Far Cry 2 Článek Far Cry 2 - Afrika plná žoldáků

Far Cry 2 - Afrika plná žoldáků

sleepless.

sleepless.

22. 8. 2007 22:58 10
Reklama

První náznaky toho, že se fandové Far Cry dočkají pokračování, přišly už ve chvíli, kdy společnost Ubisoft koupila od Cryteku veškerá práva nejenom na název, ale i technologii CryENGINE, všechny postavy, prostředí, prostě kompletní IP. Dlouho se však nic nedělo. Až v září minulého roku unikla z FTP Ubisoftu velká spousta materiálů o chystaných hrách a mezi nimi se nacházelo i pár artworků z Far Cry 2. Očekávané představení hry však přišlo až před několika týdny a nutno říci, že informace, které se doposud o FC2 dostaly na veřejnost, nepřekvapily jenom nás, ale všechny příznivce původní hry.

Tvůrci z Ubisoft Montreal totiž z původního Far Cry vzali pouze to nejlepší jako základ, tedy alespoň to tak tvrdí, a postavili na tom zbrusu nový titul, jež s původní hrou nemá nic moc společného. To nejlepší je podle producenta hry Louise-Pierra Pharanda (prý má raději prosté oslovení LP) samotný začátek, kdy se hráč prodírá džunglí, sleduje chování nepřátel z úkrytu a plánuje i naplňuje pečlivě připravenou strategii. To všechno v prostředí, které každého na první pohled ohromí všemožnými barvičkami a pestrostí, no prostě je atraktivní. S mutanty, jež se v pozdějších fázích Far Cry k nelibosti mnohých hráčů objevily, nechtějí mít vývojáři z Ubisoftu nic společného. O výsledcích podivných genetických pokusů ještě podivnějších doktorů jejich hra vůbec není.

Far Cry 2 je do značné míry hra realistická. Tohle slovo, samozřejmě v anglické verzi, jsme během prezentace i v průběhu rozhovoru s producentem hry, slyšeli tolikrát, že už jej budeme snad až do smrti vydat i ve spánku. Začít je možné kupříkladu s realistickým chováním nepřátel, kteří si bez zásahu hráče jedou takříkajíc na svém vlastním písečku a provádí všechny obvyklé činnosti včetně spánku a jídla. Dále ve hře figuruje realisticky zpracovaný oheň, jež dokáže spolehlivě strávit docela solidní plochu suché trávy, ale i větve po krajině roztroušených stromů.

No a když mluvíme o ohni, tak je třeba zmínit i vítr, bouřku, vichřici a svítící sluníčko. Tyto a další projevy matky přírody jsou totiž simulovány v rámci systému počasí, jež může být hráči nápomocno, ale i klidně jej může v nečekané chvíli zradit. Jako přinejmenším hodně zajímavý se přitom jeví fakt, že změna počasí není umělá a není pevně vázána na nějaké úkony hráče v rámci příběhoví linie. Hra totiž sleduje doslova a do písmene každý hráčův krok, každičký čin a na základě celé řady faktorů pak odpovídajícím způsobem simuluje nejenom změny počasí, ale i divoké zvěře, nepřátel, přátel, prostě všech aktivních prvků, jež jsou v dynamickém herním světě k dispozici.

Možná si klepete na čelo a říkáte, že nám zase někdo pustil krásné tech. demo, nalil do hlavy spoustu prázdných řečí i frází a my to teď všechno jenom papouškujeme. Na rovinu však říkáme, že tomu tak nás není. Nemůžeme samozřejmě vyloučit, že nakonec Far Cry 2 vůbec nenabídne ani polovinu z toho, co tvůrci sami chtějí a slibují, ale to už my tak nějak neovlivníme. Každopádně, abychom dokončili onen příklad s proměnlivým počasím vázaným na situaci hráče. Fungovat to může třeba tak, že se počasí změní ve chvíli, kdy hráče čeká dramatický okamžik ve hře. Mraky se mohou zatáhnout, zvedne se vítr a začne ohýbat nejenom stébla trávy v savaně, ale i větve stromů. Samozřejmě k takové situaci vůbec dojít nemusí, nebo k ní dojde ve zcela jiné situaci. Už třeba jenom proto, že má hráč volnost v tom, jak se bude pohybovat na hodně rozlehlé herní ploše.

Pre-alpha verze, kterou před našimi zraky hrál jeden z vývojářů, měla rozlohu 0.5 kilometru čtverečního, což je údajně jedno procento celkové rozlohy herní plochy. Ta by měla čítat zhruba 50 kilometrů čtverečních. Celá herní plocha samozřejmě hráčům nebude přístupná hned od začátku. Tuto otázku tvůrci přímo nerozebírali, ale v různých rozhovorech ještě před GC už naznačili, že se hráči budou v průběhu hry postupně odemykat stále nová a nová území. Ona však i ta polovina čtverečního kilometru působila svojí rozlohou hodně majestátně. Zvlášť, když ji měl člověk překonávat na vlastních nohou.

Přímo v akci jsme však viděli projížďku džípem, jež pohyb krajinou značně urychluje. V prezentované misi bylo úkolem hráče, mimochodem jde o žoldáka s vlastní agendou, ukrást džíp bandě neznámých rabiátů, zřejmě také žoldákům či dealerům zbraní. Bylo zřejmé, že se tohoto úkolu mohl člověk zhostit několika způsoby. Rozhodně to šlo potajmu, když nepřátelé nedávali pozor a něco probírali v chatce. Vývojář si však vybral cestu přímou, když vtrhl do tábora a nejdříve si stoupl za stacionární kulomet na džípu, aby ukázkově srovnal se zemí dřevěnou boudičku. Následně přeskočil za volant a jal se s čerstvě ukradeným džípem ujíždět, čehož si žoldáci všimli a začali jej pronásledovat. Krátká honička skončila bouračkou a poměrně intenzivní přestřelkou v komplexu opuštěných chatek. Během ní vyšlo najevo, že nemá cenu schovávat se za dřevěnými stěnami chatrčí, poněvadž jimi kulky projdou jako nůž máslem, aby pak následně danou budovu odeslaly do věčných lovišť. Jako ukázka interaktivity prostředí to bylo výborné. Bohužel jsme se však nedozvěděli, jaké další druhy objektů bude možné zničit. Jisti si můžeme být jenom tím, že bude možné postupně odstřelovat větve ze stromů, dokud z nich nezůstanou pouze pahýly.

Na první pohled je možnost ničit stromy tak nějak jenom okrasná. I nám to tak připadalo. Ovšem až do chvíle, kdy prezentující začal předvádět, co se dá s větvemi vyvádět. Pokud zrovna fouká silný vítr, jež dokáže špičky stromů ulamovat, tak se to dá využít k odlákání pozornosti nepřátel. Stačí kousek stromu zapálit granátem, plamenometem, či jiným způsobem, vítr pak hořící větev shodí do trávy, ta vzplane a prohoří se krásně až k nepřátelskému táboru. Hráč mezitím využije zmatku a začne do nepřipravených nepřátel pálit. Než tráva dohoří, tak je po všem. Jde o ukázkový příklad, jak lze interaktivity prostředí využít k vlastnímu prospěchu. Jen je třeba dávat pozor, abyste se sami neocitli v plamenech. Přeci jenom není hlavní hrdina superman.

V průběhu necelou půlhodinu trvající prezentace došlo i na ukázky interakce s NPC postavami. Ve světě Far Cry 2, jehož předobrazem je západní Afrika, funguje několik frakcí či spíše zájmových skupin s různými cíly. Hráč mezi nimi bude v rámci hry kličkovat a rozhodně prý není nikde psáno, že si musí jednu z frakcí vybrat a v jejím zájmu pak řešit jednotlivé situace. Naopak, hráč je nezávislý a svými činy si jen některé frakce může přiklonit na svoji stranu nebo si ji naopak znepřátelit. Nic navíc netrvá věčně a jestliže hráč v první misi jedné z frakcí pomůže, čím si získá její částečnou přízeň, tak v misi další se to může obrátit a danou frakci si vůči sobě poštve. Jinak řečeno, Far Cry 2 je hra nelineární, byť ji rozhodně nelze označit za příběhově slabomyslnou. Tvůrci si totiž na hráče vymysleli speciální dynamický příběhový systém, jehož páteř tvoří několik hlavních události. K nim se hráč dostane za jakýchkoli okolností. Jak se však do těchto příběhových majáků dostane, co při tom zažije a z jakého úhlu pohledu je bude sledovat, to už závisí na jeho činech a do značné míry i činech NPC postav.

Tím se tedy konečně dostáváme k jednomu z hodně důležitých a velmi zajímavých prvků, který – pokud bude fungovat – rozhodně učiní z hraní Far Cry 2 zajímavý zážitek. Jde o tzv. buddy systém, neboli systém přátel. Hráč se bude na své dobrodružné pouti setkávat s celou řadou postav. Podle aktuálních okolností budou tyto NPC postavy, jež jinak sledují své vlastní cíle, k hráči naladěny přátelsky - méně či více. No a jak už asi pár vět tušíte, tak tyto postavy budou hlavnímu hrdinovi silně nápomocné a nezřídka mu třeba zachrání život v hodně vypjatých přestřelkách.

Takový kamarád – buddy však nebude fungovat jako otrok hlavní postavy. Hráč nebude moci nijak přímo ovlivnit, jestli mu NPC kámoš pomůže, jestli s ním půjde na danou misí a tak dále. NPC postavy se k tomu musí rozhodnout zcela autonomně a je tedy na hráči jestli jejich pomoci využije či ne. Je přitom logické, že pokud takového svého kámoše podrazíte, tak už vám příště na pomoc nepřijde. Zkrátka a dobře, až budete někdy v příštím roce Far Cry 2 hrát, tak rozhodně nebude od věci nejdříve přemýšlet o tom, co další krok může způsobit a až pak jednat. Samozřejmě vás však tvůrci – a to několikrát zdůraznili – nechtějí nijak zrazovat od experimentování. Mimo jiné tím chtěli naznačit vysokou míru znovuhratelnosti.

Vzhledem k tomu, že nám byly prezentována pre-alpha verze, tak je těžké jakkoli posuzovat kvalitu audiovizuálního zpracování. Rozhodně však tuto složku Far Cry 2 můžeme označit za velmi slibnou. Tráva ve volné krajině sice vypadala trošku podivně, ale ne ošklivě. Jen se ním nějak nezdála. Zato ostatní vegetace, tedy zelená džungle a veškeré stromy, vypadala takříkajíc libově. Není to samozřejmě na úrovni Crysis, ale to snad ani nikdo nečeká. Navíc jde o pre-alpha verzi, což je vážně faktor, jež byste měli brát v potaz.

Nakonec tohoto poněkud delšího článečku bychom vás rádi seznámili s několika okamžiky, jež nás během prezentace zaujaly. Far Cry 2 nabídne celou řadu dopravních prostředků. Jedním z nich bude i rogalo, na němž se vývojáři v průběhu prezentace krátce prolétli. No a jak si tak hlavní hrdina plul nad krajinkou, tak dole pod ním křižovalo krajinu stádo gazel, či jiných podobných zvířátek. Celé to působilo jako scéna z videodokumentu National Geographics a docela nás to vzalo za srdce. Zvířata budou totiž ve světě Far Cry 2 také a jejich přítomnost bude rovněž řízena AI, stejně jako chování všech NPC postav. K dalším „ooooh či aaaach“ momentům patří moc pěkně zpracované hoření stromů pěkně od spodku kmene do koruny, ale i fakt, že krajina v dálce není jenom kulisa, ale ve skutečnosti vymodelovaný svět. Tvůrci to doložili tak, že si vzali bazuku, vystřelili do dálky a na vzdáleném protějším kopci došlo k výbuchu, jež odrovnal několik stromků. Moc pěkné.

No a nakonec je třeba zmínit docela zábavný způsob léčení sebe sama. Když hlavní hrdina schytá příliš střel, tak obrazovka zčervená a on si pomůže tím, že si kulku z těla vydloubne nožem. Stejně zajímavá je v podobných krizových chvilkách i případná pomoc od kamaráda, pokud je nablízku. Ten vezme hráče na záda, odnese jej do bezpečí, což působí poměrně realisticky a nevytrhne to člověka z akce. Nevýhodou je, že při takové záchraně hráč přijde o všechny zbraně a musí si vystačit s obyčejnou pistolkou. Přeci se nebude jeho kámoš tahat nejenom s jeho tělem, ale i s celým arsenálem.

Snad jsme vám tedy řekli vše podstatné, co nám tvůrci z Ubisoftu předvedli a prozradili. Na základě toto, co jsme viděli, si do Far Cry 2 dovolíme vkládat poměrně velké naděje. Rozhodně nechceme do světa vytrubovat, že jde parádní hru, která vás ohromí. Na podobné soudy je ještě příliš brzy. Pro tuto chvíli řadíme Far Cry 2 do kolonky hodně zajímavé tituly.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama