Huxley Článek Huxley – Unreal engine 3 ožívá

Huxley – Unreal engine 3 ožívá

taltos

taltos

18. 6. 2006 22:55
Reklama

MMOFPS je označení, s jakým jsme se doposud setkali víceméně jen u PlanetSide. Jde však o přesný popis stylu, kterého se snaží hra dosáhnout, tedy masivní multiplayerová online střílečka. Nedokážete si to představit? Huxley zkombinuje z obou žánrů jen to nejlepší, přidá kvalitní příběh a dovolí hráčům masivní bitvy s až pěti tisíci vojáky na jediné mapě! Zní to neuvěřitelně, ale výrobci z WebZenu tvrdí, že je to klidně možné.

Sci–fi jak od Spielberga

Přestože se to u MMO titulu může zdát nepravděpodobné, autoři z WebZen si na příběhu hry velice zakládají. Podle jejich slov chtějí mít ucelený svět s platnými pravidly a motivací pro postup dál, tedy zajímavým dějem. A podle našeho názoru se jim to zatím daří.

Země je opět pod náporem mimozemské rasy a je nucena skrýt se v podzemí a v atomových krytech. Mezi tím tzv. Nuclearité – jak se mimozemšťané jmenují – kompletně vybombardují jakýkoliv život na naší rodné planetce a zase zmizí. Po pár letech se zbytky přeživších lidí odhodlají na povrch, kde je čeká nemilé zjištění. Kromě zcela zničeného povrchu Země na ně totiž působí látky z útoků emzáků a tudíž začnou mutovat. Někteří to odnesou méně a stanou se z nich Sapienti, z některých zase Alternatives. V každém případě to nepůsobí nic dobrého a křížením těchto dvou druhů se navíc objevuje třetí – velice nepřátelská – rasa Hybridů.

Ptáte se, co bylo za záminku k válce a proč se hra jmenuje vůbec Huxley? Doktor Huxley totiž objevil na spáleném povrchu látky po mimozemšťanech, z kterých se mu poté povedlo získat silnou energii. Ta předčila jakákoliv očekávání a stala se nejmocnějším zdrojem energie. To samozřejmě mělo za následek dohady, jak se o tuto hmotu rozdělit. A jelikož lidé jsou rasa neuvážlivá, frakce se neshodly a vyhlásily válku. Válku celého lidstva.

Rozdílné rasy

Jak jsme si již řekli, ve hře se objevují dvě hlavní rasy. Sapienti a Alternatives. Hybridi jsou jakousi podrasou a podle dostupných informací za ně nebude možné hrát. To však neznamená, že nebudou mít důležitou roli v příběhu. Sapienti v těle nemají tolik škodlivých látek a na první pohled vypadají jako obyčejní lidé. Dělí se na The One a The Syn, což je možné brát jako povolání z jiných stříleček. The One jsou zruční se střelnými zbraněmi a vynikají v řízení jakýchkoliv vozidel. Naopak The Syn si s podobnými hračkami zase tolik nezadají, ale jsou velice rychlý a bystří.

Alternatives to oproti Sapientům schytali podstatně více a dělí se na Altereavers a Alternix. První jmenovaní jsou obrovští zabijáci vyžívající se především v destrukcích a těžkých zbraních. Alternix zase poznáte podle bledé kůže a bílých zářivých očí. Jsou mistři utajení a skvěle se dokážou proplížit až k cíli vašeho útoku. Podle dostupných informací je jasně vidět, že autoři chtěli rasy velice rozdílné, avšak na druhou stranu s podobnými povoláními. Pro úspěch bude nutná perfektní spolupráce a vyvážená skupina obrněnců a naopak rychlých jednotek.

MMOFPS – nový styl hraní

Základem celého světa jsou dvě hlavní města. V nich budete získávat questy, veškeré vybavení a vůbec v nich budete prožívat chvíle odpočinku. Mluví se dokonce o možnosti koupi vlastního domu nebo zajití do hospůdky na poklábosení se svým klanem. S klany se samozřejmě počítá a budou mít dostatečné zázemí. Jak to celé bude fungovat?

Začínáte jako úplný zelenáč a přicházíte do svého rodného města podle vámi vybrané rasy. Obejdete pár obydlí a dostanete nějaké úkoly od NPC postav. A pak už se vydáváte do podzemí, kde se většina questů bude odehrávat. V jejich splnění vám budou většinou bránit Hybridi, kteří se v temných tunelech rádi ukrývají. Těmto krvelačným potvorám jde jen o vaše chutné maso a tudíž si na ně budete muset dávat velký pozor. Poté, co nasbíráte nějaké zkušenosti (za plnění úkolů a zabité nepřátelé), budete mít možnost si je ve stylu RPG rozdělit do vašich schopností. Nejde však o žádnou sílu nebo přesnost. Huxley si zakládá na tom, aby byl opravdovou 3D akcí a proto může i úplný začátečník zabít ostříleného veterána. Zkušenosti vám umožňují používat vyšší třídy zbraní nebo jezdit s nejrůznějšími vozidly. Od začátku si tedy rozhodně za tank nesednete a bazuku taky nevyzkoušíte. Tento systém by mohl fungovat jako skvělá motivace k zlepšování vaší postavy a jsme sami zvědavi, jak to celé vyzní v kombinaci s klasickou střílečkou.

Na bojiště

Kromě zmiňovaného boje proti počítačem ovládaným nestvůrám si samozřejmě vyzkoušíte i hru PvP (Player vs. Player) a to na tzv. Battle Zones. Tam se můžete transportovat z několika východů z vaší metropole a pustit se se svým týmem do boje. Nabídka módů obsahuje snad všechny doposud známé herní typy, takže nechybí klasický DM, TDM, CTF nebo různě upravené alternativy pro Assault nebo nejnovější Onslaught. Vozidla budou hrát důležitou strategickou roli a ve hře se objeví například buginy, obrněné transportéry, vznášedla nebo drtivé tanky.

Skvělý herní zážitek kromě obrovské volnosti slibuje také licencovaný Unreal 3 engine. Ten je svými přednostmi dobře známý a proto můžeme čekat detailně vykreslené postavy, včetně všech stínů, mimiky a věrohodného prostředí. Kromě toho zvládá i několik stovek hráčů na jediné mapě, což zní jako slušný příslib masivním bitvám na několik hodin.

Čeká nás revoluce…

Pokud se autorům z WebZen podaří vyplnit alespoň polovinu slibů, bude Huxley trhákem jak v MMO titulech tak i v klasických střílečkách. Vývoj postavy, rozlehlé město, různorodé questy, obrovská volnost, zajímavý příběh, rasy, ale především intenzivní akce na rozlehlých lokacích, v obrovských bitvách několika stovek lidí je opravdovým tahákem, kterému se těžko odolává. Oficiální datum vydání je stanoveno na třetí kvartál tohoto roku. My dáváme větší šanci Vánocům, ale třeba nás tvůrci mile překvapí. Těšit se budeme v každém případě.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama