„Ashe vnímám jako kamaráda, známého“ - s dabérem Janem Škvorem o českém dabingu hlavní postavy v seriálu Pokémon
i Zdroj: The Pokémon Company | Foto se svolením Jana Škvora / Vlastní koláž
Rozhovory Článek „Ashe vnímám jako kamaráda, známého“ - s dabérem Janem Škvorem o českém dabingu hlavní postavy v seriálu Pokémon

„Ashe vnímám jako kamaráda, známého“ - s dabérem Janem Škvorem o českém dabingu hlavní postavy v seriálu Pokémon

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

16. 2. 2023 08:50

Cesta legendárního trenéra pokémonů Ashe Ketchuma končí. Jak na léta se seriálem, který Čechům představil žánr anime, vzpomíná jeho český dabér Jan Škvor?

Reklama

Hlavní hrdina seriálu Pokémon Ash Ketchum po více než tisíci epizodách (a několika desítkách doprovodných filmů) konečně dospěl na konec své cesty za trůnem nejlepšího trenéra Pokémonů. Ze seriálu tak nadobro zmizí a jeho pozici zaujmou noví hrdinové. Na svých sociálních sítích to emotivně oplakala anglická dabérka Sarah Natochenny, pro naší novinku jsem tak původně chtěl získat i pohled jejího českého protějška. Nakonec z tohoto plánu ale vzešlo příjemné povídání s dabérem Janem Škvorem o tom, jak seriál Pokémon v Čechách začínal, co pro něj znamená a jak se odráží v očích nejmladších fanoušků.

Ash Ketchum s Pikachu se po 25 letech rozloučí. Další řada anime Pokémon přinese nové hrdiny
i Zdroj: Pokémon Company

Ash Ketchum s Pikachu se po 25 letech rozloučí. Další řada anime Pokémon přinese nové hrdiny

Značka Pokémon sice primárně stojí na herní sérii, pro řadu nehráčů a ostatně i hráčů je ale spojena i s velmi populárním…

16. 12. 2022 12:43

Připomeňme, že seriál Pokémon vzniká od roku 1997. V Čechách měl premiéru na stanici TV Nova v září roku 2000. Do češtiny byly nadabovány první čtyři série, a pak všechny od řadově desáté. Pátá až devátá (založené na hrách z třetí generace, tedy Ruby a Sapphire) bohužel nikdy dabing nedostaly. Až do 17. série daboval Ashe Janův bratr Radek. 


Hrej.cz: Tradičně na úvod se zeptám, jak jste se vlastně k Ashovi dostal? Jak a za jakých okolností? 

Jan Škvor: On ten příběh možná bude trochu zajímavější. Teď už děláme 25. sérii, takže je to hodně let, co Pokémoni v Čechách začínali. Asi možná znáte ten příběh. Vlastně mám ještě o 3 roky mladšího bráchu, a když Pokémoni začínali, tak víceméně s tou postavou začínal brácha Radek, který dabuje úplně stejně jako já. Pamatuji si, že mě to tehdy trošku mrzelo, protože jsme o Pokémonech něco věděli, ale věkově byl postavě bližší bratr, takže s ním začínal on.  

Zábavné je, že já měl vlastně na začátku postavu taky, ale byla jiná. Jmenovala se Tracey a byl to vlastně jeden z těch, kteří s Ashem na začátku putovali. A tam jsem začínal v Pokémonech já. Ten ale potom ze série na dlouho úplně vypadl, a tak se seriálu věnoval hlavně bratr. Ale před několika lety, zhruba pěti nebo šesti, bratr začal poměrně intenzivně cestovat. Odjížděl tehdy na rok a půl a dabingové studio tehdy stálo před otázkou co se situací udělat, když seriál pokračuje a brácha není k dispozici. Nabídla se alternativa mě, protože takhle to mezi námi vlastně funguje. Když někdo z nás nemůže, tak hlasově jsme si přece jen trochu podobní, takže jsem ho zastoupil. No a když se vrátil z cest, tak už mi postava zůstala, aby se do toho zase nezasahovalo. 

Tohle byla vůbec první podobná věc, která se v Čechách objevila.

Je to mezi náma taková řekněme bratrská štafeta. Když už jsme si ten kolík předali, tak já teď nakonec doběhl do cíle. I když ten nás ještě čeká přibližně za měsíc, protože teď zpracováváme poslední turnaj a čekají nás poslední dva souboje. 

Zmínil jste, že jste Pokémony předtím znal. Měl nebo máte nějaký vztah ke hrám, ke značce obecně nebo jenom k seriálu? 

Mně bude brzo sedmatřicet, takže když Pokémoni přicházeli, tak to byla poměrně velká novinka. Ať už šlo o seriál nebo věci s tím spjaté jako merchandise a tak dále. Takže to v tu dobu bylo hodně intenzivní. Navíc se jednalo o velký, zajímavý projekt. Samozřejmě jsme bývali výrazně menší, takže byl zajímavý i způsob animace a i toho, že jsme vlastně pořádně neznali ten koncept boje zvířátek.  

Taky byl zajímavý příběh, vzpomínám si doteď že se Ashovi vlastně v první moc epizodě nedařilo, protože zaspal, nemohl si vybrat prvního Pokémona a tak dále. Tenhle začátek nás zaujal. No a pak šlo hlavně o přátelství mezi Ashem a Pokémony, které bylo vždycky obrovsky silné. 

Takže šlo hlavně o kombinaci poutavé animace, příběhu a i toho, že šlo vlastně o novinku, že jsou na obrazovce nějaká zvířátka, která spolu bojují, což bylo v té době něco úplně nového. Později přišly další věci, dělali jsme Bakugan a podobně, tedy věci na stejném principu. Ale tohle byla vůbec první podobná věc, která se v Čechách objevila. 

Vybudovali jste si tedy za ta léta, jako bratři, s postavou Ashe a se seriálem vztah nad rámec nějaké obvyklé práce? 

Je to přece jenom něco jiného, než když člověk dělá obvyklou práci, ať už to jsou filmy nebo seriály. Obvykle zavolá produkce, řekne “hele, máme pro tebe Honzo nějakou roli” a já řeknu “jasně, přijedu”. Tady je to trochu jiné, protože vždycky když přijde hovor, tak už vím, že se jedná o Pokémony. Děláme je jednou za měsíc, měsíc a půl, a já se na to vždycky těším. Hlavně proto, že se příběh odvíjí, a já s ním, už několik let, a mě tak vždycky zajímá co se stane dál. 

Navíc když člověk přijde do studia, vezme si sluchátka a podívá se na televizi, tak tam vidí postavu Ashe, a má pocit: “Hele, to jsem vlastně já, jsme tady zase my dva spolu, jsme takoví kamarádi, známi”. Zatímco jindy člověk sedí před televizí a dělá film který v životě neviděl, to je úplně něco jiného. Zároveň s tím pak rovnou přepíná hlasově, automaticky se dostává do Ashe. 

Zpětně pak když člověk někdy projíždí internet a narazí na obrázek Ashe, tak mu vlastně zvláštně poskočí srdce a říká si, že je mu tahle postava hrozně blízká. 

Má vlastně dabing anime, a obzvlášť seriálu Pokémon, nějaká specifika ve srovnání s klasickou filmovou nebo seriálovou tvorbou? 

Výhoda obecně kreslených seriálů, a potažmo anime je v tom, že člověk může i v pokročilejším věku dlouho dabovat stejnou postavu, která v seriálu nestárne a je jí pořád 11 nebo 12. Vypadá pořád stejně, působí pořád stejně, takže je výhoda, že ho můžeme dabovat i jako starší.  

Zároveň si pak oproti hraným filmům můžeme s dabingem mnohem více vyhrát. Všechny reakce jsou výraznější, intenzivnější, možná až trochu přehnané, herecky, ale to právě do seriálu patří. Jde hlavně o různé Ashovy projevy, když se hrozně diví nebo třeba když spí. Je zajímavé, že je spousta scén spojených s tím, že Ash spí, že chrápe. Vedle toho taky Ash miluje jídlo, pořád má hlad, pořád se těší na večeři, takže pak projekt obsahuje i to, jak chroustá sušenky a to jsou všechno taková specifika, která se v jiných seriálech, ani kreslených, moc nevyskytují. 

Člověk pak může využít širokou paletu nejen slov, ale i zvuků, hlášek, smíchů, divení se, nebo třeba běhání! V seriálu se hodně běhá, a jsou to vždycky takové intenzivní pětiminutové běhy, které zároveň musíme hlasově i efektově doprovodit. 

Občas i my jako hráči řešíme jména Pokémonů, respektive to, jak se vyslovují. Navíc se ještě bavíme o češtině, kde může být ta výslovnost ještě trochu jiná, aby sedla lidem do pusy. Máte s tímhle nějaké zkušenosti, narazili jste na nějaký problém, nebo máte třeba přímo ošetřeno a předem dáno, jaká bude výslovnost? 

Většinou překládáme z angličtiny, jeden nebo dva filmy jsme ale dělali i z japonštiny, což byl mimochodem hrozný nezvyk, protože jsem ve sluchátkách slyšel jiný hlas, než na který jsem zvyklý. Co se jmen týče, tak někdy na něco narazíme. Máme tedy jasně přeloženo, protože dostáváme finální verzi, kterou ještě prošel úpravce, aby to všechno bylo správně česky a sedělo to na délku a na výslovnost. U Pokémonů je to ale samozřejmě těžké a naráželi jsme na to několikrát, kdy jsme se museli vracet a opravovat zpětně části textu, protože jsme něco nevyslovili správně a třeba jsme prohodili A a E. 

Byla to vlastně stálice v profesním životě, že jsme se vždycky sešli s režisérem, zvukařkou, byli jsme takový sehraný tým

Takové věci je samozřejmě potřeba hlídat. Naštěstí na to nejsem sám, ve studiu ještě sedí režisér a zvukařka, kteří prochází seriálem úplně stejně, takže dokážeme tyhle problémy chytit. 

Co si ale pamatuji z poslední doby, tak jsme obecně posledních několik sérií řešili samotné slovo pokémon. Dříve jsme používali prostě pokémon, ale teď, i na základě zpětné vazby od fanoušků a obecně, je to spíš pokemon

Předpokládám, že když Pokémoni vydávají v seriálu charakteristické zvuky, tak ty dostáváte už s původním materiálem. Nebo se o ně musíte starat taky? 

Naštěstí ne, takže všechny takové zvuky zůstávají jako v originále. I když si je někdy taky reprodukujeme, ale to jen tak pro zábavu, protože jsou někdy opravdu zajímavé, ale to je opravdu spíše pro zpestření při nahrávání. 

Vzpomenete si na nějakou oblíbenou epizodu nebo třeba příběhovou zápletku více epizod? 

Vybavuji si jednu věc, která mi přišla zajímavá. Když Ash prochází příběhem, tak se setkává se spoustou Pokémonů, a mně vždycky přišlo zajímavé, když se setkal s těmi nadpřirozenými nebo neobvyklými, kteří se v seriálu čas od času objevovali. Obvykle to začínalo tak, že s nimi Ash bojoval, protože chtěl dosáhnout nějakého cíle, ale ve výsledku pak zjistil, že se mu ten unikátní Pokémon snaží nějakým způsobem pomoct, a že Ash může zase pomoct jemu. Nakonec se tak většinou spojili, třeba proti Rakeťákům. To bylo vždy příjemné, protože šlo o zajímavý druh Pokémona, který se jinak v epizodách moc nevyskytoval a líbil se mi i ten příběh o spolupráci. 

Navíc bylo fajn, že většinou takový příběh začal, následovala dlouhá odmlka spousty epizod, a pak se do něj zase tenhle konkrétní Pokémon vrátil a Ash mohl vzpomínat na to, jak se spolu poprvé setkali. 

Zajímalo by mě, jak vnímáte konec Ashe v seriálu. Jestli to chápete spíš jako příjemný konec té spousty let putování, nebo jestli vám to je spíše líto? 

Já jsem se to shodou okolností dozvěděl před asi třemi měsíci na Dabingforu, kde se sledují a diskutují dabingy, přímo od fanoušků. Tak jsem si přečetl, že bude Ash v sérii končit a upřímně mě to trochu zamrzelo. Byla to vlastně stálice v profesním životě, že jsme se vždycky sešli s režisérem, zvukařkou, byli jsme takový sehraný tým a pořád nás bavilo to posouvat dál. Říkal jsem si tedy, že je to vlastně škoda, ale nedá se nic dělat. 

Na druhou stranu Ash na začátku vyrážel na svoje putování s tím, že se chce stát nejlepším trenérem Pokémonů, což se mu teď nejspíš stane. Velmi pravděpodobně vyhraje ten turnaj, který právě probíhá. Teď jsme zrovna v semifinále, pravděpodobně ve finále porazí Leona (ano, porazí, pozn. red.) a tím se příběh uzavře. Po té spoustě sérií mám tak vlastně pocit, že je to fajn. 

Ash ze seriálu Pokémon se stal absolutním světovým šampionem, v zatím poslední epizodě porazil Leona
i Zdroj: Pokémon Company

Ash ze seriálu Pokémon se stal absolutním světovým šampionem, v zatím poslední epizodě porazil Leona

Seriálový trenér pokémonů Ash, kterého řada z nás znala dříve, než samotnou herní předlohu, dosáhl v seriálu Pokémon…

11. 11. 2022 17:58

Otázkou samozřejmě je, jak bude seriál bez Ashe vypadat dál, jestli najde další takhle silnou hlavní postavu. Já osobně bych byl moc rád, kdyby měl Ash možnost se do příběhu ještě v nějakém menším rozsahu vrátit, třeba se v nějakých epizodách objevit, tentokrát už z pozice nejlepšího trenéra Pokémonů na světě. 

Poznal vás vlastně nějaký fanoušek Pokémonů podle hlasu? 

Dabingový svět je přece jen trošku uzavřenější, takže se tohle moc nestává, respektive se moc často nesetkáváme s fanoušky. Ale mám jednu docela čerstvou příhodu s dětmi. Sám mám ještě dost malé dcery, ale potkal jsem se s dětmi jednoho z mých nejlepších kamarádů, a ty zmínily, že mají rádi Pokémony, a že netušily, že jsem Ashe daboval já.  

Takže jsme si pustili pár videí, říkal jsem nějaké známé repliky, a nakonec to samozřejmě skončilo tak, že jsme si celé odpoledne hráli, já je chytal do pokéballů a pak spolu bojovali. To byl takový můj nejaktuálnější zážitek spojený s Pokémony, kdy jsem v těch klučičích očích viděl, že jde o něco, co opravdu hodně táhne a baví je to. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama