XCOM: Enemy Unknown Článek XCOM: Enemy Within

XCOM: Enemy Within

Jiří Bigas

Jiří Bigas

23. 8. 2013 22:31
Reklama

Firaxis Games si s sebou do Kolína přivezli malé překvapení. Na veletrhu odhalili rozšíření pro loňský strategický hit XCOM: Enemy Unknown. Datadisk s podtitulem Enemy Within přinese tolik nového zajímavého obsahu, že snad ani nelze mít vývojářům za zlé, že nakonec nepředstavili netrpělivě očekávané regulérní pokračování. Navíc slibují, že k tomu, abychom prozkoumali všechny novinky, bude potřeba hru dohrát alespoň třikrát, což nezní vůbec špatně.

Hrabeme se v DNA

Na stánku 2K Games jsme nejprve měli možnost pokochat se ukázkou ze hry, která nám názorně demonstrovala hlavní novinky. Mise odehrávající se na přehradě s vodní elektrárnou se jeví jako rutinní záležitost, kterou vyřídí i naprostí zelenáči. Jednotku obyčejných vojáků však překvapivý mimozemský odpor hravě rozpráší během pár okamžiků. Co si počít teď? Autoři rozšíření povolávají do akce speciální komando, které se může pochlubit celou plejádou zajímavých genetických a mechanických modifikací. Jeden z vojáku vypadá jako oživlý mech a přibližně o polovinu přerůstá své kolegy díky impozantním umělým běhům. Jeho kolegyně se sniperkou pro změnu nepotřebuje žebřík ani jetpack, aby zaujala postavení na vysoké věži. Jednoduše na ni vyskočí.

"Lidé nejsou jediní, kdo si na bitevním poli polepšil."

Exoskelet propůjčuje nositeli nadlidskou sílu i odolnost. Vaše tříčlenné komando si tak v mžiku poradí s početnými zástupy Sectoidů, ale i obávaným Mutonem, kteří by vám za normálních okolností pořádně zatopili. Sledujeme novinky ve zbrojním arzenálu, mezi něž patří nejen nové střelné zbraně či granát plný jehlic, ale i schopnost uštědřit nepříteli smrtelný políček jediným drtivým útokem mohutnou mechanickou pěstí. Všechny tyto pozoruhodné schopnosti si budete moci osahat přibližně na čtyřicítce nových map. Pokud se k nim pochopitelně propracujete, jelikož jejich využití v taktické části je podmíněno důkladným výzkumem a stavbou nových zařízení při správě vaší základny.

Nejslabší článek

Prezentace končí a my si konečně můžeme Enemy Within osahat sami. Se hrou nakonec strávíme přibližně půlhodinku a odnesli jsme si z ní jen ty nejlepší dojmy. Sami jsme měli možnost na farmě ponořené do tmy poznat, že s velkou mocí přichází nejen velká odpovědnost, ale i velké hrozby. Naše domnělá subjektivní převaha a jistota při likvidaci prvních Mutonů, kteří se z predátora stali spíše kořistí, vzala záhy za své. Lidé nejsou jediní, kdo si na bitevním poli polepšil. Mimozemšťané mají ve vybavení rovněž vlastní verze živoucích mechů, kteří dokážou vaši jednotku rozdělit v ten nejméně vhodný moment na relativně odolné augmenty a zranitelné zelenáče. Nic naštěstí není ztraceno a na poslední chvíli nám v boji pomáhají genetické modifikace, jako třeba ta, která vašim mužům propůjčuje imunitu vůči mimozemskému ovládnutí mysli.

Podaří se nám sebrat několik vzorků nové suroviny jménem Meld a jen nešťastnou shodou okolností nám ve vypjatém momentu na bitevním poli vykrvácí nejslabší článek našeho týmu. Misi nakonec končíme se ztrátou jediného muže. V řadách nepřátel jsme ale napáchali o poznání větší paseku, nebyl to tak docela promarněný život. Ušlechtilé cíle si občas vyžádají tu nejvyšší oběť. Enemy Within vychází už v polovině listopadu ve verzích pro konzole, PC i Mac. K dostání bude jako datadisk pro majitele původní hry, kterou vyžaduje ke spuštění, ale i v ultimátní edici s Enemy Uknown v jednom balení pro ty, kterým tahle strategická perla k jejich velké škodě unikla.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama