, jejíž úspěch se počítá v miliardách dolarů
i Zdroj: Hrej.cz

Pět let s Pokémon Go, mobilní hrou, jejíž úspěch se počítá v miliardách dolarů

Pokémon Go slaví páte narozeniny. Neobyčejně úspěšná mobilní hra přilákala desítky miliony hráčů, kteří v ní často nechali…

13. 7. 2021 16:00

Hra ale pro bezpečnost hráčů sama omezuje, kde se Pokémoni spawnují. Automaticky je tak nepotkáváte třeba v oblastech spojených s armádou. Právě to je problém na Kypru.

Čtenáři znalejší historických a zeměpisných souvislostí asi tuší, v čem bude problém. Ostrov Kypr leží ve Středozemním moři a je sám o sobě státem. V roce 1974 nově vládnoucí řečtí nacionalisté chtěli ostrov připojit k Řecku, jenže na ostrově zároveň tradičně žije početné obyvatelstvo s tureckým původem. V roce 1983 Turecko vojenskou invazí obsadilo severní část ostrova a vyhlásilo zde stát Severní Kypr. Ten ale není mezinárodně uznáván, jako jediní ho uznávají právě Turci.

Rozdělení ostrova je tedy problematické jak z hlediska politiky, tak mezinárodního práva. V současnosti je situace poměrně klidná, stále ale existuje takzvaná Nárazníková zóna OSN, známější jako Zelená linie, která oba regiony odděluje. V praxi nejde o “linii”, tedy hranici, ale o až několik kilometrů široký pás, na kterém žije zhruba deset tisíc obyvatel ostrova.

Jižní (oficiální) a severní (neoficiální, turecká) část ostrova rozdělené nárazníkovým pásem
i Zdroj: Eurogamer
Jižní (oficiální) a severní (neoficiální, turecká) část ostrova rozdělené nárazníkovým pásem

Nárazníková zóna je v mapových podkladech Open Street Maps zřejmě stále vedena jako armádní oblast. Hráči se v ní tedy mohou ke hře připojit, a najdou zde i pokémoní tělocvičny nebo PokéStopy, ke kterým lze Pokémony placenými návnadami lákat. V divočině se ale žádná stvoření neobjevují. Pro jednoduchý lov tak musí místní obyvatelé vyrazit do jiných částí Kypru. Na skutečnost upozornil kypřan Solon Falas, dlouholetý fanoušek hry, který pochází z jednoho z měst ležících v Nárazníkovém pásu.

Argumentuje, že mezi 10 tisíci obyvateli asi moc hráčů Pokémon Go není. To ale může být způsobeno i výše zmíněným omezením, které v podstatě znemožnilo, aby zde vznikla alespoň malá komunita fanoušků. Skrz média chce situaci zviditelnit, a třeba pobídnout autory ze studia Niantic k tomu, aby nastavení ručně změnili. Alternativou by byla úprava mapových podkladů. Open Street Maps totiž fungují podobně jako Wikipedie na základě společných úprav komunitou. Takové zákroky by ale byly poměrně problematické, přímý zásah autorů je tedy zřejmě jednodušší metodou.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama