Pokémon GO je válec. Za dobu své existence vydělal neuvěřitelných 138 miliard
i Zdroj: Niantic / Pokémon GO press kit
Mobilní hraní Pokémon Go Novinka Pokémon GO je válec. Za dobu své existence vydělal neuvěřitelných 138 miliard

Pokémon GO je válec. Za dobu své existence vydělal neuvěřitelných 138 miliard

Jakub Fišer

Jakub Fišer

7. 6. 2022 19:54

Společnost Nyantic uhodila se svou AR mobilní hrou Pokémon GO hřebíček na hlavičku. Na trh vstoupil počin už v roce 2016 a válcuje mu prakticky od začátku. Podle nejnovější analýzy Sensor Tower už mobilní Pokémoni v augmentované realitě vydělali přes 138 miliard korun.

Reklama

  • Pokémon GO byla v loňském roce 7. nejvýdělečnější mobilní hra
  • Aktuálně nasbírala přes 678 milionů stažení součtem obou platforem
  • Za celý svůj životní cyklus vydělala svým tvůrcům 6 miliard dolarů, tedy 138 miliard korun

Pokémon GO vypustilo studio Nyantic v létě 2016. Hitem se tato hra, která donutila lidi zvednout se z gauče a vyjít do ulic, stala prakticky ihned. Loňský rok potvrdil, že hitovka se již navždycky zapíše do dějin mobilních videoher. Pokémon GO za rok 2021 vydělal rekordních 1,3 miliardy dolarů (bezmála 30 miliard korun) a stal se sedmou nejvýdělečnější mobilní hrou na trhu.

A to byl skutečně jen začátek. Jak uvádí analytici Sensor Tower, mobilní Pokémoni vydělali za první kvartál roku 2022 dalších 198,2 milionu dolarů (4,5 miliardy korun) a hlavně překonali magickou hranici – za celou dobu své existence již svým tvůrcům vydělali těžko uvěřitelných 6 miliard dolarů, tedy téměř 138,5 miliardy korun v přepočtu. Rázem se tak připojili po bok takových stálic, jakými jsou PUBG Mobile, Candy Crush Saga a mikrotransakcemi prolezlé Clash of Clans.

Jen výdělek za první čtvrtinu letošního roku je velmi solidní
i Zdroj: Sensor Tower
Jen výdělek za první čtvrtinu letošního roku je velmi solidní

Po celém světě nasbíral titul Pokémon GO přes 678 milionů stažení. 123 milionů v USA, 18,2 milionu v Brazílii, pak jsou Pokémoni populární ale i v Indii, Číně a pochopitelně Japonsku. Bez zajímavosti není ani to, že drtivá většina lidí si Pokémon GO stáhla na Android (517 milionů), zatímco na iPhone “jen” 161 milionů.

Asi netřeba nějak exaktně zmiňovat, že jde zároveň o nejúspěšnější hru svého druhu, tedy tzv. live ops v mobilní rozšířené realitě. K důležitým obdobím pro kapesní Pokémony patří covidové lockdowny a všemožné restrikce, kvůli kterým nebylo možné vyjít do ulic a zahrát si. I to ale studio Nyantic zvládlo a teď už jen míří za metou 10 miliard vydělaných dolarů.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama